Για τα “δυσνόητα” ποιήματα

Ο Ασημάκης Ασημακόπουλος έφερε κάποτε στην ΟΜΑΔΑ ΠΟΙΗΣΗΣ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 5 το ποίημα του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΡΑΒΟΥ “Στα ορεινά του ’50”.
Έγινε αφορμή και συζητήθηκε πολύ ο πιθανώς δυσνόητος χαρακτήρας του ποιήματος.
Ένα πρόχειρο σχόλιό μου για το “δυσνόητο” στην ποίηση ήταν το εξής:


Προσωπικά, λέω ότι το ποίημα αυτό, όπως και άλλα που αντιστέκονται σθεναρά στο λογικό αίτημα “τι θέλει να πει;” δεν είναι δυσνόητο αν αφεθούμε να το δεχτούμε απλώς στη ροή των συνειρμών και τη ροή της αίσθησης που προκαλεί.

Αυτή η ροή μιλά ΑΛΛΗ γλώσσα από τον νου και τη λογική μας, οπότε, εκεί “επάνω” (στον νου), τα της “κάτω” ροής φαντάζουν δυσνόητα.

Νομίζω ότι η ποίηση μπορεί θαυμάσια να κυλά κυρίως εκεί κάτω, μόνο που χρειάζεται ΑΛΛΗ προσέγγιση από τον αποδέκτη, ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΗ και όχι λογική.

Δηλαδή, όχι στη βάση του να απο-κωδικοποιήσουμε νοητικά (να “ερμηνεύσουμε”) τα σύμβολα-λέξεις, αλλά απλώς να τα δεχτούμε στη δύναμή τους, όπως αγγίζουν σώμα και συναίσθημα, κι ας φαντάζουν δυσνόητα. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο ποίημα είναι έξοχο!!! (για μένα).

Κάτι τέτοιο, φυσικά δεν αλλάζει τη σημασία και το ενδιαφέρον του να ερευνούμε από πού πιθανά ο ποιητής άντλησε το υλικό του, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι κατανόηση, είναι απλώς εμβάθυνση σε μία διάσταση του ποιήματος.

Ανάλογα, το από “πού” (από ποιες σκηνές της καθημερινότητας και της μνήμης) αντλήθηκε το “σκηνικό” ενός δυνατού ονείρου, είναι εντελώς δευτερεύον θέμα, μπροστά στη σημασία της δυναμικής των συναισθημάτων που προκαλεί το όνειρο “κάτω” από τον νου.

Γι’ αυτό και οποιαδήποτε αποκλειστικά “λογική” – “ερμηνευτική” προσέγγιση των ονείρων είναι παντελώς άχρηστη και ευνουχιστική.
Το ίδιο ισχύει και για τα “δύσκολα” για τον νου μας ποιήματα…
Και για την ίδια τη ζωή μας, η οποία περιλαμβάνει τόσο λογική όσο και ανεξήγητη για τον νου μας ροή αισθήσεων…

 

Το ποίημα που κινητοποίησε τη συζήτηση:

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥ ’50

Πέταλα δίχως άλογα. Και στάχτη.
Μάνα τρελή καμιά
στον άγριο Θόλο.
Μονάχα σκύλα νυχτωμένη
λέει ονόματα.
Αλλού καλπάζουν τώρα οι λυπημένοι
Τ’ ανέμου οι μαύρες κάπες. Του καπνού.

Κι είν’ από μισοφέγγαρο τα πέταλα του αλόγου.

[ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΡΑΒΟΣ]


** iWrite: γ’ έκδοση του βιβλίου μου περί ΣΚΙΑΣ:

https://iwrite.gr/bookstore/i-skia/

και: http://www.petrostheodorou.gr/category/βιβλία/σκια-ο-σιωπηλός-σύντροφος-στα-ταξίδια/για-το-βιβλίο/

** Εάν θέλετε αραιά και πού μια σύντομη ενημέρωση
σχετικά με αυτά που κάνω (video-κείμενα, ομιλίες-ομάδες, βιβλία, Πολύτεχνο, Playback θέατρο, εργαστήρια, συμπράξεις – συνεργασίες, το Share*Dots project), παρακαλώ σημειώστε το e-mail σας σ’ αυτήν τη φόρμα. Δεν είναι απαραίτητο το όνομα.

https://forms.gle/y9xvRNkvwWjyShwW9

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at [email protected]. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :