Το μεγαλείο του πλανήτη Solaris: οδοιπορικό στα όρια του έρωτα και του θανάτου

Το βίντεο αυτό (σε 1ο πρόσωπο) είναι η εισαγωγή στην κεντρική ιδέα της ομότιτλης ομιλίας μου στο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5 (ΣΚΡΑ 12, Θεσ/νίκη), στις 24 Φεβρουαρίου του 2018. 

Οι διαφάνειες που χρησιμοποιώ σε κάποια σημεία του βίντεο είναι από στιγμιότυπα της ταινίας και η μουσική είναι το κομμάτι “DAWN”, από τη σύνθεσή  μου “ΟΝΑΡ” (1989).

***Ένα άλλο βίντεο (χωρίς λόγια) με επιλεγμένες σκηνές  της ταινίας συνοδευόμενες από την ίδια μουσική μου, βρίσκεται εδώ.

***Μικρά κείμενα σε διαδοχικές αναρτήσεις που έκανε το ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5 την εβδομάδα προ της ομιλίας, βρίσκονται συγκεντρωμένα εδώ.


Από το ενημερωτικό φυλλάδιο της ομιλίας:

Όλοι μας λίγο-πολύ κατοικούμε σε μια ιδιωτική νησίδα προσωπικού κόσμου.
Νιώθουμε το νου, τις σκέψεις, τις μνήμες και τα συναισθήματά μας να τρέχουν σε έναν δικό μας, απολύτως ιδιωτικό “έσω” χώρο, απρόσιτο από οτιδήποτε, καλά διαχωρισμένο με ισχυρό ψυχο­λογικό όριο από το “έξω” μας.

Επίσης, συνήθως θεωρούμε πως σε αυτόν τον “έσω” χώρο, ξεχωρίζουμε καλά τι είναι προϊόν της φαντασίας μας και τι αντιστοιχεί στην “έξω” φυσική πραγματικότητα.

Ωστόσο, είναι έτσι τα πράγματα; Πώς σχετίζεται αυτή η υποκειμενική αίσθηση της ύπαρξής μας με αυτά που συμβαίνουν όταν αγαπούμε, ερωτευόμαστε, αγγίζουμε με λαχτάρα ή λαιμαργία τον Άλλον;

Με αφορμή την κεντρική ιδέα της εκπληκτικής ταινίας του Andrei Tarkovsky “Solaris” (από το μυθιστόρημα του Stanislaw Lem), στην ομιλία αυτή θα επιχειρήσουμε να δούμε κάποια από τα κύρια θέματα και τις παραλλαγές τους, που συνθέτουν τη μουσική (μελωδική ή κακόφωνη) των συναντήσεών μας.


Η κεντρική ιδέα της πλοκής.

Σε έναν μακρινό πλανήτη, είχε στηθεί σε τροχιά ένας διαστημικός σταθμός, προκειμένου να μελετήσει τις παράξενες ιδιότητές του. Ολόκληρη η επιφάνεια του πλανήτη Solaris ήταν ένας ωκεανός παχύρρευστου μάγματος, που με ασταμάτητες σκόρπιες εκρήξεις τιναζόταν, έφτιαχνε τεράστιους κρυσταλλοποιημένους σχημα­τισμούς ασύλληπτης και υπερρεαλιστικής ομορφιάς. Αυτοί οι κρύσταλλοι, ύστερα από λίγο, κατακερματιζόταν και βυθιζόταν πάλι στο μάγμα.
Οι άνθρωποι στο διαστημικό σταθμό είχαν ενδείξεις, πως όλη αυτή η χωρίς προηγούμενο μεγαλόπρεπη διαδικασία, ήταν κάποια εκδήλωση ζωής, παρότι δεν μπορούσαν να βρουν κανέναν αντιληπτό κανόνα στην ακατάπαυστη δραστηριότητα του Solaris. Σκέφτηκαν πως ο πλανήτης ολόκληρος ήταν ένα είδος όντος, μία ακατανόητη μορφή ζωής και εξέπεμπαν διαρκώς σήματα στην επιφάνειά του, για να επικοινωνήσουν.
Ο πλανήτης όμως έμενε σιωπηλός. Ύστερα από λίγο καιρό, αντιλήφθηκαν πως ο Solaris όντως έστελνε κάποιο σημάδι, μόνο που δεν είχε να κάνει με κάποια γλώσσα. Ο πλανήτης υλοποιούσε μπροστά στα μάτια τους όνειρα αλλά και σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του καθενός τους, που είχαν πεθάνει ή απομακρυνθεί – κάτι που ανέτρεπε τελείως την ψυχι­κή τους ισορροπία, με διάφορες εξαιρετικά δραματικές συνέπειες.

Ένας από τους επιστήμονες του διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον Solaris, μιλά με μία οπτασία, την πεθαμένη γυναίκα (Χάρι) του κεντρικού ήρωα (Κρις). Η οπτασία, για να υπάρχει, έπρεπε να είναι διαρκώς δίπλα στον Κρις (κείμενο από ελεύθερη απόδοση των Αγγλικών υπότιτλων):

…….. Δεν είσαι γυναίκα και δεν είσαι ανθρώπινο πλάσμα, κατάλαβέ τοο, αν είσαι ικανή να καταλάβεις οτιδήποτε… Η Χάρι δεν υπάρχει πια. Είναι πεθαμένη. Εσύ είσαι ένα απλό αντίγραφο, μια μηχανική αναπαραγωγή.
…….. Ναι. Ίσως. Αλλά εγώ… γίνομαι ένα ανθρώπινο ον. Μπορώ να νιώσω πράγματα τόσο βαθιά όσο κι εσείς. Πίστεψέ με. Μπορώ ήδη να υπάρχω χωρίς τον Κρις. Εγώ… τον αγαπώ. Είμαι μία ανθρώπινη ύπαρξη. Κι εσύ είσαι… πάρα πολύ σκληρός…

Μετά τον θάνατο της οπτασίας, ο Κρις μιλά με έναν συνάδελφό του στον διαστημικό σταθμό:

……. Σύντομα θα με ρωτήσεις για το νόημα της ζωής. /…/ Όταν ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος, το νόημα της ζωής και άλλα περί αιωνιότητας ζητήματα πολύ λίγο τον ενδιαφέρουν. Τέτοιες ερωτήσεις πρέπει κάποιος να τις κάνει προς το τέλος της ζωής του.
……. Αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει η ζωή μας.
…..… Γι’ αυτό βιαζόμαστε τόσο πολύ. /…/ Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν κάνουν ποτέ αυτές τις καταραμένες ερωτήσεις.
.…….Το να ρωτάς είναι η επιθυμία να γνωρίσεις.
……. Ωστόσο, για να προφυλαχτούν οι πιο απλές ανθρώπινες αλήθειες, χρειάζεται το μυστήριο.
Τα μυστήρια της ευτυχίας και της αγάπης. /…/ Το να τα σκέφτεται κάποιος όλα αυτά είναι να γνωρίζει την ημερομηνία του θανάτου του.
Το να μην ξέρουμε αυτή τη μέρα μάς κάνει πρακτικά αθάνατους…. /…/
Και τώρα; Τι έπεται; Να γυρίσω στη γη; Σιγά-σιγά όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Μάλιστα θα βρω νέα ενδιαφέροντα και νέες σχέσεις, αλλά δεν θα μπορώ να τους αφοσιωθώ ολοκληρωτικά. Ποτέ.
Έχω άραγε το δικαίωμα να πετάξω πέρα τη δυνατότητα της επικοινωνίας με αυτόν τον ωκεανό, ακόμα κι αν αυτή η δυνατότητα βρίσκεται μόνο στη φαντασία; /…/
Μήπως θα έπρεπε να μείνω εδώ;
Ανάμεσα σε αντικείμενα και πράγματα που αγγίξαμε εγώ κι αυτή και τα οποία ακόμα έχουν τη μνήμη της ανάσας μας; Γιατί; Για την ελπίδα ότι μπορεί να ξαναγυρίσει; Αλλά δεν έχω πια αυτήν την ελπίδα.
Το μόνο που μου απομένει είναι να περιμένω.
Δεν ξέρω γιατί. Νέα θαύματα…;


Εάν θέλετε μία 2μηνη περίπου σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, “Διαμέρισμα 5”, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

http://eepurl.com/dBRg81


ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5, Σκρα 12, 5462, Θεσσαλονίκη, τηλ: 6981 234664, 6977 210469

Σύνδεσμος σε ένα βίντεο με το κείμενο του πόστερ για την ταυτότητα του 5

 

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :