Το “happy end” στα παραμύθια και το “un-happy end” στη ζωή

Στην τέχνη και στην παράδοση, συχνά φαίνεται

να λειτουργεί θεραπευτικά η αποκατάσταση των “άσχημων” εντός Σκιάς όψεών μας, όταν ανατίθενται από το παρόν μας στον Άλλον.
Για παράδειγμα, στα διάφορα θρίλερ με φαντάσματα και στοιχειά, όταν αποκατασταθεί από τους ήρωες της ιστορίας η αλήθεια, σχετικά με την αδικία και τη βία που έκανε τα φαντάσματα να τριγυρνούν στον “τόπο του εγκλήματος” ζητώντας εκδίκηση και δικαίωση, τα φαντάσματα γαληνεύουν και φεύγουν· ο ήρωας συνήθως έρχεται ως αυτός που καταφέρνει να λύσει τα ξόρκια του στοιχειώματος.

Στα παραμύθια, επίσης βλέπουμε

να συμβαίνει σχεδόν πάντα αυτό το “happy end”. Ο βάτραχος που ήθελε να τον φιλήσουν ως βάτραχο για να γίνει πρίγκιπας, ζητά διαρκώς κάποιον να αποδεχτεί την ασχήμια του (τη Σκιά του), ώστε η αποδοχή να επιφέρει τη μεταμόρφωση και τη λύτρωση.
Στην ουσία, ζητά να εμφανιστεί μια “καλή” νεράιδα – πριγκίπισσα, η οποία φιλώντας τον τώρα ως βάτραχο (αποδεχόμενη την “άσχημη” όψη του), θα λύσει τα αρχαία μάγια κάποιας “κακιάς” μάγισσας και θα τον αποκαταστήσει και πάλι ως πρίγκιπα.

Η “καλή” πριγκίπισσα, φυσικά, δεν είναι παρά η άλλη όψη της “κακιάς” μάγισσας – πρόκειται για δύο εκδηλώσεις μίας και μοναδικής φιγούρας.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για δύο όψεις της ίδιας μορφής, της μάνας (της αρχικής μήτρας, που μας εμπεριείχε ως παιδιά).

Η “κακιά” όψη αυτής της αρχέγονης μάνας, “είδε” το πριγκιπόπουλο ως μωρό, άσχημο (το μεταμόρφωσε σε βάτραχο). Έκτοτε, ο βάτραχος ζητά να συναντήσει την άλλη όψη, την “καλή μάνα”, η οποία θα ενσωματωθεί με την “κακιά” και θα αποκαταστήσει μέσα του την ολότητα της “μίας” και πλήρους μάνας – και τη δική του γαλήνη.

Στο παραμύθι, ο βάτραχος

ζητά από ένα άλλο πρόσωπο (την πριγκίπισσα), η οποία αρχικά είναι διστακτική (“κακιά”), να πειστεί και να τον φιλήσει (να τον αποδεχτεί, να γίνει “καλή”).
Έτσι, θα πραγματοποιήσει ετεροχρονισμένα την ενσωμάτωση της τωρινής “καλής” μάνας με την αρχαία “κακιά”. Όταν η πριγκίπισσα πείθεται και το κάνει, το παραμύθι, κατά μία έννοια, “κλέβει”…
“Κλέβει”, γιατί γνωρίζουμε ότι κανένα φιλί από το τώρα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να αλλάξει ή να διαγράψει το παρελθόν – το οποίο, μπορούμε μόνο να αποδεχτούμε.

Επιπλέον, σχεδόν πάντα, στην πραγματική ζωή,

οι τωρινοί “κακοί” συνήθως παραμένουν “κακοί”…
Όπως και πολλοί αξιοπρεπείς φτωχοί αρρωσταίνουν και δυστυχούν, ενώ πολλοί αναξιοπρεπείς και χυδαίοι πλούσιοι παραμένουν υγιείς και ευημερούν – αντίθετα από τις συνήθεις ιδέες περί “δικαιοσύνης” (“όλα εδώ πληρώνονται”, “έχει ο θεός” κλπ).
Μάλλον, ο μόνος δρόμος για εμάς είναι να αποδεχτούμε πως είμαστε πανέμορφοι ΚΑΙ ως βάτραχοι, χωρίς να χρειαζόμαστε την άδεια για να ομορφύνουμε μέσω του φιλιού κάποιας πριγκίπισσας που αποδέχεται την ασχήμια μας και μας ελεεί.


Η ΣΚΙΑ: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής
μια επίσκεψη στα άδυτα των στιγμών και των ημερών μας

[396 σελίδες, γ έκδοση: iWrite, 2020]   isbn 978-960-627-194-6
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

____

Το θέμα αυτού του βιβλίου των ΣΚΙΩΝ

έχει να κάνει με εκείνες τις “σκιώδεις” όψεις του εαυτού μας, οι οποίες, αν και μη συνειδητές, συχνά επιδρούν καθοριστικά σε ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε την κάθε στιγμή.

Πρόκειται για 

μια διεξοδική μελέτη της αρχιτεκτονικής στη σκιώδη κατοικία του θλιμμένου αλλά και εξοργισμένου “εσωτερικού μας παιδιού”,
μια ξενάγηση στα άδυτα των στιγμών, των ημερών και του εαυτού μας.

____

Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

 

2 μικρά βίντεο (χωρίς λόγια) σχετικά με την ιδέα
της ΣΚΙΑΣ και του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Εάν θέλετε μία 2μηνη περίπου σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, “Διαμέρισμα 5”, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

http://eepurl.com/dBRg81


 

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :