Συνοπτική περιγραφή του βιβλίου και οπισθόφυλλο [κείμενο]


ISBN  978-618-86246 0-3        460 σελίδες      μέγεθος   Β5 [17Χ25 cm]      εκδόσεις  PSYCHOLOGY.GR
μπορείτε να το προμηθευτείτε άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, ΕΔΩ


*** Συνοπτική περιγραφή του βιβλίου

Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR, το τέταρτο του συγγραφέα, και η προσωπική του πρόταση για μια ιδιότυπη και πολυδιάστατη μελέτη του έρωτα στα 1000+1 πρόσωπά του. 

Επίσης, σε μεγάλο μέρος του, το βιβλίο εμβαθύνει στη σχέση του έρωτα με τον σεξουαλικό πόθο, την αγάπη, αλλά και τις απροσπέλαστες Σκιές μέσα μας – πολύ πέρα από το ανακριτικό φως της νόησης και της συνείδησής μας. 

Τα διάφορα Κεφάλαια του βιβλίου,

χωρίς προκαταλήψεις αναγκαστικής αισιοδοξίας και «στρογγυλεμένες» γωνίες, αγγίζουν διάφορες όψεις του έρωτα.
Το πώς ο έρωτας κυοφορείται στα βάθη του έσω κόσμου μας και το πεπερασμένο του χρόνου του.
Τα ευαίσθητα σύνορά του με την αγάπη και τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου και της εξάρτησης.
Το πώς επιλέγεται ο εκάστοτε «Άλλος μας», μεγαλόπρεπος μεν για εμάς, αλλά πάντα άπιαστος, φασματικός, παρών μόνο εν τη απουσία του.
Την υπόγεια σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, εκεί όπου συντίθενται αθόρυβα τα επαναλαμβανόμενα σενάρια και οι αδιέξοδες επιλογές μας.

Ένα μοναδικό εύρημα

που χαρακτηρίζει τις Σκιές του έρωτα είναι ότι, στο τέλος κάθε ενότητας και πριν από την αρχή της επόμενης, παρεμβάλλεται ως επωδός και ένα Παράθεμα (σύντομο απόσπασμα ποιήματος, πεζού, στίχων τραγουδιού) ή μία μικρή αλλά συγκινησιακά φορτισμένη «Εκμυστήρευση ανωνύμου».
Έτσι δημιουργείται ένα υπο-κείμενο «κάτω» από το κυρίως περιεχόμενο του βιβλίου, ώστε η ανάγνωσή του να γίνει, υπό μία έννοια, πιο βιωματική.

Συνολικά, το βιβλίο είναι απολαυστικό, πολυσέλιδο αλλά σφιχτοδεμένο, με έντονα ποιητική, υπαρξιακή και συχνά χιουμοριστική διάθεση.
Τα θέματά του προσεγγίζονται με έναν τρόπο γραφής απλό, ελεύθερο.
Οι πλούσιες ιδέες που συνθέτουν αυτήν την πρωτότυπη προσέγγιση του έρωτα απλώνονται ξεκάθαρα δομημένες και κατανέμονται σε μικρές ενότητες, με σαφήνεια πλοήγησης από το ένα Κεφάλαιο στο άλλο.
Τα παραδείγματα είναι πολυάριθμα και χαρακτηριστικότατα. Οι πολλές αναφορές στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο συμβάλλουν ώστε το βιβλίο να κυλά αβίαστα. 

Αυτά όμως όλα δεν αποβαίνουν σε βάρος της σοβαρότητας ή της ποιότητας

της άφθονης πληροφορίας που παρέχουν οι σελίδες του, συνδυάζοντας την ταυτότητα γοητευτικού αναγνώσματος αλλά και τις διαστάσεις κειμένου αναφοράς για οποιονδήποτε μελετητή.
Οπότε, η έκταση και το βάθος της πληροφορίας στις σελίδες του έργου αυτού το καθιστούν μεν «οδηγό πλεύσης» σε εξαιρετικά θολά νερά, αλλά χωρίς να γίνεται «διδακτικό» ή εγχειρίδιο που υπόσχεται μυστικά τη μαγική επιτυχία στις σχέσεις μας.  

Το βιβλίο δεν απευθύνεται στον «ειδικό», ενώ ο αναγνώστης δεν χρειάζεται καμία απολύτως προηγούμενη σχετική γνώση για να περιηγηθεί στις σελίδες του και να εξερευνήσει πολύπλευρα αυτήν την εμπειρία θαυμάτων.
Το βιβλίο των ερώτων, σύμφωνα με τον συγγραφέα, στοχεύει απλώς να γίνει «εργαλείο». Εργαλείο ευέλικτο, για τον καθένα που ψάχνει να χαράξει τη δική του αλήθεια στο πώς συναντά, αγαπά, ερωτεύεται και ποθεί τον Άλλον.

Οι Σκιές του έρωτα αναζητούν οποιονδήποτε πορεύεται

στους λαβυρίνθους των σχέσεών μας σεβόμενος τον εαυτό του, την αυθεντικότητα και τις ανάγκες του, ακόμα και αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «αιρετικός της αγάπης». 

Είναι μια τιμητική αναφορά στο Μέγα Άγνωστο μέσα μας, εκεί όπου λαχταρούμε να συναντήσουμε τα μάτια του Άλλου, τα οποία στον έρωτα γίνονται  γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων

 


*** Το οπισθόφυλλο
Στη ζωή, συχνά ταρακουνιόμαστε εκ θεμελίων.

Και είναι φορές που, πέφτοντας, «γέρνουμε». Μοιάζουμε με μολύβια που παλεύουν να σταθούν όρθια, διαγράφοντας άγαρμπους κύκλους με στήριγμα τη μύτη τους, σαν μεθυσμένα – και πέφτουν. Μοιάζουμε με ακροβάτες που αναζητούν ισορροπία μετά από μια κακιά στιγμή – και δεν τη βρίσκουν.
Και τότε είναι που χρειαζόμαστε όσο ποτέ κάποια παρηγοριά, μια ασφαλή πτώση, κάποιον να μας «πιάσει» στην αγκαλιά του καθώς πέφτουμε.

Κι έτσι, επιλέγουμε κάποιον από τους ανθρώπους που συναντούμε στη ζωή ή στη φαντασία μας

και επινοούμε, μέσω διαφόρων μηχανισμών, κάποιον ικανό να μας υποδεχτεί στα χέρια του. Είναι όπως κάποιος που πέφτει από έναν πανύψηλο γκρεμό και, βλέποντας το αμείλικτο έδαφος να πλησιάζει ταχύτατα, φαντάζεται ότι πετά ή βλέπει μιαν ανοιχτή αγκαλιά να τον περιμένει ή νιώθει κάτι μαγικό που έρχεται και τον σηκώνει απαλά.

Στην περίπτωση της δικής μας πτώσης, το μαγικό στοιχείο που επινοούμε είναι ο έρωτας για κάποιον συγκεκριμένο Άλλον, ο οποίος, ακριβώς επειδή τον χρειαζόμαστε τόσο απεγνωσμένα, νιώθουμε ότι μας έχει ληστέψει, ότι έχει αποσπάσει και κατέχει το κέντρο μας.

Γι’ αυτό και από τους έρωτές μας θέλουμε πολλά, πολύ πέρα από το να «διορθώνουμε» την εικόνα της μάνας μας.

Για παράδειγμα: 
* Να ξεπεράσουμε μια κι έξω τα όρια

της ατομικής και μοναδικής μας ύπαρξης, ούτως ώστε να βιώσουμε την απόλυτη ένωση με τον Άλλον, να σβήσουμε την ανομολόγητη και συχνά βασανιστική γεύση μοναξιάς, που λανθάνει αδιόρατα σε κάθε στιγμή της όποιας ψυχικής και σωματικής σχέσης μας με τον κόσμο. 

* Να αγνοήσουμε τους απόηχους

του αρχετυπικού και πανανθρώπινου φόβου που νιώθουμε μπροστά στον θάνατο και την απώλεια, μπροστά στην γκριζάδα της ματαιότητας και το εφιαλτικό παράδοξο της ευθύνης των επιλογών μας σε έναν κόσμο που διαρκώς μας αιφνιδιάζει. 

* Να «νικήσουμε» μια ανομολόγητα γνωστή

και πάντα παράδοξη, γλυκόπικρη νοσταλγία που μας πλημμυρίζει σχεδόν αθόρυβα, όταν σε κάποιες ήσυχες στιγμές συλλογιζόμαστε τους ανθρώπους που πέρασαν, περνούν ή ευελπιστούμε να περάσουν από τη γραμμή των ερώτων μας.
Σε τέτοιες στιγμές, αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αυτοί οι απτοί άνθρωποι δάνεισαν ή πρόκειται να δανείσουν τα πρόσωπά τους στη χωρίς περίγραμμα Σκιά του «Άλλου» μέσα μας.
Σε τέτοιες στιγμές, αναβλύζει θαρρείς η νοσταλγία για κάτι που δεν ζήσαμε ακόμα, αλλά είναι λες και το έχουμε ήδη ζήσει· για κάτι το οποίο αόριστα διαισθανόμαστε ως επερχόμενο και προορισμένο να βιωθεί στο μέλλον, ενώ εμείς, ανεξήγητα, ήδη πενθούμε την απώλειά του από το παρόν μας, προτού καν το ζήσουμε.

Πρόκειται για τη νοσταλγία ενός μέλλοντος που δεν ήρθε ακόμα, αλλά είναι σαν να έγινε κιόλας παρελθόν, σε μια παράξενη αγκύλη του χρόνου μας.
Λες και το «τότε» της γέννησής μας στον πλανήτη γίνεται ένας αόρατος καμβάς, επάνω στον οποίο η αρχή και το τέλος όλων των ερώτων μας ενώνουν τα άκρα τους, σε έναν συνεχή βρόχο λήθης και νοσταλγίας.


Ένα ΒΙΝΤΕΟ με τον συγγραφέα να παρουσιάζει
σε ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ το βιβλίο


Τέλος, θέλω να προσθέσω ότι το βιβλίο αυτό των ερώτων σχετίζεται με άλλο βιβλίο μου,
το οποίο τιτλοφορείται “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ”
και υπάρχει τόσο ως ΕΝΤΥΠΟ όσο και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ (audio book – αρχεία mp3, WAV, FLAC, AIFF).
[για την περιγραφή αυτού του άλλου βιβλίου στην ιστοσελίδα μου, πατήστε ΕΔΩ]

Στο audio book τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
*Μπορείτε
να ακούσετε ΕΔΩ τα 6 από τα συνολικά 25 κείμενα του ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ βιβλίου και να ενημερωθείτε σχετικά.

Οι “Σημειώσεις για σένα” περιλαμβάνουν 25 μικρά κείμενα (κοντά στο ποιητικό πεζό ή το σύντομο αφήγημα) καθώς και 25 εικόνες.
Ο δε λόγος που αναφέρω τη “συγγένεια” των δύο βιβλίων, είναι γιατί θεωρώ ότι καταπιάνονται
με τα ίδια θέματα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.

Αν το βιβλίο των ερώτων έχει να κάνει με μία θεωρητική – υπαρξιακή ματιά στις σχέσεις έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου, οι “Σημειώσεις για σένα” είναι μία μάλλον λογοτεχνικού ύφους αναφορά μου στα συγκλονιστικά αυτά φαινόμενα που γυρίζουν τον πλανήτη μας για άπειρους λόγους.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR μπορείτε να δείτε

*σε προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*

Το βιβλίο “Σημειώσεις για σένα”
στην ΕΝΤΥΠΗ εκδοχή του:
https://www.psychology.gr/bookstore/simioseis-gia-sena.html

ή/και
ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ και να κατεβάσετε τα αρχεία ήχου
https://www.psychology.gr/bookstore/simeioseis-gia-sena-audio.html
(διαθέσιμα από τα μέσα Νοεμβρίου 2022)

Καθώς και το 3ο βιβλίο μου
“Η Σκιά: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής”

Επιπλέον πληροφορίες για τη Σκιά και το εσωτερικό μας παιδί,
μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου, πατώντας εδώ


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :