Αναλυτική περιγραφή των “Σημειώσεων” [ως έντυπο]


ISBN  978-618-86246-1-0         81 σελίδες      μέγεθος 16,5Χ21,5 cm        εκδόσεις  PSYCHOLOGY.GR
**μπορείτε να το προμηθευτείτε ως ΕΝΤΥΠΟ από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, ΕΔΩ
**ή/και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΕΔΩ


Οι Σημειώσεις είναι ένα βιβλίο που υπάρχει μεν στη συνήθη έντυπη μορφή, αλλά υπάρχει επίσης ως ακουστικό βιβλίο (αρχεία ήχου mp3, WAV, FLAC, AIFF).
Μπορείτε να ακούσετε 6 δείγματα του ακουστικού βιβλίου, ΕΔΩ


Οι “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ” εν συντομία – ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ

Είκοσι πέντε κείμενα για τον έρωτα, την αγάπη, τον πόθο και τη ζωή, 
κοντά στο ύφος της «πεζής ποίησης» και του πολύ σύντομου διηγήματος.

Είκοσι πέντε εικόνες – οπτικές συνθέσεις,
η κάθε μία εκ των οποίων αποδίδει ονειρικά και σουρεαλιστικά τη γενική αίσθηση μιας Σημείωσης, με γλώσσα οπτική.

Κάθε Σημείωση είναι μία αυτόνομη ενότητα
κειμένου και εικόνας. Όλες σκιτσάρουν με ξεχωριστό τρόπο το δράμα, τη μικρότητα και το μεγαλείο της ύπαρξης και των συναντήσεών μας, τα βάθη και τις αντιφάσεις της άσβεστης δίψας μας για τον Άλλον.

Τον Άλλον, ο οποίος είναι πάντα “εκεί”.
Αγαπητός, μισητός ή αδιάφορος, απτός ή μνήμη που κατοικεί στον εγκέφαλο και εγχάραξε το σώμα, προσιτός ή απρόσιτος ή απλώς ως εκκρεμότητα ή δυνατότητα συνάντησης, είναι πάντα στη διάθεση τουλάχιστον των ματιών μας – αλλά παραμένει χωρίς σαφές σχήμα και περίγραμμα, περίλαμπρος, μεγαλοπρεπής, αστραφτερός, ιδιότυπα παρών εν τη απουσία του.


Οι “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ” ανάμεσα από τις γραμμές – ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το βιβλίο αυτό είναι μια μικρή περιπλάνηση στα όσα θαυμαστά και βασανιστικά συμβαίνουν κατά τα συναπαντήματά μας, στα τοπία του Έρωτα, της αγάπης, του σεξουαλικού πόθου.

Η διαδρομή που στήνουν οι σελίδες των Σημειώσεων, δεν είναι θεωρητική.
Βρίσκεται πολύ κοντά στο ύφος της «πεζής ποίησης» και, σε κάποιες περιπτώσεις, του πολύ σύντομου αφηγήματος ή μονολόγου.

Υπάρχουν πολλές διάσπαρτες και πολύ σύντομες ιδέες για τις μορφές αυτές σχέσεων, οι οποίες όμως δεν διατυπώνονται διόλου αποφθεγματικά και διόλου διδακτικά.
Συνιστούν μάλλον διαπιστώσεις από την άμεση πράξη της ζωής και των όσων συμβαίνουν στις μικρές και μεγάλες συναντήσεις μας, χαμηλών ή υψηλών προσδοκιών.

Επίσης, καθώς είναι διακριτικά ενσωματωμένες στον κύριο ιστό κάθε κειμένου, «ανοίγουν» στο σύνολό τους τα κείμενα αυτά, πολύ πέρα από όσα περιγράφονται στο περιεχόμενο του καθενός τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι από τις πρώτες κιόλας γραμμές, αναδύεται

μία πολύ διακριτική φιλοσοφική αναζήτηση και μία γενική ατμόσφαιρα μεγάλης ευαισθησίας, με κυρίαρχη την υπαρξιακή διάθεση – αυτήν την γλυκόπικρη γεύση ζωής που μας μένει όταν βιώνουμε στ’ αλήθεια, με όλο μας το είναι, τα γεγονότα της ζωής και των συναντήσεών μας.

Επίσης, οι «Σημειώσεις για σένα» έχουν ένα ιδίωμα.

Ενώ η γλώσσα είναι πολύ απλή και διόλου εξεζητημένη, η ποιητικότητα και τα νοήματα που αναδύονται είναι έντονα και συγκινούν άμεσα.
Ωστόσο, τίποτα στο βιβλίο αυτό δεν συγκινεί κραυγαλέα, αλλά ευγενικά, προσεχτικά, υπόγεια.

Η γραφή, αν και πολύ στρωτή, στην ουσία, είναι εξαιρετικά πυκνή, με την έννοια του ότι περιλαμβάνει υπαινικτικά πολλά στρώματα για να προσλάβει ο αναγνώστης.
Όμως τα νοήματα και η λεπτόπλοκη ομορφιά των Σημειώσεων, δεν φωνάζουν, δεν βγαίνουν μπροστά.
Περιμένουν να «ανακαλυφθούν».

Από αυτήν την άποψη, οι «Σημειώσεις για σένα» δεν είναι να διαβαστούν γρήγορα, για να δει κάποιος «τι έγινε» σε κάποια πλοκή.
Ζητούν να διαβαστούν αργά.
Προσεχτικά μεν, αλλά όχι για να τις «καταλάβει» ή να τις αναλύσει κάποιος, όπως συμβαίνει με μια σειρά συλλογισμών, αλλά για να τις «ανακαλύψει».
Να περάσει στις πάρα πολλές διαστρωματώσεις των όσων λένε και, κυρίως, των όσων υπαινίσσονται ανάμεσα από τις γραμμές τους.
Οι Σημειώσεις αυτές είναι για απόλαυση, ως ένα έδεσμα με πάρα πολλές λεπτές συνθέσεις γεύσεων.

Οι εικόνες των Σημειώσεων, αποτελούν ένα ιδιαίτερο εύρημα.

Πρόκειται για οπτικές συνθέσεις του συγγραφέα, φτιαγμένες στο υπολογιστή.
Η «πρώτη ύλη» τους είναι περίπου 600 «σκαναρισμένες» ζωγραφιές πασίγνωστων, γνωστών και αγνώστων δημιουργών, αρχιτεκτονικά σχέδια, εικόνες κάθε είδους.
Η «πρώτη ύλη» αυτή δουλεύτηκε πολύ πέρα από τη λογική ενός απλού κολάζ, με ανάμιξη και ελεύθερη επεξεργασία διαφόρων μοτίβων από το αποθηκευμένο υλικό.

Η ιδέα ήταν να περιλαμβάνεται πάρα πολλή πληροφορία σε κάθε εικόνα, ώστε ο θεατής να βλέπει αυτό που αναδύεται ως «μορφή» στην προσοχή του, ανάλογα με το πού και πώς εστιάζει τη ματιά του στις διάφορες περιοχές της κάθε εικόνας.

Κάθε εικόνα αντιστοιχεί και σε ένα κείμενο, αλλά δεν το εικονογραφεί κυριολεκτικά. Μάλλον αποδίδει τη γενική του αίσθηση, με άξονα κάποιες λέξεις ή έννοιες του κειμένου.

Για τον συγγραφέα, έρωτας, σεξουαλικός πόθος και αγάπη, είναι τρία συγκλονιστικά φαινόμενα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Τρία αυτόνομα συμπλέγματα αναγκών, τα οποία, αν και τέμνονται, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο (όπως όταν πεινώ, όσο νερό κι αν πιω δεν χορταίνω).
Ταυτοχρόνως, πρόκειται για τρεις πηγές χάους και παρανοήσεων.
Κι αυτό γιατί, ενώ οι ανάγκες αυτές κινούν τον πλανήτη, είναι αξιοσημείωτο πως δεν υπάρχουν σαφή μονοπάτια για την περιγραφή και την ουσιαστική εξερεύνησή τους.

Ίσως γιατί τα θέματα αυτά, από τη μία μεριά, αγγίζουν αρχέγονα στρώματα της ανθρώπινης ύπαρξης, εκεί όπου κατοικούν οι Σκιές μας, καθώς και πράγματα που δεν μας αρέσει και πολύ να αγγίζονται.
Ταυτοχρόνως, από την άλλη μεριά, πάρα πολλές όψεις τους είναι απαγορευμένες περιοχές – κυρίως λόγω προκαταλήψεων και «ξορκίσματός» τους από τα κοινωνικά μας ταμπού.

Ο συγγραφέας ασχολείται συστηματικά με τις μορφές αυτές σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια (με ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια), και ετοιμάζει μία τετραλογία για την εξερεύνησή τους, σε σταδιακή έκδοση από τα μέσα του 2020.
Οι «Σημειώσεις για σένα» ήταν μία πρώτη, μη θεωρητική παρουσίαση κάποιων περί σχέσεων ιδεών του.
Ένα απόσπασμα κειμένου, είναι το εξής:

«Οπότε, στην απώλεια, συχνά μας σαρώνουν καταιγίδες και συχνά συμπυκνωνόμαστε σε μια βουβή κραυγή. Νιώθουμε θαμμένοι στην άμμο, με το κεφάλι μόνο έξω, και την παλίρροια του σπαραγμού σιγά και βασανιστικά να μας πνίγει.

Γιατί ο άλλος άνθρωπος είχε καταφέρει να ενώσει τα κύτταρά μας μεταξύ τους με νέες γραμμές συνδέσεων, σμιλεύοντας το σχήμα μας.

Γι’ αυτό και, όταν ο Άλλος φεύγει, σαν ψυχή που εξατμίζεται, είναι λες και μας τραβούν βίαια το μέσα μέρος του περιγράμματος του κορμιού μας – έτσι που να απομένει το δέρμα μας χωρίς να περικλείει τίποτα, ίδιο με παρατημένο άδειο ρούχο. Νιώθουμε «εκ των έσω» γυμνοί – και κυρίως μισοί, ατελείς, ασυμπλήρωτοι, ακρωτηριασμένοι.

Τότε, είναι εύκολο να ξεχάσουμε πως το κατακάθαρο κέντρο της μοναδικότητάς μας είναι πάντα ατόφιο – άλλωστε γι’ αυτό και ζει πάντα μόνο, πέρα από τις συναντήσεις μας, εν μέσω της μεγάλης κοσμικής σιγής.

Όμως, παρότι το ξεχνούμε, όσο μισοί κι αν νιώθουμε, είμαστε ΠΑΝΤΑ ολόκληροι. Όταν σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, γιατί με βιώνω μισό, εξακολουθώ και πάλι να είμαι κάτι ολόκληρο, το οποίο απλώς νιώθει μισό και βασανίζεται από την ανάγκη του να σε ξαναβρεί, για να ξανανιώσει ολόκληρο.

ΚΑΙ όταν σε έχω ΚΑΙ όταν δεν σε έχω, είμαι πάντα ολόκληρος, απλώς αλλιώς ολόκληρος – χωρίς ή μαζί με εσένα. Εν τούτοις, όλα αυτά είναι μόνο προσωπικό ζήτημα δικής μας μαθητείας σε μία μεγάλη υπομονή. Γιατί, ό,τι και να κάνουμε,  ο Άλλος βρίσκεται πάντα πέρα από τη δική μας ολότητα – κι εμείς το ίδιο γι’ αυτόν. Δεν μπορεί ούτε να μας στερήσει την ακεραιότητά μας, ούτε να μας τη χαρίσει.»


Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.


Ένα ΒΙΝΤΕΟ με τον συγγραφέα να παρουσιάζει
σε ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ το βιβλίο


Ένα βίντεο ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ με επιλογές εικόνων του βιβλίου
και μουσική από παλαιότερες συνθέσεις μου 

το βίντεο αυτό έγινε με εξώφυλλο προηγούμενης έκδοσης


Το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» σχετίζεται έμμεσα με ένα άλλο βιβλίο μου:
«ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ – τα μάτια που με κοίταξαν».

Εκεί, τα θέματα τα οποία στις Σημειώσεις εκφράζονται με λογοτεχνική διάθεση, παρουσιάζονται διαφορετικά, ως μία καλά εμπεριστατωμένη και πολυδιάστατη θεωρητική μελέτη του έρωτα.

Ο λόγος που αναφέρω τη “συγγένεια” των δύο βιβλίων, είναι γιατί θεωρώ ότι καταπιάνονται με τα ίδια θέματα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.
* Οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ είναι θεωρητικό κείμενο, μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο με λογοτεχνική διάθεση, πολύ κοντά στο ύφος του πεζού ποιήματος και του σύντομου αφηγήματος ή μονολόγου.
* Οι ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ είναι μια εκτεταμένη, βαθιά και πολυδιάστατη υπαρξιακή μελέτη αυτών των θεμάτων. Ωστόσο, αν και είναι θεωρητικό κείμενο, είναι γραμμένο με γλώσσα απλή και ποιητική.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να προμηθευτείτε τις ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ:
https://www.psychology.gr/bookstore/stis-skies-tou-erota.html

και να δείτε
*προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτικότατη και συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/stis-skies-toy-erota/a-to-thema-toy-vivlioy/


Τέλος, στις έννοιες της ΣΚΙΑΣ και του εσωτερικού μας παιδιού εστιάζεται το βιβλίο μου:
“Η ΣΚΙΑ: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής”

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο της ΣΚΙΑΣ:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/skia-o-siopilos-syntrofos-sta-taxidia/gia-to-vivlio/

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να το προμηθευτείτε:
https://www.psychology.gr/bookstore/skia-o-siopilos-syntrofos-sto-taxidi-tis-zois.html?search=Η Σκιά&description=true


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :