About

Η διαδρομή

Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Ένα σκίτσο της περίπτωσής μου υπάρχει στην αρχική σελίδα αυτού του ιστότοπου. 
Το ταξίδι μου, με κάπως περισσότερα λόγια, ήταν και είναι αυτό:

Κάποτε, σε έναν άλλον αιώνα, σπούδασα οδοντιατρική, αλλά την εξάσκησα για λίγο μόνο με μερική απασχόληση.

Επίσης στο μακρινό παρελθόν, για ένα κρίσιμο και μεγάλο διάστημα της ζωής μου (17 περίπου απολαυστικά χρόνια) υπήρξα  συνθέτης μουσικής.

Κατά την περίοδο που ήμουν συνθέτης, έγραφα μουσική τόσο για φυσικά (ακουστικά) όργανα, όσο και για ηλεκτρονικά ή συνδυάζοντας αυτές τις δύο πηγές ήχου.

***Τα έργα μου ήταν είτε αυτόνομες συνθέσεις είτε βασισμένα σε εικόνα, χορό, λόγο, θέατρο, ζωγραφική, και έχουν παιχτεί κατά καιρούς σε συναυλίες, παραστάσεις, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

***Στη δισκογραφία υπάρχουν 5 δίσκοι μου (LP-album & CD), αλλά έχω και πολλές άλλες συνθέσεις.

***Σήμερα, η όποια μουσική μου δουλειά παρουσιάζεται και διανέμεται στο διαδίκτυο, και δεν πιστεύω πως κάτι από αυτήν υπάρχει ακόμη στην αγορά, σε οποιαδήποτε μορφή.

***Σύμφωνα με αυτά που κατά καιρούς έχω ακούσει και δει ως ανταποκρίσεις στις συνθέσεις μου, προκύπτει ότι χαρακτηρίζονται από:
έντονη εσωτερική ατμόσφαιρα, πυκνή γραφή, μεγάλη ποικιλία στο ύφος και στις αναφορές, σκηνική διάθεση, και από έναν ποιητικό χαρακτήρα μέσα από την σύζευξη «κλασικών» στοιχείων και σύγχρονης γραφής.

***Στον σύνδεσμο αυτόν υπάρχει μία σύντομη παρουσίαση της μουσικής μου πορείας στον ιστότοπο (τράπεζα δεδομένων) ALLMUSIC, από τον François Couture (στα Αγγλικά).

Παράλληλα, στην ίδια αυτή περίοδο, ανέπτυξα από το 1990 και αρκετές πολιτισμικές – οργανωτικές πρωτοβουλίες όπως, για παράδειγμα, ήταν:
***Η καθιέρωση καλοκαιρινού κύκλου πολλαπλών εκδηλώσεων για 5 χρόνια στη Μηλίνα του Ν. Πηλίου, και
***Η ίδρυση τριών φορέων με στόχο τη δημιουργική συνεργασία και τη συντονισμένη παρουσία της «ιδιωτικής» δράσης στην Ελληνική πραγματικότητα.

Προχωρώντας ως συνθέτης, από πολύ νωρίς ανέπτυξα την τάση να συνδυάζω τη μουσική με άλλες τέχνες, κάτι που με οδήγησε σε συχνές συνεργασίες με ζωγράφους, ηθοποιούς και χορευτές.

Από το 1995, μέσα από αυτήν την τάση συνδυασμού πολλών εκφραστικών γλωσσών, πραγματοποίησα σειρά εργαστηρίων δημιουργικής έκφρασης και σκηνικού αυτοσχεδιασμού.
Ήχος, κίνηση, θεατρικός λόγος και κείμενα, συνδυαζόταν σε αυτοσχεδιασμούς στους οποίους συνεργαζόταν σώμα, φωνή, κίνηση, συναισθηματική έκφραση, ως ένα «όλον».

Τέτοιο αντιπροσωπευτικό εργαστήρι ήταν το «Πολύτεχνο», που φτιάξαμε με την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Τίνα Στεφανοπούλου, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, στα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή μου στο «Πολύτεχνο», αν και πάντα ενεργή, είναι περιορισμένη.

Ήδη από το 1998, είχα αποφασίσει να στραφώ και να εκπαιδευτώ συστηματικά στην αυτογνωσία και την ψυχοθεραπεία.
Έτσι, άρχισα, παρακολουθώντας από το 1999 ως το 2000, στην Ελλάδα και στο Παρίσι, τη μέθοδο Tomatis (στον τομέα της ψυχοακουστικής ενεργοποίησης).
Στην ίδια περίοδο συμμετείχα σε σεμινάρια δραματοθεραπείας και δυναμικής των ομάδων.

Τότε, πήρα μιά από τις σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής μου, που άλλαξε δραστικά όλη μου την πορεία και την ποιότητα όλων των στιγμών μου.

Παρακολούθησα το πλήρες 4ετές πρόγραμμα στην ψυχοθεραπεία Gestalt, του GESTALT FOUNDATION (Ελλάδα). Είμαι μέλος της EAGT, του Ευρωπαϊκού Οργάνου για τη θεραπεία Gestalt και, σήμερα, πιστοποιημένος επόπτης.
Για να ολοκληρώσω αυτές τις σπουδές, χρειάστηκε να πάρω και BA Ψυχολογίας.

Η θεραπεία Gestalt και κυρίως η βασική υπαρξιακή φιλοσοφία στα θεμέλιά της, έγιναν -και ακόμη είναι- ο κεντρικός πυρήνας στον οποίον κυρίως βασίζω τη στάση μου και τη δημιουργικότητά μου με κάθε έννοια.

Στην ίδια περίοδο, μέσα από τη συνεργασία μου με την ψυχοδραματίστρια – ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Πατρινιού, αναπτύξαμε το πλαίσιο δράσεων, «Δημιουργική Επικοινωνία», που λειτούργησε από το 2003 ως το 2006.

Στο μεταξύ, από το 2005, άρχισα να σχηματοποιώ την προσωπική μου προσέγγιση PSP (Process-Stage-Praxis – «επί της διαδικασίας» βασισμένη ενσώματη διάδραση (για περισσότερα, μπορείτε να δείτε το σχετικό μενού).

Στην PSP, γενικά, συνδυάζεται η ενσώματη αυτοσχεδιαστική αλληλεπίδραση με τις κεντρικές ιδέες και τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η προσέγγιση Gestalt.
Ωστόσο, σημειώνω ότι η PSP μπορεί να αξιοποιηθεί ως επιπρόσθετη δεξιότητα σε ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογών και όχι μόνον στην ψυχοθεραπεία: την τέχνη, την εκπαίδευση, την εργασία.

Η PSP δεν συνιστά κάποια αυτόνομη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και δεν υποκαθιστά τη σπουδή σε οποιαδήπoτε ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Θα έλεγα ότι, γενικότερα, η  PSP μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές από ανθρώπους που εργάζονται σε οποιοδήποτε πεδίο σχετικό με την προσωπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές παρεμβάσεις.
Ένα μικρό βίντεο με την «άσκηση του μοτίβου», μία βασική ιδέα της PSP, υπάρχει εδώ, καθώς και στο YOU TUBE. 

Η PSP, εκτός από ένα επίπεδο εφαρμογής, λειτουργεί και σε ένα εκπαιδευτικό, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο ενεργό, παίρνοντας άτυπα τη μορφή μιάς «Σχολής».
Σε αυτό, αναπτύσσονται εκπαιδευτικά ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που εισάγουν την PSP, εξαιρετικά ευέλικτα σε φόρμα, διάρκεια και περιεχόμενο, ανάλογα με τους εκάστοτε στόχους και ανάγκες (βλ. το αντίστοιχο μενού). 

Από το 2003 ασχολούμαι και με το Playback Θέατρο, ένα είδος αυτοσχεδιαστικού – αλληλεπιδραστικού θεάτρου που δημιούργησε ο Jonathan Fox με τους συνεργάτες του.

Υπήρξα μία από τις αφορμές για το ξεκίνημα του Playback στην Eλλάδα, και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας «Ελληνικό Playback Θέατρο», ως τον Μάρτιο του 2006.

Τον Οκτώβριο του 2006 σχημάτισα στη Θεσσαλονίκη την ομάδα Playback Θεάτρου T!NG, η οποία έζησε για 9 χρόνια.

Η ομάδα αυτή εκπαιδεύτηκε μέσα από παραλλαγή της PSP (προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χώρου αυτού), η οποία είναι και η δική μου αντίληψη της εκπαίδευσης και της πράξης στο Playback Θέατρο (βλ. το αντίστοιχο μενού).

Από τη στιγμή που έκανα τη μεγάλη στροφή με τις σπουδές μου στη θεραπεία Gestalt, επέλεξα να μην συνθέτω πια μουσική επαγγελματικά. Φυσικά και αυθόρμητα, μεγάλο μέρος της δημιουργικότητάς μου διοχετεύεται στη συγγραφή, σε ομιλίες (ζωντανά ή σε βίντεο), εργαστήρια - σεμινάρια, στην εκπαίδευση, σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης.  

Έτσι, σε αυτήν την περίοδο της ζωής μου:

(1) 
Συμπράττω ως εξωτερικός συνεργάτης (εκπαίδευση, εποπτεία, μεταπτυχιακά και άλλα Προγράμματα), διαφόρων Κέντρων και Ινστιτούτων εκπαίδευσης και ψυχοθεραπείας εντός και εκτός Ελλάδας, τόσο στην προσέγγιση της θεραπείας Gestalt όσο και σε άλλες προσεγγίσεις (“INTEGRATIVE GESTALT TRAINING INSTITUTE”, “GESTALT FOUNDATION”, “SINERGIA”, “ΙSTOK”, «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗΣ», «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ», κ.ά.). 
Οι ώρες των εκπαιδευτικών μου σεμιναρίων, καλύπτουν τις προβλεπόμενες από τη δομή των επισήμων Προγραμμάτων Σπουδών Εκπαιδευτικών Κέντρων, όταν αυτά είναι αναγνωρισμένα από την EAGT.

(2) 
Γράφω για διάφορα θέματα, την PSP, τη θεραπεία Gestalt και τη φιλοσοφία στην οποία στηρίζεται.
Επίσης, επικεντρώνομαι συστηματικά στις ανθρώπινες σχέσεις.
Η θεματολογία των κειμένων μου είναι ευρεία: έρωτας-πόθος-αγάπη, μοναξιά, θάνατος, ματαιότητα, απώλεια, επιλογή, το «εσωτερικό παιδί», η «Σκιά» μας κ.ά. 

    ***Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το βιβλίο μου «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ».
    ***Τον Ιανουάριο του 2018 το βιβλίο «ΣΚΙΑ: Ο ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» (μεταφρασμένο και στα Αγγλικά).
    ***Τον Φεβρουάριο του 2018 το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ-ΤΕΤΡΑΔΙΟ Α» (μεταφρασμένο και στα Αγγλικά).
    ***Είναι υπό έκδοση, στα μέσα  του 2020, το βιβλίο «…ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ: ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΞΑΝ» (σε 4 μέρη – εκδόσεις, για τον έρωτα, τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη και την συνάντηση με τον Άλλον).

(3) 
Συμμετέχω σε διάφορες δράσεις εθελοντισμού, όπως είναι: 
**Επιμορφωτικά Προγράμματα διαφόρων φορέων (πχ το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Συκεών και το 5ο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης), 
**παραστάσεις με το Playback Θέατρο σε διάφορα πλαίσια (Κέντρα Απεξάρτησης, φυλακές, Ιδρύματα, κλπ), 
**οι παρουσιάσεις και η συμμετοχή στον χώρο εθελοντισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5, κ.ά.

(4) 
Για όλα τα παραπάνω θέματα και κυρίως για τις σχέσεις έρωτα, σεξουαλικού πόθου και αγάπης, κάνω τακτικούς κύκλους ομιλιών σε ετήσια βάση καθώς και κατά καιρούς live-video.

Επίσης, πραγματοποιώ κατά περιόδους Βασικά Εισαγωγικά Προγράμματα στην PSP και, παράλληλα, σχεδιάζω διάφορες εφαρμογές της σε ψυχοθεραπευτικά και μη πλαίσια με εργαστήρια και διαλέξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

(5) 
Σήμερα, η σχέση μου με την τέχνη είναι, συγκριτικά, περιορισμένη αλλά πάντα απολαυστική και έχει να κάνει με τα εξής:
***Συμμετέχω περιστασιακά σε παραστάσεις Playback Θεάτρου με την ομάδα «»Playback Theatre Thessaloniki». Ωστόσο, γενικότερα, η σχέση με το αυτοσχεδιαστικό αυτό είδους σκηνικής δράσης καθώς και με το εργαστήρι  δημιουργικής έκφρασης «Πολύτεχνο», είναι κυρίως στο εκπαιδευτικό κομμάτι.
*** Επίσης, κατά καιρούς, χρησιμοποιώ παλαιότερες συνθέσεις μου ως συνοδεία σε βίντεο (χωρίς λόγια), τα οποία είναι εισαγωγικά σε ομιλίες μου ή μέρη τους. 
*** Κι ακόμη, κάνω περιστασιακά κάποιες ομιλίες για τη μουσική και την καλλιτεχνική δημιουργία.
*** Τέλος, απολαμβάνω και πάλι, από το 2017, κάτι που μου άρεζε πάντα πάρα πολύ : την εξερεύνηση της σχέσης λόγου (πεζού και ποιητικού) με τη μουσική – είτε πλέκοντας τη συνοδεία με ηχογραφημένη μουσική είτε παίζοντας ζωντανά κιθάρα – όπως, για παράδειγμα, εδώ.    

Δεν πειράζει και τόσο που δεν γνωρίζω τι φέρνει το όποιο μέλλον ...

… ωστόσο, σίγουρα δεν αναζητώ κάποια αιώνια και καλά κρυμμένη συμπαντικής εμβέλειας «αλήθεια».

Ούτε, όταν κοιτώ πίσω, αισθάνομαι πως αυτό που βλέπω τώρα να αποτελεί το παρελθόν μου ήταν κάποιου είδους «αναζήτηση».
Μάλλον νιώθω το παρελθόν μου να σμιλεύτηκε από μια ακαταμάχητη eπιθυμία:
να βιώνω έντιμα και απόλυτα τον κάθε κύκλο μου, ώσπου να ολοκληρωθεί, καλωσορίζοντας τον επόμενο – όποια και αν είναι η φύση του. 

Υποκλίνομαι λοιπόν στο Μέγα Άγνωστο και, ευγνώμων, ελπίζω ότι θα υπάρξει αρκετός χρόνος, μόνο και μόνο για να ζήσω πολλά ακόμη θαύματα.

Ωστόσο, κάθε φορά που διατρέχω μία νέα σπείρα γεγονότων, έρχεται στο νου μου και πάντα με συγκινεί πολύ,
ένα υπέροχο (για μένα) τραγούδι, ερμηνευμένο μοναδικά από τον Frank Sinatra.

Συνιστώ θερμότατα για όλους μας, τους εκπληκτικούς και απόλυτα «Gestalt» στίχους και την υπέροχη μουσική αυτού του τραγουδιού.

Ταιριάζει απόλυτα σε ό,τι πιστεύω πως σημαίνει κυριολεκτικά «ΖΩ».
Στ’ αλήθεια το βρίσκω με τη βαθύτατη έννοια κυριολεκτικά πανέμορφο – και κατά έναν τρόπο επίσης «δικό μου»…
_______

Frank Sinatra / My Way

Songwriters: Jacques Revaux, Paul Anka (Eng Lyr), Gilles Thibaut, Claude Francois

And now, the end is here
And so I face the final curtain
My friend, I’ll say it clear
I’ll state my case, of which I’m certain
I’ve lived a life that’s full
I traveled each and ev’ry highway
And more, much more than this,
I did it my way

Regrets, I’ve had a few
But then again, too few to mention
I did what I had to do and saw it through
without exemption
I planned each charted course,
each careful step along the byway
And more, much more than this,
I did it my way

Yes, there were times, I’m sure you knew
When I bit off more than I could chew
But through it all, when there was doubt
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall
and did it my way

I’ve loved, I’ve laughed and cried
I’ve had my fill, my share of losing
And now, as tears subside,
I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say, not in a shy way
«Oh, no, oh, no, not me, I did it my way»

For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has naught
To say the things he truly feels
and not the words of one who kneels
The record shows I took the blows and did it my way!
Yes, it was my way…

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :