“Gloria”: Δοξαστικό στο Μέγα Άγνωστο

Πριν πολλά χρόνια, στην περίοδο που ακόμα ήμουν συνθέτης

έτυχε και άκουσα στο ραδιόφωνο, σε κάποιον σταθμό της Ευρώπης, έναν ηθοποιό να αποδίδει καταπληκτικά τα λόγια ενός Δοξαστικού ύμνου («Gloria»), στα Ισπανικά.

Ήταν φαίνεται η στιγμή καλή, και το άκουσμα αυτό με μάγεψε. Καθηλώθηκα, για ώρα.
Δεν έμεινα καθόλου, μα καθόλου, στο θρησκευτικό περιεχόμενο, γιατί δεν είμαι θρήσκος – προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Τα λόγια είναι τα κλασικά ενός δοξαστικού.

 

Όμως εγώ, εκείνη τη στιγμή, θέλησα να εκλάβω τα νοήματα

περισσότερο ως ένα Δοξαστικό προς το σύμπαν ολόκληρο, και κάτι γύρισε στιγμιαία μέσα μου και με πλημμύρισε μεγάλο δέος.
Αυτό το δέος δεν εμποδίστηκε από όποιες βαθύτατες αντιρρήσεις μου για τη σημασία ορισμένων λέξεων, όπως το «ελέησον» ή η ανάγκη να εισακουστεί από κάποιο υπέρτατο ον η θνητή φωνή μας καθώς και οι ανάγκες μας – μια που έχω εντελώς διαφορετική στάση ζωής.

Ήταν κάτι ανάλογο με την τόσο πλούσια συγκίνηση που νιώθω κάποιες φορές όταν τυχαίνει και επισκέπτομαι ναούς, ανεξαρτήτως θρησκείας, και νιώθω στο πεδίο τους τη συμπυκνωμένη τεράστια ενέργεια τόσων και τόσων ανθρώπων που έντιμα προσέρχονται για δικούς τους λόγους λατρείας.

Ίσως αυτή η συγκίνηση να προέρχεται από ένα αίσθημα «συνάντησης» με τον Άλλον άνθρωπο, σε πολύ πρωτογενή επίπεδα ύπαρξης.
Ίσως να προέρχεται από ό,τι μάς γεμίζει συνειδητοποιούμε ότι, αν και πατούμε στη γη, είμαστε μετέωροι στο χάος, πέρα από το αν κάποιος έχει κατά νου έναν «θεό» ή το σύμπαν ολόκληρο – ποιος να ξέρει…

 

Πάντως, εκείνον τον καιρό έγραφα το τελευταίο μουσικό μου έργο,

το «ARS MORIENDI» (που σημαίνει κάτι σαν: «H τέχνη του θνήσκειν»).
https://petrostheodorou.gr/moysiki-diskografia/ars-moriendi/

Επρόκειτο για μια κάπως παράδοξη ιδέα στο σύνολό της.
Τη μουσική μάλιστα συνόδευαν εικόνες που είχα φτιάξει – κάποιες από τις οποίες, πριν 2 χρόνια, περιέλαβα στο οπτικό μέρος του βιβλίου μου «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» –
https://petrostheodorou.gr/simeioseis-sena-video-se-1o-prosopo/

 

Τότε, ήταν η τελευταία μουσική που έγραφα, προτού αποχαιρετήσω συνειδητά και οριστικά τη συνθετική μου πορεία,

ώστε να αφοσιωθώ στην τωρινή μου ιδιότητα και τη συγγραφή.
Εκείνο το άκουσμα ήταν «γάντι». Τα λόγια του ύμνου με τα ασυνήθιστα για μένα Ισπανικά φωνήματα ήρθαν και «κάθισαν» απολύτως σ’ ένα σημείο αυτού που έφτιαχνα
Χρειαζόμουν το κείμενο ενός ύμνου για να προχωρήσει η όλη ιδέα μου, το έψαχνα, και να που είχα βρει το κείμενο,  του οποίου μάλιστα το άκουσμα στα Ισπανικά με είχε τόσο μαγέψει
Ήταν πράγματι ένα ταίριασμα ιδανικό!

Και αποφάσισα να μελοποιήσω τον ύμνο κρατώντας τον στα Ισπανικά, και να συμπεριλάβω τη μελοποίηση στο έργο μου – όπως και έκανα.

 

Ειλικρινά ελπίζω ότι ο ακροατής θα απολαύσει τη μουσική αυτή

και τον ήχο των λέξεων στα Ισπανικά (ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή όχι τη γλώσσα), απλώς ως μία αίσθηση του “Υπάρχω ΜΕΣΑ στον κόσο”, πέρα από το οποιοδήποτε θρησκευτικό αίσθημα που αναζητά ή όχι στη ζωή του.

Προσωπικά, έχω άπειρα συναισθήματα και πολύ δέος μόνο και μόνο νιώθοντας ένα απειροελάχιστο κομματάκι αυτού του αχανούς σύμπαντος – κι έτσι απόλαυσα τη σύνθεση αυτής της μουσικής, χωρίς θρησκευτικές ή πνευματικές προκαταλήψεις, ως ένα Δοξαστικό, ως μία λιτή χειρονομία βαθέως σεβασμού στο Μέγα Άγνωστο…

 


Στο βίντεο, καθώς προχωρά η μουσική,

ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ  στα Ισπανικά και τα Αγγλικά.

Οι εικόνες, προτίμησα να είναι τωρινές επιλογές μου από υλικό διαθέσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο.
Το κείμενο αποτελούν τα κλασικά λόγια ενός δοξαστικού.

Μακάρι η σύνθεσή μου να συμβάλλει ώστε να σκορπίσουν και να διηθηθούν στο σύμπαν, ακόμα και αν πρωτογράφτηκαν για να ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό πλαίσιο.

 


[GLORIA] – από το «Ars Moriendi» [CD, 2000] – 4ο (και 10ο) κομμάτι του δίσκου.

Τραγουδά η ΛΙΛΙΑΝ ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗ, στο βιολί είναι ο ΑΚΗΣ ΑΡΧΟΝΤΗΣ, η σύνθεση είναι δική μου (επίσης, χειρίζομαι τα ηλεκτρονικά).

 


Εάν θέλετε αραιά και πού μια σύντομη ενημέρωση

σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες, το Share*Dots project), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

https://forms.gle/y9xvRNkvwWjyShwW9

 


πληροφορίες για τα βιβλία μου και πολλές διαθέσιμες σελίδες για προ-επισκόπηση:

https://petrostheodorou.gr/books/

 


Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ήδη τη σελίδα μου στο fb, θα χαρώ να συναντηθούμε και εκεί.

Petros Theodorou – Works

https://www.facebook.com/PetrosTheodorouGR/

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :