[ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5, Σκρα 12, Θεσ/νίκη]. Μία ιδιότυπη βιωματική συνδημιουργία του κοινού και των δύο παρουσιαστών (Πέτρος Θεοδώρου, Αννα Kostina), με στόχο την εξερεύνηση των τρόπων μας να συνυπάρχουμε με τους βαρβάρους και τα πάσης φύσεως εξωτερικά και εσωτερικά θεριά των καιρών μας…
[Apodec – Στρατηγού Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη, κάθετη στη Φράγκων]. Με την ομάδα «Playback Theatre Thessaloniki»
[Στη Βέροια, PAPATZIKOU art-gallery, «εκτός χάρτη» , είσοδος ελεύθερη]. Σε αυτήν την ομιλία, παράλληλα με τα γεγονότα της ταινίας, μιλώ για τον έρωτα ως έναν τρόπο να υπερβαίνουμε την απόγνωση που γεννά μία θεμελιώδης συνειδητοποίηση στην ενήλικη ζωή μας: ότι από τη στιγμή που γεννιόμαστε, αφήνουμε για πάντα πίσω μας την αρχέγονη μήτρα που μας εμπεριείχε ως έμβρυα. Και ότι αποκτούμε παράλληλα, τη σκληρή βεβαιότητα ότι όλα, κι εμείς μαζί τους, έχουν αρχή, μέση και αναπόφευκτο τέλος.
[ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5, Σκρα 12, Θεσ/νίκη]. Ομιλία της ψυχοθεραπεύτριας ΑΝΝΑ KOSTINA. Ένα γεγονός που οργανώνει η Raja Yoga. Είσοδος ελεύθερη.
[Στη ΡΟΔΟ, βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ» – ΡΟΔΟΣ (Θεμιστοκλέους Σοφούλη 125, Ρόδος 85100, τηλ. 2241 033206)] … Πώς γίνεται το μόνο ίσως σταθερό και αιώνιο χαρακτηριστικό του έρωτα να είναι το τέλος του; Και, ποιος συναντά ποιον, και πώς παράγεται η παράλογη βεβαιότητα ότι συναντώντας τον Άλλον στον έρωτα, ήδη τον γνωρίζαμε από πάντα; Πώς γίνεται …
[Στη ΡΟΔΟ] Πληροφορίες συμμετοχές: Βασιλική Μπάλα, τηλ.6944152137 / vassobala@gmail.com
Το εργαστήρι πλαισιώνει την ομιλία της 31 Ιανουαρίου (βιβλιοπωλείο «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ» – ΡΟΔΟΣ), εξερευνώντας τις τόσες όψεις της σαρωτικής εμπειρίας του έρωτα.
[Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ – Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 3]. Ποια είναι τα κύρια γνωρίσματα αυτής της τόσο παρεξηγημένης και πολύτιμης σχέσης; Πώς εξελίσσεται στον χρόνο; Κι ακόμη, είναι άραγε αξιωματικά «καλύτερη» (ή «ανώτερη») από τις σχέσεις έρωτα και σεξουαλικού πόθου ή, απλώς, πολυπλοκότερη;
[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]. Διατμηματικό ΠΜΣ: «Επικοινωνιακές δεξιότητες και ψυχολογικές διαστάσεις της Ιατρικής πράξης». Συντονίστρια: Β. Τοπίτσογλου, Καθηγήτρια Οδοντιατρικής, ΑΠΘ
[Στούντιο ΝΕΜΕΣΗ, Δελφών 176 – Θεσσαλονίκη] Σύμπραξη σε παράσταση με την ομάδα «Playback Theatre Thessaloniki». Είσοδος ελεύθερη.
[Cafe Θέα/tro-στο Βασιλικό Θέατρο, Θεσσαλονίκη] Συνοδεία με κιθάρα ποιημάτων (σε απόδοση της Ευαγγελίας Δαναδάκη), στα πλαίσια της εκδήλωσης. Εισηγητές, Ελένη Βασιλάκη/Αντώνης Χαριστός.
[Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]. Διατμηματικό ΠΜΣ: «Επικοινωνιακές δεξιότητες και ψυχολογικές διαστάσεις της Ιατρικής πράξης». Συντονίστρια: Β. Τοπίτσογλου, Καθηγήτρια Οδοντιατρικής, ΑΠΘ
[Με την ομάδα Playback Θεάτρου Co-Action]. Βέροια. Κλειστό πλαίσιο.
[ΕΠΙΝΕΙΟ, Παπαντωνίου 12, είσοδος επί της Ιουστινιανού, Θεσσαλονίκη, 54646] Πληροφορίες – συμμετοχές: info@epineio.gr +30-2314-035212 +30-6972-875789. Το εργαστήρι αυτό, με τον τίτλο του εμπνευσμένο από το ποίημα «De Rerum Natura» (του Γιώργου Θέμελη), εστιάζεται εισαγωγικά στη σημασία του διαρκώς “ομιλούντος” στον κόσμο σώματός μας για κάθε όψη της ύπαρξής μας. ΑΠΕΥΘΝΕΤΑΙ τόσο σε σπουδαστές και επαγγελματίες της δραματοθεραπείας ή άλλων προσεγγίσεων, όσο και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εξερευνήσει βιωματικά και εισαχθεί θεωρητικά στο συχνά τόσο παρεξηγημένο μεγαλείο της υλικής μας υπόστασης.
[APODEC – Στρατηγού Σφέτσου 3, Θεσσαλονίκη, κάθετη στη Φράγκων]. Με την ομάδα «Playback Theatre Thessaloniki»
[Στη Βέροια, PAPATZIKOU art-gallery, «εκτός χάρτη» , είσοδος ελεύθερη]. Ποια είναι τα κύρια γνωρίσματα αυτής της τόσο παρεξηγημένης και πολύτιμης σχέσης; Πώς εξελίσσεται στον χρόνο; Κι ακόμη, είναι άραγε αξιωματικά «καλύτερη» (ή «ανώτερη») από τις σχέσεις έρωτα και σεξουαλικού πόθου ή, απλώς, πολυπλοκότερη;
[Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ – Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 3] Τι είναι η «αγάπη» και ποια είναι τα όριά της ανάμεσα σε ανθρώπους που αποφάσισαν να οικοδομήσουν ένα κοινό πλαίσιο ζωής και να συμπορευτούν; Πότε και πώς ξαποσταίνουν, βουλιάζουν ή τελματώνονται; Όντως αγαπιούνται ή, ενίοτε, φτάνουν να μισιούνται και απλώς παραμένουν τυπικά μαζί;
[ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5, Σκρα 12, Θεσ/νίκη]. Ένα γεγονός που οργανώνει η Raja Yoga. Είσοδος ελεύθερη. Οι άνθρωποι. από τη μία μεριά, λέμε εύκολα και αψήφιστα το «εγώ είμαι», «εσύ είσαι» και εύκολα τείνουμε να στεκόμαστε, ως ατομικές υπάρξεις, «απέναντι» στον κόσμο, του οποίου είμαστε μέρος. Από την άλλη μεριά, εξίσου εύκολα και αψήφιστα, τείνουμε να λέμε το «εμείς είμαστε», ξεχνώντας όρια, διαφορές και απολύτως προσωπικά γνωρίσματα που καθιστούν τον καθένα μας μοναδική και ανεκτίμητη ύπαρξη. Τι συμβαίνει; Πρόκειται για δύο αντιμαχόμενους πόλους; Πρόκειται για δύο όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης που αλληλοσυμπληρώνονται; Πού και πώς αρχίζω εγώ και τελειώνεις εσύ, και αντίστροφα;
[Στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ – Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 3 – σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ] Ομιλία της ψυχοθεραπεύτριας και ποιήτριας Έλλης Φρεγγίδου με τίτλο «Η συγγραφή ως μορφή ψυχοθεραπείας» και παρουσίαση της ποιητικής της συλλογής «Παύση τετάρτου». Για τη συλλογή θα μιλήσουν η Αλεξάνδρα Μπακονίκα (ποιήτρια) και η Μαρίνα Κατσικίδου (ψυχολόγος, απόφοιτη Ψυχοθεραπείας Gestalt). Η συζήτηση αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου.
[“Reggio Θεσσαλονίκη”, Παιδική αγωγή 2-6 ετών, Χορτιάτη 2, Περιοχή Θεσσαλονίκης] Πληροφορίες – συμμετοχές: 2310-344471. Μία ομιλία για τις φανερές και κυρίως κρυμμένες και υποβαθμισμένες πτυχές της τόσο εύθραυστης πραγματικότητας των τόσο ξεχωριστών όντων που όλοι μας υπήρξαμε: των παιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση προσδίδεται στην περίοδο αμέσως μετά την έξοδό μας από το μητρικό σώμα και κατά τα πρώτα χρόνια της διαδρομής μας στον πλανήτη αυτόν, όταν άρχισε ο αέναος αγώνας (και συχνά Γολγοθάς) της διαφοροποίησής μας από τους Άλλους, καθώς αναπόφευκτα αρχίζαμε να αρθρώνουμε το “εγώ είμαι” – μία ικανότητα που σφραγίζει το τέλος της άνευ ορίων συνύπαρξής μας με την αρχέγονη μήτρα της προέλευσής μας.
[Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης, Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου 13, Χαλάνδρι 15234] Πληροφορίες – συμμετοχές: 210- 6836485, 6944-169447. Ένα εργαστήρι για την έννοια, τη λειτουργία και τον συντονισμό της «ομάδας», θεμελιωμένο σε ό,τι νεότερο έχει επιτευχθεί από τη νευροβιολογία σχετικά με το πώς συντίθεται η πρώτη ύλη της ανθρώπινης εμπειρίας σε μη συνειδητά επίπεδα μικροδομής – πέρα από το νου και στο βασίλειο του σώματος και των μικροσυγκινήσεων. Απευθύνεται όχι μόνο σε θεραπεύτριες/ές της Βιοσύνθεσης αλλά και σπουδαστές και επαγγελματίες άλλων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την έννοια της «ομάδας» και του συντονισμού της.
Με την ομάδα «Playback Theatre Thessaloniki». Η παράσταση ήταν μέρος εκδήλωσης για την παρουσίαση των θεωρητικών έργων της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης.
[North Macedonia] Η ετήσια 2η συμμετοχή μου στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου “SYNERGIA” (αναγνωρισμένου από την EAGT, το Ευρωπαϊκό όργανο για τη θεραπεία Gestalt).
[ΝΕΟ ΘΕΜΕΛΙΟ, Πτολεμαίων 30, Θεσ/νίκη]. Με την ομάδα «Playback Theatre Thessaloniki»
[ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΙΣΛΑΧΑΝΕ, Ελένης Ζωγράφου 2, Θεσ/νίκη] Η εκδήλωση ήταν μία συνδιοργάνωση του Πολυχώρου Πολιτισμού και της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Θεσσαλονίκης, προς τιμήν του Οδυσσέα Ελύτη. Περιλάμβανε πολλαπλά γεγονότα.
[Bουδαπέστη] Το ανά 3ετία Πανευρωπαϊκό συνέδριο που οργανώνει η EAGT (European Association of Gestalt Therapy – Το Ευρωπαϊκό όργανο για τη θεραπεία Gestalt).
[Στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλους 7, είσοδος ελεύθερη]. Η 1η από σειρά 3 ομιλιών – ανοιχτών συζητήσεων για τις σχέσεις έρωτα, σεξουαλικού πόθου και αγάπης. Ποιος συναντά ποιον όταν ερωτευόμαστε και πώς παράγεται η παράλογη βεβαιότητα ότι ήδη γνωρίζαμε από πάντα τον Άλλον; Πώς γίνεται διαπερνώντας την εικόνα του να συναντούμε πίσω το δικό μας είδωλο, και πάλι απαρηγόρητο στη μοναξιά του;
[Ναύπλιο, συμμετοχή στη 2η Διημερίδα ψυχοθεραπευτών Gestalt]. O τίτλος των εκδηλώσεων είναι: “Αναζητώντας τον ιδανικό εαυτό”. Τη Διημερίδα διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλίου και υπεύθυνος είναι ο ψυχοθεραπευτής Παύλος Κουτρουφίνης.
[Στον ΙΑΝΟ Αθηνών, Σταδίου 24, είσοδος ελεύθερη]. Η 1η από σειρά 3 ομιλιών – ανοιχτών συζητήσεων για τις σχέσεις έρωτα, σεξουαλικού πόθου και αγάπης. Ποιος συναντά ποιον όταν ερωτευόμαστε και πώς παράγεται η παράλογη βεβαιότητα ότι ήδη γνωρίζαμε από πάντα τον Άλλον; Πώς γίνεται διαπερνώντας την εικόνα του να συναντούμε πίσω το δικό μας είδωλο, και πάλι απαρηγόρητο στη μοναξιά του;
[Στο City City College, Θεσσαλονίκη]. Μάθημα σε Μεταπτυχιακό Τμήμα – στα Αγγλικά – με θέμα τις αρχές στον πυρήνα της θεραπείας Gestalt. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον υπεύθυνο του Τμήματος, Ευάγγελο Σεπετή: 6988773539
[Ελληνικό Κέντρο Βιοσύνθεσης, Στρ. Αλέξανδρου Παπάγου 13, Χαλάνδρι 15234] Πληροφορίες – συμμετοχές: 210- 6836485, 6944-169447. Ένα εργαστήρι που αποτελεί άτυπη συνέχεια της πρώτης συνάντησης με τη ΒΙΟΣΥΝΘΕΣΗ, τον Απρίλιο του 2019. Το θέμα της ήταν η έννοια, η λειτουργία και ο συντονισμός της «ομάδας». Η όλη προσέγγιση θεμελιώνεται σε ό,τι νεότερο έχει επιτευχθεί από τη νευροβιολογία σχετικά με το πώς συντίθεται η πρώτη ύλη της ανθρώπινης εμπειρίας σε μη συνειδητά επίπεδα μικροδομής – πέρα από το νου και στο βασίλειο του σώματος και των μικροσυγκινήσεων. Η 2η αυτή συνάντηση, όπως και η 1η απευθύνεται ΟΧΙ μόνο σε θεραπεύτριες/ές της Βιοσύνθεσης αλλά και σπουδαστές και επαγγελματίες άλλων ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων, καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την έννοια της «ομάδας» και του συντονισμού της.