Γεγονότα – 2020

2020

9 Ιανουαρίου 2020, ΠΕΜΠΤΗ, ώρα 20.00 διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο - 2 ώρες
Δουλεύοντας με ομάδες: εισαγωγή στα βασικά σημεία μιας φαινομενολογικής προσέγγισης (1)

[Διαδικτυακό σεμινάριο]. Πρόκειται για τη συνέχεια της συνεργασίας με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ (Αθήνα), σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που άρχισαν τον Απρίλιο του 2019, με θέμα την έννοια, η έννοια, τη λειτουργία και τον συντονισμό της «ομάδας». Η όλη προσέγγιση θεμελιώνεται σε ό,τι νεότερο έχει επιτευχθεί από τη νευροβιολογία σχετικά με το πώς συντίθεται η πρώτη ύλη της ανθρώπινης εμπειρίας σε μη συνειδητά επίπεδα μικροδομής – πέρα από το νου και στο βασίλειο του σώματος και των μικροσυγκινήσεων.

31 Ιανουαρίου 2020 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ομιλία) & 1-2 Φεβρουαρίου, Σ/Κ, βιωματικό εργαστήριο - 14 ώρες [Ρόδος]
Ελεγεία για τις νύχτες του εσωτερικού μας παιδιού

[Στο βιβλιοπωλείο ΔΕΝΤΡΟ, η ομιλία. Η “ΑΝΑΨΥΧΗ” διοργανώνει το βιωματικό εργαστήριο. Υπεύθυνη της οργάνωσης η ψυχοθεραπεύτρια Βάσω Μπάλα]. Το εσωτερικό μας παιδί είναι σαν να έχουμε φυλακίσει κάτω από το ενήλικο δέρμα μας αισθήσεις, συναισθήματα και τάσεις συμπεριφοράς ενός φοβισμένου παιδιού, ακινητοποιημένου στον χώρο και στον χρόνο, περιμένοντας επί ματαίω να το «δει» (αποδεχτεί) ένας εξιδανικευμένος γονιός για να λύσει σαν μάγος τον εφιάλτη του – ένας γονιός που, φυσικά, δεν γίνεται ποτέ να εμφανιστεί.

7 Φεβρουαρίου 2020 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ομιλία) & 8-9 Σ/Κ, βιωματικό εργαστήριο - 14 ώρες [Ρόδος]
Ελεγεία για τις νύχτες του εσωτερικού μας παιδιού

Επανάληψη του προηγούμενου γεγονότος

18 Φεβρουαρίου 2020, ΤΡΙΤΗ, ώρα 20.00 διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο - 2 ώρες
Δουλεύοντας με ομάδες: εισαγωγή στα βασικά σημεία μιας φαινομενολογικής προσέγγισης (2)

[Διαδικτυακό σεμινάριο]. Πρόκειται για τη συνέχεια της συνεργασίας με το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ (Αθήνα), σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων που άρχισαν τον Απρίλιο του 2019, με θέμα την έννοια, η έννοια, τη λειτουργία και τον συντονισμό της «ομάδας». Η όλη προσέγγιση θεμελιώνεται σε ό,τι νεότερο έχει επιτευχθεί από τη νευροβιολογία σχετικά με το πώς συντίθεται η πρώτη ύλη της ανθρώπινης εμπειρίας σε μη συνειδητά επίπεδα μικροδομής – πέρα από το νου και στο βασίλειο του σώματος και των μικροσυγκινήσεων.

6 Μαρτίου 2020, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ώρα 19.00, ομιλία [City College, Θεσ/νίκη]
Οδοιπορικό στα όρια του έρωτα: το μεγαλείο του πλανήτη Solaris

[Στο City College, Θεσσαλονίκη, Λέοντος Σοφού 3]. Η αναπόφευκτη αίσθηση θανάτου στο τέλος των ερώτων μας είναι μία εντονότατη εμπειρία, μία συμβολική συμπύκνωση του δράματος της ανθρώπινης ύπαρξης που αγωνίζεται να υπερβεί τα ίδια της τα όριά της. Η ομιλία είναι μία υπαρξιακή προσέγγιση αυτής της δύσης των ερώτων μας, με βάση την κεντρική ιδέα της ταινιας του Αντρέι Ταρκόφσκι “Σολάρις”.

3 Απριλίου 2020, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ώρα 20.00, ομιλία στα ΑΓΛΛΙΚΑ [City College, Θεσ/νίκη]
A relational approach of “Self” in our times of threat and isolation - Μια σχεσιακή προσέγγιση του "Εαυτού" στις μέρες απειλής και απομόνωσης - ομιλία Live OnLine

[Στο City College, Θεσσαλονίκη, Λέοντος Σοφού 3]. Η ομιλία γίνεται στα ΑΓΓΛΙΚΑ.*** Τι σημαίνει το “εγώ είμαι” στις ανατροπές που έφερε ο covid-19; Πώς βιώνω αυτό που νιώθω ότι είμαι, έτσι όπως κλονίστηκε εκ θεμελίων κάθε οικεία αίσθηση του “εγώ” και του “εσύ”;
***Whenever we say “me” or “I am” we immediately produce a “you” or a “you are”, like the word “cold” implies “hot” and “springtime” implies “fall”. How this sense of being a unique “me” able to connect with a unique “you” is affected by the huge and sudden changes and threats in our covid-19 days?

30 Απριλίου 2020, ΠΕΜΠΤΗ, ώρα 19.00, εθελοντικός συντονισμός διαδικτυακής ομάδας - 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Share*Dots-project/1: Τα άγνωστα δύσκολα συναισθήματα

[Κωδικός συμμετοχής στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ: 2203889580]
Πρόκειται για μία εθελοντική συμβολή στην ανάγκη μοιράσματος που έφερε στο προσκήνιο η πανδημία. Σε κάθε αυτόνομη συνάντηση, ο στόχος είναι να μοιράζονται οι συμμετέχοντες ιδέες, συναισθήματα, ερωτήσεις, εντυπώσεις, αισθήματα, σκέψεις και ό,τι άλλο επιθυμούν, με βάση ένα ΟΡΙΣΜΕΝΟ εκ των προτέρων θέμα, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε βίντεο ή κείμενο λίγες μέρες πριν σε διάφορα μέσα.
Η συμμετοχή είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Οι ίδιες συναντήσεις γίνονται και στα ΑΓΓΛΙΚΑ (βλ. το αντίστοιχο μέρος της ιστοσελίδας). Για λεπτομέρειες petrosthu@gmail.com
***ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ 1ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

26 Μαίου 2020, ΤΡΙΤΗ, ώρα 19.30, διαδικτυακή εισήγηση και συν-συντονισμός ανοιχτής συζήτησης, 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Ο γονιός στην επόμενη μέρα της καραντίνας

[Στο REGGIO, Θεσσαλονίκη, Χορτιάτη 2, Χορτιάτης, Παιδική αγωγή 2-6 ετών]. Είναι μία εθελοντική σύπραξη με την ψυχοθεραπεύτρια ANNA KOSTINA, σε εκδήλωση του REGGIO Θεσσαλονίκη που απευθύνεται σε γονείς. Απόσπασμα της πρόσκλησης: Εν μέσω ταχύτατων διαδικασιών αλλαγής των ημερών μας, το οικογενειακό σύστημα αναζητά τρόπους να χτίσει νέες συντεταγμένες σ’ αυτήν την ρευστή περίοδο, ευέλικτες και αποτελεσματικές για δυναμική και όχι στατική ισορροπία.
Η συγκεκριμένη εισήγηση είναι μία συμβολή στην ανάγκη αυτή.
Ύστερα από μία πολύ συντομη εισαγωγή, οι δύο εισηγητές θα συντονίσουν την ανοιχτή συζήτηση με βάση το θέμα και ό,τι ανακύψει άμεσα.

28 Μαίου 2020, ΠΕΜΠΤΗ, ώρα 19.00, εθελοντικός συντονισμός διαδικτυακής ομάδας - 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Share*Dots-project/2: Στο ορμητικό καινούριο της επόμενης μέρας

[Κωδικός συμμετοχής στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ: 2203889580]
Για πληροφορίες βλ. παραπάνω, στην 1η στυνάντηση του κύκλου.
***ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

30 Μαίιου 2020, ΣΑΒΒΑΤΟ, ώρα 10.00, διαδικτυακό εκπαιδευτικό εργαστήριο (στα ΑΓΓΛΙΚΑ), 4 ώρες
What is supervision in Gestalt therapy - Η εποπτεία στη θεραπεία Gestalt

[Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου εκπαίδευσης στη θεραπεία Gestalt, “SINERGIA” – Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία, για τους σπουδαστές του Ινστιτούτου].

25 Ιουνίου 2020, ΠΕΜΠΤΗ, ώρα 19.00, εθελοντικός συντονισμός διαδικτυακής ομάδας - 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Share*Dots-project/3: Η ανυπαρξία του λάθους

[Κωδικός συμμετοχής στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ: 2203889580]
Για πληροφορίες βλ. παραπάνω, στην 1η στυνάντηση του κύκλου.
***ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ 3ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

30 Ιουλίου 2020, ΠΕΜΠΤΗ, ώρα 19.00, εθελοντικός συντονισμός διαδικτυακής ομάδας - 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Share*Dots-project/4: Ευέλικτα όνειρα

[Κωδικός συμμετοχής στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ: 2203889580]
Για πληροφορίες βλ. παραπάνω, στην 3η στυνάντηση του κύκλου.
***ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ 4ης ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

15, 22, 29 Αυγούστου 2020 - 3 διαδικτυακά σεμινάρια - στα ΑΓΓΛΙΚΑ, 12 ώρες συνολικά
Φώτα και Σκιές στη ζωή: πέρα από την πόλωση / Lights and Shadows in life: reaching beyond the polarity

[Στην ψηφιακή πλατφόρμα του INTEGRATIVE TRAINING GESTALT INSTITUTE – Αγία Πετρούπολη, Ρωσία] – Στα ΑΓΓΛΙΚΑ. Για περισσότερες πληροφρορίες και τον τίτλο/περιεχόμενα του κάθε σεμιναρίου, βλ. εδώ.
***ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, βρίσκεται εδώ.

15 Σεπτεμβρίου, Σάββατο, συντονισμός ανοιχτής πρόβας & παράστασης αυτοσχεδιασμού, 4 ώρες
Μεταμορφώνοντας ανάσες ζωής σε θεατρικές στιγμές

[Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής – Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης]. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγελοχωρίου σε συνεργασία με το εργαστήρι ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ του studio Νέμεση παρουσιάζει μία ιδιότυπη θεατρική πράξη σε 2 Μέρη.
Στο 1ο Μέρος, από τις 16.15 ώς τις 18.15, ηθοποιοί κάνουν ανοιχτή πρόβα – εργαστήρι στον αυτοσχεδιασμό.
Στο 2ο Μέρος, το οποίο είναι διαδραστικό με τους θεατές, οι ηθοποιοί αυτοσχεδιάζουν από τις 18.30. Η βάση των αυτοσχεδιασμών είναι ιστορίες και στιγμιότυπα, αισθήματα και συναισθήματα, σκέψεις και όνειρα ή ό,τι φέρνει η στιγμή, που παρέχουν ως πρώτη ύλη οι θεατές.

 

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου ώρα 20.00-23.00 webinar 3 ώρες στα ΑΓΓΛΙΚΑ [ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ]
The art of listening - «Ακούω»: μια ολόκληρη τέχνη

[Στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ, σε διοργάνωση: Università Popolare di Lucca, Ri-Sonare Corso per Operatori Olistici, del Suono, Musica e Benessere] Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να επικοινωνήσετε και μαζί μου.
Το σεμινάριο ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και δεν απαοτείται καμία προηγούμεν γνώση.
Στα ΑΓΓΛΙΚΑ, με ζωντανή μετάφραση στα ΙΤΑΛΙΚΑ.
Από το εισαγωγικό σημέιωμα: …. A very brief reference to some basic Tomatis’s principles is one part of this webinar. Seeing the sense of hearing as a basis on which can be developed the skill of “listening to the world” is a second part. And a third part are some introductory methodological practices to develop this skill, which is a kind of “art” supporting our quite forgotten need of the broader art to be truly “alive.
Ένα ιδιότυπο εισαγωγικό ΒΙΝΤΕΟ βρίσκεται εδώ.

29 Νοεμβρίου 2020, Σάββατο ώρα 11.00-16.00 webinar 5 ώρες στα ΑΓΓΛΙΚΑ [ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ]
On the bridge over the troubled waters of any Midlife season

[Στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Ινστιτούτου εκπαίδευσης στη θεραπεία Gestalt, “SINERGIJA” – Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία και στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος τουΙνστιτούτου – στο πρόγραμμα είμαι τακτικός εξωτερικός συνεργάτης]. Το σεμινάριο είναι στα ΑΓΓΛΙΚΑ και ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση. Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να επικονωνήσετε μαζί μου.
Από το εισαγωγικό σημείωμα: …
…In this webinar we shall see this so important midlife phase mainly on its deep, existential roots and not so much on advices about “what to do” or “how to overpass”. Additionally, we shall open our view to the common denominators of Midlife crisis with ANY KIND OF AGING, changes, since change can be for us, humans, at any time, a crisis

7 Δεκεμβρίου 2020, ΔΕΥΤΕΡΑ, ώρα 20.00, μάθημα [City College, Θεσ/νίκη-στα ΑΓΓΛΙΚΑ] 2 ώρες
Οι κεντρικές ιδέες στη θεωρία και τη μεθοδολογία της θεραπείας Gestalt

[Στο City City College, Θεσσαλονίκη]. Μάθημα σε Μεταπτυχιακό Τμήμα – στα ΑΓΓΛΙΚΑ – με θέμα τις αρχές στον πυρήνα της θεραπείας Gestalt. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του Τμήματος, Ευάγγελο Σεπετή: ‭6988773539‬ 
Ένα εκτενές σχετικό άρθρο μου στα Ελληνικά, βρίσκεται εδώ.

15 Δεκεμβρίου 2020, ΤΡΙΤΗ, ώρα 18.00, κλειστό μάθημα [Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος - 3 ώρες
Οι Σκιώδεις όψεις της παιδικής μας ηλικίας

[Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος]. Προσκεκλημένος για 3ωρη κλειστή ομιλία στο Μεταπτυχιακό μάθημα Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας (MSc Ειδικής Αγωγής και MSc Σχολικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη – διδάσκουσα, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ξένια Αναστασίου – Χατζηχαραλάμπους.

18 Δεκεμβρίου 2020, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ώρα 20.00-22.30 webinar στα ΑΓΓΛΙΚΑ [ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ] - 3 ώρες
The art of listening-2: form, flow, improvisation / «Ακούω»: μια ολόκληρη τέχνη-2: φόρμα, ροή, αυτοσχεδιασμός

[Στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ, σε διοργάνωση: Università Popolare di Lucca, Ri-Sonare Corso per Operatori Olistici, del Suono, Musica e Benessere]
Μετά την απήχηση που είχε το 1ο σεμινάριο στις 5 Νοεμβρίου, προχωρήσαμε σ’ αυτό το 2ο, εμβαθύνοντας περαιτέρω στο θέμα. Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
Το σεμινάριο ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση.
Στα ΑΓΓΛΙΚΑ, με ζωντανή μετάφραση στα ΙΤΑΛΙΚΑ.
Για το ενημερωτικό κείμενο, στα Αγγλικά, βλ. εδώ 

22 Δεκεμβρίου 2020, ΤΡΙΤΗ, ώρα 18.00, συν-συντονισμός και κλειστή εισήγηση σε Εκπαιδευτικούς - 2 ώρες
Η πλεύση στους καιρούς της πανδημίας

[Πρόγραμμα: “Εκπαίδευση για την Αειφορία” – Συντονίστρα του Προγράμματος είναι η Ειρήνη Ιωανίδου] Μια εθελοντική σύμπραξη με την ψυχοθεραπεύτρια ANNA KOSTINA, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Προγράμματος για Εκπαιδευτικούς (κλειστή εκδήλωση).
Πρόκειται για μία διαδικτυακή ιδιότυπη και “βιωματική” συνάντηση: μετά από πολύ σύντομες  εισηγήσεις των δύο συντονιστών, ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση – αλληλεπίδραση με τους συμμετέχοντες.

 

29 Δεκεμβρίου 2020, ΤΡΙΤΗ, ώρα 21.00, Share*Dots project/4o (στα ΑΓΓΛΙΚΑ, συντονισμός διαδικτυακής ομάδας - 2 ώρες, ελεύθερη συμμετοχή
Time, the old, the new - how? / Χρόνος, το παλιό, το καινούριο - πώς;

Στην 1η καραντίνα γεννήθηκε η ιδιόμορφη έμπενευση για αυτόνομες, διαδικτυακές και αλληλεπιδραστικές συναντήσεις, με τον γενικό τίτλο Share*Dots project (κάθε συνάντηση έχει το δικό της θέμα). 
Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020 έγιναν 8 συναντήσεις στα Ελληνικά και αυτή είναι η 4η, η οποία θα γίνει στα ΑΓΓΛΙΚΑ.
Η αφορμή είναι “εορταστική”, το τέλος της χρονιάς και η υποδοχή της καινούριας, κι ο καθένας μας με τις μνήμες, τις προσδοκίες, τα όνειρα, τις επιθυμίες του (η συμμετοχή είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ). 
Το κείμενο που εισάγει το θέμα της συνάντησης, μεταφρασμένο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ, βρίσκεται εδώ:
“ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΩΡΑ” – από το βιβλίο μου “Σημειώσεις για σένα”
Το ίδιο κείμενο υπάρχει και σε ΑΓΓΛΙΚΗ μετάφραση.
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει, δεσμεύεται να έχει διαβάσει το κείμενο και να με ενημερώσει για τη συμμετοχή του: petrosthu@gmail.com

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :