Ο μύθος της ιδανικής συντροφικής σχέσης και αγάπης / Share*Dots-12 [το κείμενο]

[Ο μύθος της ιδανικής συντροφικής σχέσης και αγάπης]
❓ Αμέσως παρακάτω βρίσκεται το κείμενο με το θέμα της συνάντησης,
το οποίο ο συμμετέχων ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ να έχει διαβάσει εκ των προτέρων

             Η 12η αυτόνομη συνάντηση Share*Dots project – ΚΑΙ τα ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ της ιδέας του Share*Dots…
Οπότε, η συγκεκριμένη επετειακή συνάντηση, δεν θα είναι μόνο οι συνήθεις 2 ώρες, αλλά
θα κρατήσει 1.30 ώρα επιπλέον (για όσους επιθυμούν να παραμείνουν πέραν του 2ωρου).
Η επιπλέον διάρκεια είναι “εορταστική” και θα κάνουμε διάφορα ευχάριστα αλληλεπιδραστικά
πράγματα, όπως το να γνωρίσουμε τους “Υπερήρωες” κ.ά.

🪂 ΠΕΜΠΤΗ 22 Απριλίου 2021, 19.00 – 22.30, στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ.

⏰Κωδικός= 2203889580   password= 56341278  [θα είναι ενεργός  από τις 18.45 την ημέρα της συνάντησης]

Εάν θελήσετε να συμμετέχετε, παρακαλώ:
[1]🤔 Να έχετε ήδη διαβάσει το εισαγωγικό κείμενο που βρίσκεται αμέσως παρακάτω
[2] 🤓 Να με ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας, οπωσδήποτε:

**[email protected]
**Με μήνυμα στη σελίδα μου:
https://www.facebook.com/PetrosTheodorouGR/
**Μ
ε sms στο +30-6977210469

🧚‍♀️ Κόστος συμμετοχής
Οι 5 πρώτες συναντήσεις ήταν εθελοντική συμβολή στην φροντίδα του συλλογικού κοινωνικού πεδίου λόγω πανδημίας.
Από την 6η αυτόνομη συνάντηση:
το ΚΟΣΤΟΣ συμμετοχής ορίστηκε συμβολικά σε 9Ε κατ’ άτομο για το κάθε αυτόνομο δίωρο στο οποίο κάποιος επιλέγει να συμμετέχει και το οποίο γίνεται ανά 5-6 εβδομάδες (στη σημερινή συνάντηση το κόστος είναι πάλι 9Ε ανεξάρτητα από τη μεγαλύτερη διάρκειά της. 

Για τον τρόπο καταβολής του κόστους:
Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε (Paypal ή τραπεζικός) λογαριασμός – θα σας ενημερώσω στη συνάντηση και
ΔΕΝ χρειάζεται καμία προκαταβολή για τη συμμετοχή, ούτε να εξοφλείτε την κάθε μία συνάντηση, αν πρόκειται να έρθετε και σε επόμενες.


Αποσπάσματα σχετικά με το θέμα, από το βιβλίο μου
“Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ” και από
το υπό έκδοσιν (καλοκαίρι 2021) “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
Ένας από τους πιο μεγάλους και κλασικούς πλέον μύθους του παρόντος καιρού για τις σχέσεις μας,

έχει να κάνει με μία  πλάνη περί ιδεατής συντροφικής σχέσης και τη βαθιά αγάπη που συνδέει ακατάλυτα και αιώνια τους δυο συντρόφους.
Σύμφωνα με τη μόδα αυτού του ανέφικτου στη ζωή μοντέλου σχέσης, θα πρέπει να συνδυάζονται πάντα και αρμονικά οι ανάγκες μας για αγάπη, έρωτα και σεξουαλικό πόθο – κι αν αυτό δεν συμβαίνει νιώθουμε ενοχές ή χυμούμε οργισμένοι, με άπειρα «κατηγορώ», στον άλλον.

Μια τέτοια εκδοχή τέλειας σχέσης φαίνεται να βρίσκει πάρα πολλούς υποστηρικτές· επίσης, αντλεί κύρος διότι κάποιες φορές φαίνεται να υποστηρίζεται άμεσα ή έμμεσα και στο ψυχολογικό ή και ψυχοθεραπευτικό πεδίο.

Δηλαδή, σε πολλά «άρθρα» ψυχολογίας βλέπεις να παρουσιάζεται η συντροφική σχέση με την  αγάπη στον πυρήνα της ως ύψιστο «αγαθό».
Και μετά βλέπεις να παρατίθενται όλα αυτά τα οποία θα πρέπει να κάνεις για να αποκτήσεις αυτό το αγαθό: να σέβεσαι τον άλλον, να είσαι ειλικρινής, να γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, να μην εξαρτάσαι από τον άλλον…

Λες και είναι συνταγή μαγειρικής, λες και όλοι πανεύκολα μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά πατώντας κάποιο κουμπί, λες και δεν έχουμε εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρουόμενες ανάγκες, λες και δεν ζούμε μια απίστευτα σκληρή πραγματικότητα αλλά η καθημερινότητά μας απέχει μόλις λίγα μέτρα από τον παράδεισο.

Επιφανειακά, αυτή η ιδανική συντροφική σχέση φαίνεται να αποτελεί ένα μοντέρνο πλαίσιο, έναν νεωτερισμό ικανό να χωρά πολλές ανάγκες μας. Στην ουσία όμως διέπεται από έναν κρυμμένο και επικίνδυνο νεο-συντηρητισμό, με τη συντροφική αγάπη επίσης να εξιδανικεύεται, να εξαϋλώνεται σε ύψιστη αξία και τελικό προορισμό ζωής.

 

Ποιος είναι ο πυρήνας της ιδανικής σχέσης;

Σ’ αυτό το ναρκισσιστικό κατασκεύασμα της απόγνωσης των καταναλωτικών μας ημερών  ζητούμε υπερβολικά πολλά από τον άλλον – τόσα πολλά, που η συντροφική σχέση φτάνει να μάς συντρίβει με το βάρος της.

Ζητούμε από τον άλλο να είναι ο τέλειος σύντροφος, ο συναρπαστικός φίλος και συζητητής, ο αξεπέραστος εραστής που μας συγκλονίζει διαρκώς με το ωραιότερο σεξ όλης μας της ζωής, ο σφοδρότερος και αιώνιος έρωτάς μας, αστείρευτη πηγή συναρπαστικών ιδεών και έντασης, ο άψογα συνεννοήσιμος πατέρας ή μητέρα των υπαρκτών ή προσδοκώμενων παιδιών, ο σταθερός πάροχος ενός μοναδικού συνδυασμού ασφάλειας και ελευθερίας, ο αιώνιος συνεταίρος με τον οποίο αντέχουμε τους γονείς και τα πεθερικά μας και με τον οποίο φροντίζουμε μαζί το σπιτικό μας και ψωνίζουμε χαρούμενα στη λαϊκή ή στα σούπερ μάρκετ, ο ταχυδακτυλουργός που καταφέρνει (πάντα ευδιάθετος) να ομορφαίνει μία κακάσχημη καθημερινότητα όλο τρεχάματα πίσω από λογαριασμούς, εφορία και δόσεις δανείων. 

 

Στις ρίζες της ιδανικής σχέσης.

Προσωπικά, βρίσκω γοητευτική και ακριβή τη σκέψη του Aldo Carotenuto, σύμφωνα με την οποία στις μέρες μας έχουμε χάσει τη σχέση με τον εσωτερικό μας κόσμο· μην ξέροντας πώς να προσδιορίσουμε το αίσθημα της ταυτότητάς μας, αναθέτουμε στον άλλον να το δημιουργήσει – εξιδανικεύοντας τον ίδιο και μαζί τις προσδοκίες μας από τη σχέση μας μαζί του.

Κι έτσι, αυτό που ζητούμε, ξεπερνά κατά πολύ την όποια επιβεβαίωση που είναι εφικτό και θεμιτό να περιμένει ο καθένας μας από μία πραγματική και όχι ιδανική συντροφική σχέση αγάπης.

 

(α) Η επίδραση της πνευματικής διάστασης που διαθέτει ακόμα η ευρύτερη έννοια της αγάπης.

Αν και ο Carotenuto διατυπώνει εξαίρετα έναν βασικό σπόρο της ιδανικής συντροφικής σχέσης, θα πρόσθετα  την κακοποιητική διόγκωση της σημασίας της λέξης «αγάπη», στις μέρες μας.

Η σύγχρονη άμεση ή έμμεση πνευματική διάσταση της ευρείας έννοιας «αγάπη» αναπόφευκτα διηθεί με την προστακτικότητά της και τη συντροφική αγάπη, για τον εξής λόγο:

Η συντροφική αγάπη έτσι κι αλλιώς διαθέτει στοιχεία υπέρβασης· αγαπώντας σε, αποδέχομαι τις διαφορές μας και κατά μία έννοια ξεπερνώ τα όρια της ατομικής μου ύπαρξης. Φυσικά, αυτή η υπέρβαση είναι απλώς «οριζόντια»: ξεπερνώ τα σύνορά μου για να σε συναντήσω στον κοινό μας χώρο.

Κανείς δεν είπε ότι αυτή η υπέρβαση πρέπει σώνει και καλά να είναι κάθετη, δηλαδή να προσανατολίζεται προς κάτι «ανώτερο», «καλύτερο», να σημαίνει οπωσδήποτε κάποια «βελτίωση» και προσωπική μου ανάπτυξη – με άλλα λόγια, να έχει τη χροιά της πνευματικής ανέλιξης.

Όμως η μετα-μοντέρνα έννοια γενικότερα της αγάπης, σήμερα, έχει σχεδόν υποχρεωτικά πολλά στοιχεία πνευματικότητας λόγω του εκχριστιανισμού των Πλατωνικών ιδεών· και καθώς αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν κάθε ειδικότερη μορφή αγάπης (γονεϊκής, αδελφικής, φιλικής κλπ), δεν μπορεί παρά να μπολιάζουν υπογείως και τη συντροφική αγάπη.

Κι έτσι η ίδια η συντροφική σχέση εξαϋλώνεται αποκτώντας μία ανάλογη, λανθάνουσα αλλά υπαρκτή, χροιά πνευματικότητας· θαρρείς και η συντροφική σχέση δεν γίνεται για να τη χαιρόμαστε, αλλά για να προχωρούμε πνευματικά, θαρρείς και ό,τι συμβαίνει στη σχέση πρέπει να το βλέπουμε με το πρίσμα της προσωπικής μας ανάπτυξης, μειώνοντας την καθαρή διαπροσωπική του δυναμική.

 

(β) Η καταπίεση της «θετικής» σκέψης.

Το μετα-New Age κλίμα διάσπαρτης θετικότητας μαζί με τη λογική «είμαι αυτό που σκέφτομαι ότι είμαι», δηλητηριάζουν τη συντροφική σχέση (και τη συντροφική αγάπη), καθώς την εξιδανικεύουν προσδίδοντάς της ταυτοχρόνως και έναν καλυμμένο νεο-συντηρητισμό.

Δηλαδή, αν παλέψω, αν αγωνιστώ, αν εστιαστώ θετικά στην πνευματική διάσταση της αγάπης (αφού είναι ύψιστο αγαθό), αν κάνω όπως λέει ο λαός «το σκατό παξιμάδι», τα προβλήματα της σχέσης θα ξεπεραστούν κι όλα θα είναι καλά και όμορφα· είναι γνωστή η ρήση για τα ζευγάρια που σκοτώνονται: «όλα  λύνονται, αρκεί να υπάρχει αγάπη» – λες κι η αγάπη πέφτει από τον ουρανό…
Οπότε το να διακόψω τη σχέση θα θεωρηθεί εύκολη παραίτηση από την ολοκλήρωσή μου, οπισθοδρόμηση στην ατραπό της προσωπικής μου εξέλιξης.

Εν κατακλείδι, η αντοχή μέσα στις σχέσεις γίνεται ένα είδος καθήκοντος («δεν πρέπει να χωρίσω αψήφιστα», «πώς και γιατί εγώ αντιδρώ έτσι», «πρέπει να ψάξω τι κρυμμένο μήνυμα μού δίνει ο εαυτός μου, τι μήνυμα μου δίνει ο άλλος» κλπ).

Και να πώς πάλι η κακόμοιρη η συντροφική σχέση πασαλείβεται με μετα-μοντέρνες εκδοχές πνευματικότητας και καταντά αδηφάγα, ενώ η συντροφική αγάπη χάνει τις ρίζες της στην απτή πραγματικότητα της ανθρώπινης φύσης.


🤔 ΤΙ ΕΙΝΑΙ το Share*dots project:

Πρόκειται για έναν κύκλο 2ωρων αυτόνομων διαδικτυακών συναντήσεων.
Οι συναντήσεις αυτές δεν είναι μία συνηθισμένη ομιλία που στο τέλος διαθέτει λίγο χρόνο για ερωτήσεις.
Αντιθέτως, το θέμα ΕΞΑΡΧΗΣ αναπτύσσεται ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ, μέσω σύμπραξης των συμμετεχόντων και του εισηγητή, στη βάση μιας ειδικά σχεδιασμένης διαδικασίας.

Για περισσότερα σχετικά με το Share*Dots project: http://www.petrostheodorou.gr/category/videos/ta-airetika-2019/
K
αι για τον πυρήνα της όλης ιδέας: http://www.petrostheodorou.gr/ston-pyrina-tis-ideas-share-dots-project/


Εάν θέλετε μία 2μηνη περίπου σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, Share*Dots project, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

http://eepurl.com/dBRg81

Το μέρος της ιστοσελίδας με τα βιβλία μου:
http://www.petrostheodorou.gr/books/
Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at [email protected]. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :