Ορίζοντες και όρια της αγάπης / Share*dots-11 [βίντεο & κείμενο]

11η αυτόνομη συνάντηση Share*Dots project

[Ορίζοντες και όρια της αγάπης]

❓ Βίντεο με το θέμα της συνάντησης,
το οποίο ο συμμετέχων ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να έχει δει εκ των προτέρων.

Σημειώνω ότι στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το ΚΕΙΜΕΝΟ που ακολουθεί εδώ,
το οποίο επίσης θα συνιστούσα να διαβάσει προκαταβολικά ο συμμετέχων
(είναι ο κεντρικός πυρήνας των ιδεών του βίντεο)

 

🪂 ΠΕΜΠΤΗ 18 Μαρτίου 2021, 19.00 – 21.00, στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ.

Κωδικός= 2203889580   password= 56341278  [θα είναι ενεργός  από τις 18.45 την ημέρα της συνάντησης]
Εάν θελήσετε να συμμετέχετε, παρακαλείστε να διαβάσετε οπωσδήποτε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ και, παρακαλώ ενημερώστε με για τη συμμετοχή σας, οπωσδήποτε:

** petrosthu@gmail.com
** Με μήνυμα στη σελίδα μου:
https://www.facebook.com/PetrosTheodorouGR/
** Με sms στο +306977210469

🧚‍♀️ Κόστος συμμετοχής
Οι 5 πρώτες συναντήσεις ήταν εθελοντική συμβολή στην φροντίδα του συλλογικού κοινωνικού πεδίου λόγω πανδημίας.
Από την 6η αυτόνομη συνάντηση:
το ΚΟΣΤΟΣ συμμετοχής ορίστηκε συμβολικά σε 9Ε κατ’ άτομο για το κάθε αυτόνομο δίωρο στο οποίο κάποιος επιλέγει να συμμετέχει και το οποίο γίνεται ανά 5-6 εβδομάδες.

Για τον τρόπο καταβολής του κόστους:
Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε (Paypal ή τραπεζικός λογαριασμός) – θα σας ενημερώσω στη συνάντηση και ΔΕΝ χρειάζεται καμία προκαταβολή για τη συμμετοχή, ούτε να εξοφλείτε την κάθε μία συνάντηση, αν πρόκειται να έρθετε και σε επόμενες.


Αποσπάσματα σχετικά με το θέμα, από το βιβλίο μου
“Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ” και από
το υπό έκδοσιν (καλοκαίρι 2021) “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”

Αυτό που πιστεύω προσωπικά, είναι ότι σήμερα η αγάπη συνήθως ανάγεται σε μία αυταπόδεικτη “ηθική” αξία, σε έναν αυτοσκοπό – είμαι “καλός”, έγκριτος, αποδεκτός όταν αγαπώ τους άλλους.

Εν τούτοις, η αγάπη είναι επιλογή·

είναι σύνθετη και δυσκολότατη στάση με υψηλά κόστη, είναι ευθύνη, είναι υπέρβαση και όχι μία απλή διάθεση ή στροφή προς τον άλλον – και φυσικά, δεν είναι αναγνώσιμη αποκλειστικά μέσω μιας χριστιανικής οπτικής.

Σήμερα γνωρίζουμε σαφώς ότι όλοι και όλα συνδέονται με όλους και όλα – η ιδέα του καβντικού πεδίου στη φυσική κατά μία έννοια επιβεβαιώνει και από τη μεριά της επιστήμης το συμπαντικό πλέγμα σχέσεων, το οποίο συντίθεται από τις αλληλεπιδράσεις όλων γενικώς των πραγμάτων.

Ωστόσο, θεωρώ ότι μία κατά πώς μας “βολεύει” επιδερμική θεώρηση της αγάπης, τής προσδίδει ένα χρώμα τριανταφυλλί και μία “συννεφένια” απαλή υφή· την αποδυναμώνει από τη δυναμικής της, ενώ μάς παραπέμπει σε μία αφελή, “εύκολη” και υπεραπλουστευμένη διασυνδεσιμότητα με τους Άλλους, πολύ κοντά στο κλίμα της εμπορευματοποιημένης τάσης New Age της δεκαετίας του ΄60.

Θεωρώντας δε την αγάπη ως αυταπόδεικτη ηθική αξία, καταντά

ένα είδος καταπίεσης – “πρέπει” να αγαπώ, “πρέπει” να πνίγω ό,τι θεωρώ πως δυναμιτίζει αυτό που λέγεται συλλογικά “αγάπη”. Ξοδεύω την ικανότητά μου για αγάπη σε επιπόλαια χαμόγελα, σε μία επιφανειακή ατμόσφαιρα επίπλαστης θαλπωρής και εγγύτητας.

Επίσης, εφόσον η αγάπη γίνεται καθήκον και κριτήριο καταξίωσης, την επινοώ και τη μιμούμαι, νομίζοντας ότι έτσι τη βιώνω. Επιπλέον, ό,τι με διαφοροποιεί από τους Άλλους τείνω να το ερμηνεύω αμέσως ως στίγμα, νιώθοντας βαθύτατη ενοχή που “είμαι” έτσι (αντιφατικός, συχνά μικροπρεπής και συμφεροντολόγος) και όχι πλημμυρισμένος από “καθαρή αγάπη” για όλους και για όλα ανεξαιρέτως.

Φτάνουμε έτσι σε μία παμφάγα και λαίμαργη εκδοχή της αγάπης, με τη χλιαρότητα του αμνιακού υγρού και την ισοπέδωση των διαφορών, καθώς παλεύουμε να στριμωχτούμε αναγκαστικά στη γιγαντιαία μήτρα ολόκληρης της ανθρωπότητας· φτάνουμε σε ένα είδος συναισθηματικής καταπίεσης και ρατσισμού, που παρεμποδίζει εξαιρετικά την οποιαδήποτε πιθανότητα ουσιαστικής εξέλιξης της ύπαρξης.

Ο Πασκάλ Μπρυκέρ (2013) σημειώνει ότι:

“Οι άνθρωποι δεν συνδέονται μεταξύ τους μόνο με την αγάπη […] η αγάπη δεν μπορεί να νικήσει το μίσος, την οργή, τη φονική τρέλα […] Δεν γνωρίζουμε όλους τους ανθρώπους, πολλούς απλώς τους συναντάμε· δεν είναι όλα τα πρόσωπα αινίγματα που ζητούν να τα αγαπήσουμε […] όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να τους αφήνουμε στην ησυχία τους. Διατηρώ μία ευγενική απόσταση από όλους αυτούς τους ανθρώπους, δεν θέλω το κακό τους. Η καλοπροαίρετη ουδετερότητα θα έπρεπε να είναι ο modus vivendi της συλλογικής ζωής”

Τελικά, κατά την άποψή μου, το γεγονός της βαθύτατης και πρωταρχικής μας διασυνδεσιμότητας συνιστά μεν μία εξαιρετική βάση για να καλλιεργήσει κάποιος την ικανότητα της αγάπης, αλλά δεν την καθιστά υποχρέωση· η διασυνδεσιμότητά μας δεν συνδέεται με οποιεσδήποτε αυταπόδεικτες ηθικές αξίες ούτε γεννά αυτομάτως τα αισθήματα αγάπης ούτε καθιστά την αγάπη το “α” και το “ω” της ανθρώπινης διαδρομής.


🤔 ΤΙ ΕΙΝΑΙ το Share*dots project:

Πρόκειται για έναν κύκλο 2ωρων αυτόνομων διαδικτυακών συναντήσεων.
Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι μία συνηθισμένη ομιλία που στο τέλος διαθέτει λίγο χρόνο για ερωτήσεις.
Αντιθέτως, το θέμα ΕΞΑΡΧΗΣ αναπτύσσεται ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ, μέσω σύμπραξης των συμμετεχόντων και του εισηγητή, στη βάση μιας ειδικά σχεδιασμένης διαδικασίας.

Για περισσότερα σχετικά με το Share*Dots project: https://petrostheodorou.gr/category/videos/ta-airetika-2019/
K
αι για τον πυρήνα της όλης ιδέας: https://petrostheodorou.gr/ston-pyrina-tis-ideas-share-dots-project/


Εάν θέλετε μία 2μηνη περίπου σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, Share*Dots project, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

http://eepurl.com/dBRg81

Το μέρος της ιστοσελίδας με τα βιβλία μου:
https://petrostheodorou.gr/books/

 

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :