Σχόλια αναγνωστών για το βιβλίο της “Σκιάς” (iWrite, 2020)


ISBN: 978-960-627-194-6            398  σελίδες         μέγεθος  14Χ21 cm      εκδότης iWrite
Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων iWrite, ΕΔΩ
ή από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR, ΕΔΩ


[1]
Sergey Kondurov-psychiatrist, Gestalt therapist, supervisor. Director and trainer of Integrative Gestalt Training Institute, member and supervisor of EAGT (European Association for Gestalt Therapy)

Ζηλεύω πολύ όσους μόλις αρχίζουν να διαβάζουν αυτό το βιβλίο. Είναι μια συναρπαστική περιπέτεια που κόβει την ανάσα καθώς θα ακολουθήσουν τον συγγραφέα σ’ ένα ταξίδι στις πιο απόκρυφες αλλά ταυτόχρονα πιο καίριες όψεις της ζωής.

Ήταν ευχαρίστηση για μένα να συνεργαστώ με τον Πέτρο Θεοδώρου πολλές φορές μέχρι σήμερα στο πεδίο της ψυχοθεραπευτικής εκπαίδευσης. Θαυμάζω τον τόσο λεπτό και μαζί ακριβή τρόπο του σε ό,τι κάνει και στο πώς το απευθύνει, ακόμα και σε σύνθετες και ιδιαίτερες καταστάσεις. Με ανάλογο ουσιαστικό και απολαυστικό τρόπο παρουσιάζει και το θέμα αυτού του βιβλίου.

Ο αναγνώστης, διαβάζοντας το βιβλίο, εμπλουτίζει τη γνώση του για τα μη συνειδητά βάθη τα δικά του και κάθε ανθρώπου, εκεί ακριβώς όπου γεννιούνται τα κίνητρα, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας. Και μάλιστα, το βιβλίο αναδεικνύει εύγλωττα το πώς όλα αυτά σχετίζονται με τα κοινά σε όλους μας υπαρξιακά δεδομένα (άγχος ματαιότητας, μοναξιάς, θανάτου, επιλογής), τα οποία μάς συνοδεύουν στο ταξίδι της ζωής μας, ακριβώς όπως οι Σκιές μας – συνήθως αόρατες αλλά πάντα παρούσες.


[2]
Alexandra Sadokova, PhD in Psychology, certified Body Psychotherapist in Bioenergetic Analysis

Αυτό το βιβλίο γίνεται άλλοτε συνταξιδιώτης ικανός να εμπνέει και άλλοτε σοφός οδηγός, σε ένα συναρπαστικό ταξίδι βαθιά μέσα στον εαυτό μας.

Όλοι είμαστε μόνοι σ’ αυτό το μονοπάτι, μια που ο καθένας χαράζει το δικό του, μοναδικό και άγνωστο, αλλά πάντα τόσο τρομακτικό όσο και δημιουργικό. Και όσο πιο έντιμα το βαδίζουμε, όσο πιο αυθεντικά λαθεύουμε στα βήματά μας, όσο περισσότερο μάς συγκινούν τα τοπία του, τόσο πιο πολύτιμο γίνεται.

Ένα εκπληκτικό γνώρισμα του συγγραφέα είναι ότι ξυπνά στον αναγνώστη τον δικό του εσωτερικό θεραπευτή και δάσκαλο. Το αποτέλεσμα είναι να πυροδοτείται στον αναγνώστη μια πολυφωνία εσωτερικών διαλόγων, εικόνων, στοχασμών και ονείρων…

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από συνδυασμούς πολλών στοιχείων: ουσιαστική ψυχολογική γνώση, άφθονα και ποιητικότατα παραδείγματα της καθημερινής ζωής, απολύτως κατανοητή εμβάθυνση στις διάφορες όψεις του θέματος, ευρηματική παρουσίαση με σαφή τάξη και δομή.

Έτσι, το περιεχόμενο προσλαμβάνεται εύκολα από σελίδα σε σελίδα και καθίσταται ένας πολύτιμος βοηθός, ένας καθαρός καθρέφτης διαθέσιμος στον αναγνώστη για να αντικρίσει τον ίδιο του τον εαυτό με νέους τρόπους.


[3]
Ελένη Βρετζάκη, αρχιτέκτονας – μουσειολόγος, υπεύθυνη της «Tetragon»

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένας «πρακτικός» οδηγός ζωής, δεν είναι ένας «τσελεμεντές». Είναι ένα εργαλείο που απευθύνεται στον καθένα, χρήσιμο γιατί αφήνει ίχνη στη σκέψη, αλλά και στη ζωή μας.

Βρήκα το συγγραφικό ύφος να είναι λιτό και οικείο. Περνά άμεσα το νόημα, παρόλο που πρόκειται για ένα επιστημονικό σύγγραμμα. Δεν υπάρχει ειδικό λεξιλόγιο και, όπου συναντά κανείς λέξεις με ιδιαίτερη σημασία, αυτή επεξηγείται άμεσα και καθαρά.

Δεν είναι εντυπωσιακή μόνο η δομή του βιβλίου, η ανάλυση και η σύνθεση του θέματος που διαπραγματεύεται. Είναι επίσης ο χειρισμός της γλώσσας και ένας τρόπος γραφής απολύτως κατανοητός. Μου άρεσε πολύ η ζωντάνια και η παραστατικότητα του κειμένου και, τολμώ να πω, οι λογοτεχνικές του αποχρώσεις και μια ποιητικότητα που γοητεύει. Μεταφορές, εικόνες και παρομοιώσεις επιστρατεύονται με μαεστρία, με σκοπό την κατανόηση των νοημάτων.

Στο τέλος κάθε ενότητας, μας περιμένει μια έκπληξη: λίγες φράσεις με πλάγια γράμματα ώστε να ξεχωρίζει από τον κορμό του κυρίως κειμένου. Τα Παραθέματα αυτά αποτελούν αποσπάσματα αγαπημένων συγγραφέων, που συχνά δίνουν με διαφορετικό τρόπο το νόημα όσων διαβάσαμε προηγουμένως, προσθέτοντας μια πιο βιωματική προσέγγιση και βαθύτητα στην ανάγνωση.

Ομολογώ ότι αυτές τις παρενθέσεις-αγκύλες τις απόλαυσα ως το μεδούλι, τις βρήκα εύστοχες, συγκινητικές, ξεκουραστικές και ενίοτε αποκαλυπτικές. Είναι σαν το βιβλίο να κυλά σε δυο παράλληλους δρόμους: ο ένας, μακρύς, καθαρός, ασφαλής, με σήμανση, τροχαία και φανάρια· ο άλλος, σύντομος σαν μια εσωτερική βουτιά, ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών, που σε οδηγεί στον ίδιο προορισμό.


[4]
Dr. Θρασύβουλος Τσιάτσος,  Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το βιβλίο της Σκιάς δεν περιορίζεται μόνο να περιγράψει τα τόσα και τόσα πράγματα που τρέχουν ασταμάτητα στον μη-συνειδητό χώρο μέσα μας, πολύ πέρα από τον νου και τη συνείδησή μας, επιδρώντας «κρυφά» στις αποφάσεις και την πορεία μας.

Επιπλέον, μετασχηματίζει τη Σκιά από κάτι άυλο, σε κάτι χειροπιαστό. Της δίνει σχήμα, υφή και νόημα. Ο αναγνώστης μπορεί έτσι, καθώς κυλούν οι σελίδες, να αρχίσει να την αναγνωρίζει και συνεπώς κάπως να τη διαχειρίζεται.


[5]
Ευγνωσία (Εύη) Παπαδοπούλου, Δικηγόρος (ΑΜ ΔΣΘ 10712), Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, ΜΔΕ Διεθνών Σπουδών Α.Π.Θ

Νιώθω ότι έχω να πω πολλά γι αυτό το βιβλίο που τόσο με συνεπήρε αλλά θα αναγκαστώ να περιοριστώ χάριν συντομίας σε λίγες σειρές.
Ο κ. Θεοδώρου πιάνει τον αναγνώστη τρυφερά απο το χέρι και σαν συγκαταβατικός δάσκαλος, του ανοίγει παράθυρα στη γνώση του εαυτού, βοηθώντας τον να καταλάβει τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ του υποσυνείδητου κόσμου που κατοικεί μέσα μας και των εκδηλώσεων του κόσμου αυτού στην κοινωνική πραγματικότητα.

Παράλληλα, τον διδάσκει ότι το υποσυνείδητο δεν είναι ένα ανεξάρτητο, σκοτεινό και ανυπέρβλητο κομμάτι του εαυτού μας το οποίο μας οδηγεί αναπόδραστα σε μία προδιαγεγραμμένη πορεία.

Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των σκιών πλαισιώνεται απο πρακτικές συμβουλές, παραδείγματα της εμπειρικής πραγματικότητας αλλά και με συμβολισμούς οι οποίοι εντυπώνονται στο μυαλό του αναγνώστη και όλα αυτά συναρμόζονται με έναν μοναδικό τρόπο με την τέχνη, την φιλοσοφία, την επιστήμη αλλά και την πράξη.

Ας με συγχωρήσει ο συγγραφέας, αλλά έχω σημειώσει τόσα χωρία του βιβλίου του που έχω μαγαρίσει μεγάλο μέρος του εσωτερικού του.
Ήταν όμως απαραίτητο θεωρώ καθώς πρόκειται για ένα διδακτικό βιβλίο στο οποίο αξίζει να επιστρέφει κανείς.


Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.


Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

 

2 μικρά βίντεο (χωρίς λόγια) σχετικά με την ιδέα
της ΣΚΙΑΣ και του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Σημειώνω ότι η έννοια της ΣΚΙΑΣ είναι ο κεντρικός άξονας στον οποίο βασίστηκε το τέταρτο βιβλίο μου:
“ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ: τα μάτια που με κοίταξαν”

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτικότατη και συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/stis-skies-toy-erota/a-to-thema-toy-vivlioy/


Τέλος, το βιβλίο των ερώτων σχετίζεται με άλλο βιβλίο μου, το οποίο τιτλοφορείται “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ”
και υπάρχει τόσο ως ΕΝΤΥΠΟ όσο και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ (audio book – αρχεία mp3, WAV, FLAC, AIFF).
[για την περιγραφή των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ στην ιστοσελίδα μου, πατήστε ΕΔΩ]

Στο ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
Μπορείτε
να ακούσετε ΕΔΩ τα 6 από τα συνολικά 25 κείμενα του ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ βιβλίου και να ενημερωθείτε σχετικά.

Οι “Σημειώσεις για σένα” περιλαμβάνουν 25 μικρά κείμενα (κοντά στο ποιητικό πεζό ή το σύντομο αφήγημα) καθώς και 25 εικόνες.
Αν το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ” έχει να κάνει με μία θεωρητική – υπαρξιακή ματιά στις σχέσεις έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου,
οι “Σημειώσεις για σένα” είναι μία μάλλον λογοτεχνικού ύφους αναφορά μου στα συγκλονιστικά αυτά φαινόμενα που γυρίζουν τον πλανήτη μας για άπειρους λόγους.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR μπορείτε να προμηθευτείτε
τις “Σημειώσεις για σένα” στην ΕΝΤΥΠΗ εκδοχή τους:
https://www.psychology.gr/bookstore/simioseis-gia-sena.html

ή/και
ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ και να κατεβάσετε τα αρχεία ήχου
https://www.psychology.gr/bookstore/simeioseis-gia-sena-audio.html
(διαθέσιμα από τα μέσα Νοέμβρίου 2022)

και να δείτε
*προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :