Limbo – η ατέλειωτη αναμονή του εσωτερικού παιδιού στα υπόγεια της παιδικής μας εποχής

Οι εντός Σκιάς όψεις μας

(οι αρχαιότερες εκ των οποίων συγκροτούν το εσωτερικό μας παιδί), είναι σαν κάτι οντότητες που βλέπουμε στα θρίλερ και κατοικούν στους μύθους και τις παραδόσεις όλων των λαών, με διάφορα ονόματα. Οντότητες που παραμένουν παγιδευμένες ανάμεσα στη δική μας και κάποια άλλη διάσταση, αιώνια μετέωρες σε κάποια Ηλύσια Πεδία, σε έναν άυλο τόπο της λησμονιάς, σε κάποιο αιώνιο ουράνιο προαύλιο (Limbo), σε μια ατελείωτη αναμονή, μην μπορώντας ούτε να υλοποιηθούν στον κόσμο μας ούτε και να αναχωρήσουν για κάποια άλλη διάσταση.

Σε τέτοιες ιστορίες, αυτές οι οντότητες περιμένουν κάποια λύτρωση χωρίς να ξέρουν από τι, από ποιον και πώς. Πλανιούνται σε κάποιους τόπους που φορτίστηκαν με την ενέργεια έντονων και μεγάλων γεγονότων (στοιχειωμένα σπίτια, δάση, περιοχές εγκλημάτων, βίας ή κάποιας μαζικής σφαγής). Δηλώνουν έμμεσα την ύπαρξή τους σ’ εμάς σείοντας κάποια αντικείμενα, αναβοσβήνοντας τα φώτα, ανοιγοκλείνοντας πόρτες, ενίοτε καταστρέφοντας τυφλά, ακριβώς γιατί κάτι γυρεύουν, κάτι προσμένουν.

Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε

τις όψεις του εαυτού μας που κλείνονται στη Σκιά, με αυτού του είδους τις οντότητες.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες γοτθικού τρόμου (στην περίοδο του μεσαίωνα – μια εποχή αιμομιξιών, αλκοολισμού και πολλών καταστάσεων που ευνοούσαν τις μεταλλάξεις), στις οποίες, κυρίως αριστοκρατικές οικογένειες φυλάκιζαν παιδιά – τέρατα σε σοφίτες και υπόγεια (όχι ότι στην εποχή μας το φαινόμενο εξαφανίστηκε…)

Σε πολλές ιστορίες τα παιδιά αυτά βρίσκουν τρόπους και δραπετεύουν τη νύχτα. Και κυκλοφορούν κάνοντας διάφορα εγκλήματα – ανάλογα με ό,τι κάνει η “κακιά” Σκιά όταν ξεχαστούμε και αφήσουμε να εκδηλωθούν όψεις μας που σπιλώνουν ό,τι εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε να δείχνουμε στους άλλους ότι είμαστε.

Τα μεταλλαγμένα αυτά παιδιά, στη λογοτεχνία τρόμου και στα διάφορα θρίλερ, ζουν περιορισμένα στις σοφίτες και στα υπόγεια, βγαίνουν τα βράδια και καταστρέφουν, σκοτώνουν – το ίδιο όπως τα στοιχειά των σπιτιών και οι δαίμονες.

Μάλιστα, όσο περισσότερο διχαζόμαστε

ανάμεσα στις “όμορφες – φανερές” και “άσχημες – κρυμμένες” όψεις μας, τόσο αυτή η σχάση αποβαίνει καταστροφική.

Αυτή η διαδικασία διαχωρισμού καταδεικνύεται θαυμάσια στο μυθιστόρημα του Oscar Wilde (2000) “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι”, όπως και στο “Δόκτωρ Τζέκυλ και Κύριος Χάιντ” του Robert Louis Stevenson (2003).

Η φαντασία των σκηνοθετών και συγγραφέων στην απόδοση του τρόμου μας για ό,τι υπάρχει σε μια μεγάλη και ακίνητη Σκιά, είναι κυριολεκτικά αστείρευτη: παιδιά ή κούκλες και παιχνίδια που μεταμορφώνονται σε ψυχωσικούς δολοφόνους, πάρτι γενεθλίων με σκελετούς ντυμένους γιορτινά κλπ.

Κι εμείς;

Ερμηνεύουμε συχνά τις απελπισμένες φωνές αυτών των παιδιών ως βρυχηθμούς τεράτων και τα κλείνουμε σε βαθύτερα μπουντρούμια.

Ή, όποτε αναγκαζόμαστε να τα βγάλουμε για λίγο έξω ώστε να πάψουν οι φωνές τους, τα μακιγιάρουμε παραμορφώνοντάς τα εμείς οι ίδιοι σαν ψεύτικες κούκλες, σε μια απόπειρα να σκεπάσουμε την ασχήμια που βλέπουν επάνω τους τα δικά μας μάτια, καθώς στεκόμαστε στην περιχαρακωμένη και αμυνόμενη συνειδητή μας περιοχή.

Οι “φωνές” των εντός Σκιάς όψεών μας, όντως είναι κάποιες φορές καταστροφικές όταν καθορίζουν την πορεία μας. Όμως είναι σαν παιδιά που κανείς δεν τους δίδαξε τη ζωή – άλλωστε, στην άγνοιά τους προστίθεται και ο τυφλός θυμός που γεννά η άδικη (για τα ίδια) παραδοξότητα των όσων βιώνουν στην απομόνωση.

Το τέρας που έφτιαξε ο Φρανκενστάιν,

ο Κουασιμόδος, πολλά άγαρμπα, αλλά καλοκάγαθα γιγαντιαία ρομπότ σε αμέτρητα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας, είναι μόνον ελάχιστα από τα σύμβολα ενσαρκώσεων των Σκιωδών μας όψεων.

Ο φόβος που κάποτε νιώσαμε απέναντι στο περιβάλλον, η άρνηση, η απόρριψη, ήταν οι λόγοι για τους οποίους κάποτε αποξενώσαμε αυτά τα “παιδιά – όψεις” μας…

Εμείς προχωρήσαμε. Εμείς, αλλάξαμε· αλλά γι’ αυτές τις όψεις μας ο χρόνος σταμάτησε, πάγωσε και μαζί του έμειναν ακίνητα (αλλά πάντα ζωντανά σε μια βουβή κραυγή) τα συναισθήματα που τις χαρακτήριζαν.


Η ΣΚΙΑ: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής
μια επίσκεψη στα άδυτα των στιγμών και των ημερών μας

[396 σελίδες, γ έκδοση: iWrite, 2020]   isbn 978-960-627-194-6
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.

____

Το θέμα αυτού του βιβλίου των ΣΚΙΩΝ

έχει να κάνει με εκείνες τις “σκιώδεις” όψεις του εαυτού μας, οι οποίες, αν και μη συνειδητές, συχνά επιδρούν καθοριστικά σε ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε την κάθε στιγμή.

Πρόκειται για 

μια διεξοδική μελέτη της αρχιτεκτονικής στη σκιώδη κατοικία του θλιμμένου αλλά και εξοργισμένου “εσωτερικού μας παιδιού”,
μια ξενάγηση στα άδυτα των στιγμών, των ημερών και του εαυτού μας.

____

Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

 

2 μικρά βίντεο (χωρίς λόγια) σχετικά με την ιδέα
της ΣΚΙΑΣ και του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Εάν θέλετε μία 2μηνη περίπου σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, “Διαμέρισμα 5”, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

http://eepurl.com/dBRg81

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :