Οπισθόφυλλο, συντελεστές

 

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε,

συμμετέχουμε στον “χορό των θαυμάτων” του κόσμου μας, ανεξάρτητα από το πώς και γιατί.
Γινόμαστε μέρη ενός παιχνιδιού χωρίς ημίχρονα, που άλλοτε μας φαίνεται απολαυστικό και άλλοτε σαν ένα κακόγουστο αστείο. Και πάντα προχωρούμε. Άλλοτε τρέχοντας, άλλοτε περπατώντας. Συχνά πάμε ψηλαφιστά. Μάλιστα, κάποιες φορές (μάλλον σπάνια) επιτρέπουμε μιαν ανάσα. Άλλοτε, απολαμβάνουμε τις εκπλήξεις του τοπίου και άλλοτε αναζητούμε πανικόβλητοι την επόμενη στροφή – μήπως και φανεί κάτι οικείο.

Όποτε όμως καταφέρνουμε

να σκύβουμε ευλαβικά στα μικρά μας βήματα, βλέπουμε έκπληκτοι ότι στο κάθε βήμα μας φωλιάζει κιόλας ολόκληρο το μεγάλο μας ταξίδι μέχρι τώρα, αγκαλιάζοντας όλες τις πιθανές του διακλαδώσεις προς ένα παλλόμενο αύριο, πρόθυμο να δοκιμάσει (μόνο να δοκιμάσει) να πάρει το τελικό σχήμα που επιλέγουμε.

Η κόκκινη κλωστή του οδοιπορικού

αυτού του βιβλίου, ξεκινά από τη φυσική πραγματικότητα που όλοι μας μοιραζόμαστε. Τυλίγεται γύρω από το θαύμα της προσωπικής εμπειρίας. Διαπερνά σαν μάτια βελόνας διάφορα ερωτηματικά περί “Εαυτού” και του σιωπηλού του συνεταίρου, της Σκιάς. Αγγίζει απαλά μερικά αναπόδραστα γνωρίσματα κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, σκιτσάρει στο κενό το πρόσωπο του Άλλου και χάνεται μέσα στην ομίχλη του “εμείς”.

Η πληροφορία είναι πλούσια,

τεκμηριωμένη και πυκνή, όμως οι προθέσεις καθόλου “διδακτικές”: το βιβλίο δεν απευθύνεται στον “ειδικό” και ο αναγνώστης δεν χρειάζεται καμία απολύτως προηγούμενη σχετική γνώση για να γυρίσει τις σελίδες του – οι οποίες απέχουν συνειδητά από το ποπ ύφος της “ψυχολογίας για όλους”.

Το κλίμα δεν είναι ψυχοθεραπευτικό ή καθαρά

ψυχολογικό ή φιλοσοφικό, αλλά κυρίως διάχυτων “υπαρξιακών” διαθέσεων. Τα άφθονα αποσπάσματα ποιητικού και πεζού λόγου, κάνουν κάπως πιο “βιωματική” την ανάγνωση, δημιουργώντας ένα “άλλο” κείμενο, ένα “υπο-κείμενο”.

Ένα βιβλίο – “εγχειρίδιο”

και ένα βιβλίο για τους λαβυρίνθους της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένα βιβλίο που σκοπεύει, παρά το αρχικό σοκ που πιθανά παράγει ο χάρτινος όγκος του, να συναντήσει πολλούς συνταξιδιώτες: οποιονδήποτε ελκύεται από την υπαρξιακή περιπέτεια όλων όσων κατοικούμε σ’ αυτήν τη γη, οποιονδήποτε εργάζεται σε ατομικό ή ομαδικό πλαίσιο με άλλους ανθρώπους, ανήσυχους επαγγελματίες και σπουδαστές που κινούνται στους χώρους της ψυχολογίας ή της ψυχοθεραπείας – και βέβαια κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.

*** Φτάνοντας να γράψω τον Επίλογο,

εξακολουθώ να νιώθω την ανάγκη να υποκλίνομαι με σεβασμό στο Μέγα Άγνωστο· κι επιπλέον, να παρακαλώ ακόμη πιο θερμά, με κάθε μου κύτταρο και κάθε μέρα, να έχω δύναμη να καλωσορίζω, με τη σοφία της ευγνωμοσύνης και την αστραπή της παιδικής λαχτάρας, το θαύμα της καινούριας μέρας που ξημερώνει. Αμήν, από τα άδυτα του ναού της σημερινής μέρας.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
**εξώφυλλο

Anna Kostina (αρχικό σχέδιο εξωφύλλου)
Πέτρος Θεοδώρου  (επεξεργασία)

**επιμέλεια – διόρθωση κειμένου

Βάνα Βουγιούκα

**γραφιστική επιμέλεια

Ελένη Νάστα

**προ της έκδοσης αναγνώστες:

Χριστίνα Παπαδάκη, Διονύσης Παντής, Γιώργος Κωσταβέλης,
Κώστας Τυλιπάκης, Δήμητρα Δημητρακοπούλου

 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 

Στην προσπάθεια να εμφανιστεί με τυπωμένες λέξεις αυτός ο χορός των θαυμάτων, βρήκα έμπνευση καθώς και πολύτιμη και συχνά απρόσμενη στήριξη από πολλούς και πολλές – μάλιστα, ανεξάρτητα από το είδος και την εγγύτητα της σχέσης μας.

 

Όλους εσάς

λοιπόν, των οποίων τα ονόματα και τη συμβολή είναι πρακτικά αδύνατον να αναφέρω εδώ, ευχαριστώ θερμότατα, από την καρδιά μου, με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.

 

Ένα επιπλέον ευχαριστώ:

στην Anna Kostina (που κράτησε σθεναρά, με υπομονή και απερίγραπτη φροντίδα το στρατηγείο και τα μετόπισθεν, όσο αυτό το υλικό έπαιρνε μορφή)·

στη Βάνα Βουγιούκα (που σμίλεψε το κείμενο με περισσή προσήλωση και λεπτότητα, φτιάχνοντας μαζί, κατά τη ζωντανή μας συνεργασία, το μικρό δημιουργικό και απολαυστικό εργαστήρι στο οποίο πήρε το ύφος της η γλώσσα αυτού του βιβλίου)·

σε όλους όσους έγιναν με ενθουσιασμό και ζέση δοκιμαστικοί αναγνώστες του πριν εκδοθεί (τους αναφέρω στη διπλανή σελίδα)·

στην Ελένη Νάστα (που συμμάζεψε με τόση προσοχή, νοιάξιμο και έμπνευση τη μορφή του)·

στον Γιάννη Κιντάπογλου, ως πρόσωπο και ως εκδόσεις ΡΩΜΗ (που έκανε πραγματοποιήσιμο αυτό το οδοιπορικό ΣΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΕΚΔΟΣΗ, με χαμόγελο και πλούσια υποστήριξη)·

στον Αντώνη Αρκά (στον οποίο χρωστώ: τη γνώση για το 1ο Κεφάλαιο αυτού του βιβλίου, τη γνώση για ένα ολόκληρο άλλο, ανέκδοτο ακόμα, βιβλίο μου περί φυσικής, όπως και αυθεντική υποστήριξη και ανεπανάληπτα μαθήματα φιλίας και κοσμολογίας)·

στον Γιώργο Γιαγλή (που με τόση φροντίδα έγινε πλοηγός στην ομίχλη της σημειολογίας των βιβλιογραφικών αναφορών)·

στην Τίνα Στεφανοπούλου (που δεν έπαψε να βομβαρδίζει από το “Θέατρο Νέμεση”, για 27 ολόκληρα χρόνια, με εξαιρετικές εμπνεύσεις και ανεκτίμητη συνοδοιπορία)·

στο Gestalt Foundation, όπως το έχω μέσα μου από εκείνα τα πρώτα βήματα της μεγάλης στροφής του δικού μου ταξιδιού, για μία νέα ταυτότητα και “ολική επαναφορά” στη ζωή μου.


Το θέμα αυτού του βιβλίου

είναι ένα οδοιπορικό στην ύπαρξη και τη στιγμή, στο μυστήριο της ανθρώπινης εμπειρίας και της προσωπικής πραγματικότητας, στον καθρέφτη και τις σκιές των ματιών του Άλλου.

Ξεκινά από τη φυσική πραγματικότητα,

μέσα στην οποία παίρνουμε όποια σκυτάλη μας παραδίδεται με τη γέννησή μας, για να γράψουμε την πορεία μας κρατώντας την σφιχτά και μετατρέποντάς την σε μαγικό ραβδί ή μπαστούνι.
Στη συνέχεια, περνά από σημαντικά κοινά μας γνωρίσματα σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο, στη βάση των οποίων αναζητούμε ο ένας τον Άλλον και συναντιόμαστε – ή τουλάχιστον διασταυρώνουμε τα βλέμματά μας.
_______

Ο χορός των θαυμάτων:
τα μεγάλα ταξίδια στα μικρά βήματα

INFO [668 σελίδες]  [A4: 17,2 X 24,5 cm]
2η έκδοση, ISBN 978-618-83861-5-0
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΤΥΠΟΥ, 2019

1η έκδοση, ΡΩΜΗ, 2017.
_______

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :