6 διαδικτυακά σεμινάρια για διάφορες όψεις του έρωτα: “ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΙΤΑΞΑΝ”


6 διαδικτυακά σεμινάρια σε έναν ενιαίο κύκλο
με κοινό παρονομαστή την ευρύτερη θεματική του έρωτα 

«Τα μάτια που με κοίταξαν»

⏰  Ιανουάριος – Απρίλιος 2023, Παρασκευές 19.00 – 21.00
🕵 Εισηγείται και συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου
🧮 Διοργάνωση – πληροφορίες – συμμετοχές: PSYCHOLOGY.GR (υπάρχουν οι σύνδεσμοι παρακάτω)
*****Πλήρης περιγραφή των 6 σεμιναρίων σε αρχείο pdf που μπορείτε να κατεβάσετε


«Εκεί ακριβώς, στα έγκατα της ύπαρξης μας, μέσα στο  θέατρο Σκιών των ερώτων μας, βρίσκεται η τεράστια άδεια σκηνή όπου σφυρηλατείται σιωπηλά ή κραυγαλέα η εμπειρία του έρωτα. Εκεί, τα μάτια του Άλλου δεν είναι μόνο μάτια.

Είναι και στολισμένα παράθυρα αλλότριων κόσμων. Μεγάλων, συναρπαστικών κόσμων που προσκαλούν – και αιχμαλωτίζουν. Εκεί, τα μάτια του Άλλου που μας κοιτάζουν γίνονται μεμιάς συγκλονιστικές αφορμές χαράς, πόνου, ζωής και πολλών θανάτων».

Από το βιβλίο του Πέτρου Θεοδώρου
«Στις Σκιές του έρωτα – τα μάτια που με κοίταξαν» (εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR) 


Τα 6 σεμινάρια του κύκλου
(για λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους, βλ. παρακάτω) 

(1) Έρωτας: γιορτή χωρίς νυμφίους, πένθος χωρίς νεκρό
Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023,  19.00-21.00               Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/erotas-giorti-xoris-nimfious/

(2) Η φασματική παρουσία του Άλλου στον έρωτα και η υπόθεση του «κομφετί»
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023,  19.00-21.00            Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/fasmatiki-parousia-tou-allou-ston-erota/

(3) Έρωτας και θάνατος: Γιατί να τελειώνουν και να ξαναρχίζουν οι έρωτές μας;
Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023,  19.00-21.00           Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/giati-na-teleionoun-oi-erotes-mas/

(4) Ο σεξουαλικός εαυτός και η δύναμη του αρχαίου λύκου στον έρωτα
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023,  19.00-21.00              Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/o-sexoualikos-eaftos-kai-i-dinami-tou-arxaiou-lykou/

(5) Έρωτας και αγάπη: ένα ζεύγος αντιθέτων στην αναζήτηση γαλήνης
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023,  19.00-21.00             Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/erotas-kai-agapi/

(6) Οι Σκιώδεις προτιμήσεις μας και τα παρατράγουδα του έρωτα
Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023,  19.00-21.00           Για συμμετοχή:
https://psyversity.psychology.gr/events/copy-of-erotas-kai-thanatos-giati-na-teleionoyn-kai-na-xanarchizoyn-oi-erotes-mas-kyklos-seminarion-ta-matia-poy-me-koitaxan/


Για το περιεχόμενο των σεμιναρίων και τον τρόπο διεξαγωγής τους

Συχνά θεωρούμε τον έρωτα ως κάτι μεταφυσικό που μας χυμάει από το πουθενά όποτε θέλει, αδυσώπητο, ανεξέλεγκτο και αδηφάγο.
Κάποιες φορές πετούμε στα ουράνια και κάποιες άλλες γκρεμιζόμαστε μέσα μας καθώς, αγγίζοντας τον Άλλον, βλέπουμε το χέρι μας να τον διαπερνά σαν την υγρή επιφάνεια του υδράργυρου ενός εξωπραγματικού καθρέφτη και, πίσω του, ν’ αγγίζουμε εμάς τους ίδιους. 

Κάποιες φορές, ενθουσιασμένοι, χανόμαστε στους κόσμους των ματιών του Άλλου.
Κάποιες άλλες κλαίμε και παραπονιόμαστε για τις ατυχίες και τα επαναλαμβανόμενα σενάρια των συναντήσεών μας.
Όμως, καθώς έρωτας και θάνατος χορεύουν μαζί αγνοώντας πεισματικά τις δικές μας προσδοκίες, εμείς δεν παύουμε ποτέ να ζητούμε λύσεις, απαντήσεις, κατεύθυνση στους λαβυρίνθους των ερώτων μας.

Και, ακριβώς γι’ αυτό, ο έρωτας περνά πανεύκολα στις περιοχές του μαγικού.
Εκεί, όπου ουσία και φλυαρία για τις τόσες και τόσες όψεις του μπλέκονται αξεδιάλυτα, σε μια πολύβουη Βαβέλ τρομακτικών ποσοτήτων πληροφορίας. 

Ο στόχος των περιοδικών συναντήσεων αυτού του κύκλου σεμιναρίων είναι:

Να γίνουν για τον συμμετέχοντα αφορμή μιας πρώτης ξενάγησης στα ηλιόλουστα αλλά και τα σκιώδη τοπία του έρωτα.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όποιον επιθυμεί να χαράξει τη δική του πορεία σ’ αυτό το συγκλονιστικό φαινόμενο αφού, λόγω της φύσης του, αποκλείει έτοιμες λύσεις.
Ωστόσο, αν και δεν υπάρχουν συνταγές και εγχειρίδια με «οδηγίες χρήσης» για την πλοήγηση στα θολά νερά του έρωτα,  μπορούμε σαφώς να χτίσουμε διάφορα εργαλεία που τη βοηθούν. 

Στα 6 αυτά σεμινάρια ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία εμπλουτίσει τη γνώση του σχετικά με: 

…. Τις διάφορες όψεις του έρωτα και τα βάθη του έσω κόσμου μας, από τα οποία πηγάζει η ανάγκη να υπερβαίνουμε με τόσο θυελλώδη τρόπο τα όρια της ατομικής μας ύπαρξης.

…. Το πώς επιλέγεται κάποιος για να γίνει ο περίλαμπρος και μοναδικός «Άλλος», μέσω του οποίου γευόμαστε τον άχρονο χρόνο του έρωτα και την αδιανόητη οικειότητα που αίφνης νιώθουμε, χωρίς καμιά «ρεαλιστική» εξήγηση.   

…. Τα ευαίσθητα σύνορα του έρωτα με την ανάγκη μας για δημιουργία δεσμών αγάπης.

…. Τη σύγχυση του έρωτα με τις δυσδιάκριτες περιοχές του πόθου, του πάθους, της λαγνείας, της εξάρτησης. 

…. Την άρρηκτη σχέση του έρωτα με τον θάνατό του, καθώς και τις λεπτές αποχρώσεις του πόνου που ακολουθεί τη δύση των ερώτων μας. 

…. Τη σχέση του έρωτα με τον αχανή μη συνειδητό έσω χώρο μας, τη Σκιά μας, όπου κατοικεί και το εσωτερικό μας παιδί, μακρυά από το ανακριτικό φως της λογικής, της νόησης και της συνείδησής μας.
Με άλλα λόγια, τη σχέση της Σκιάς μας με το ποιον και πώς ερωτευόμαστε, με το πώς εξυφαίνεται η λεπτόπλοκη αρχιτεκτονική των επαναλαμβανόμενων σεναρίων και αδιεξόδων στις επιλογές μας, με το πώς επιδρούν στους έρωτές μας τραύματα που πιθανά ακόμα ανασαίνουν στον μακρινό χώρο της λήθης.  

Ο συμμετέχων μπορεί να αξιοποιήσει με τον δικό του τρόπο το ταξίδι του σ’ αυτά τα 6 σεμινάρια. 

Με όσα βιώσει και αποκομίσει, μπορεί να φτιάξει έναν βασικό και ανανεούμενο «πίνακα περιεχομένων» για το πώς ο ίδιος διανύει την εμπειρία του έρωτα στη δική του προσωπική πραγματικότητα.
Έτσι, εμπλουτίζοντας την επίγνωσή του, πιθανά θα αντικρίζει καθαρότερα τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τις προτιμήσεις και τα αδιέξοδά του, τους φόβους και τις υπερβάσεις του, τους τρόπους που η δική του εμπειρία του έρωτα συναντά βαθύτερες ανάγκες, περασμένα βιώματα ή και τραύματα. 

Ο τρόπος διεξαγωγής των σεμιναρίων.

Τα σεμινάρια συντονίζει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Πέτρος Θεοδώρου με βάση το δικό του μοντέλο «Share*Dots project».
Σύμφωνα με αυτό, το κάθε σεμινάριο ξεπερνά τα όρια της επιμόρφωσης και δεν είναι μόνο μία ουδέτερη παρουσίαση κάποιας θεωρίας.
Χωρίς να γίνεται «διδακτικό» αλλά ούτε και ομάδα θεραπείας, στηρίζεται στο μοναδικό εκάστοτε πεδίο που δημιουργεί η ζωντανή, άμεση σύμπραξη των συμμετεχόντων και του συντονιστή.

Με αυτόν τον τρόπο ο συμμετέχων αποκτά ενεργητικό ρόλο, κινητοποιείται, ανακινεί το δυναμικό του.
Το αποτέλεσμα είναι ότι  αναπτύσσει τόσο τη γνώση του για τα θέματα που δουλεύονται διαδραστικά, όσο και την επίγνωσή του για το πώς ο ίδιος τα βιώνει στο δικό του πεδίο ζωής. 

Στην πράξη, πάντα σε ένα περιβάλλον απόλυτου σεβασμού στα όρια και την προσωπική πραγματικότητα του κάθε συμμετέχοντα, εναλλάσσονται ζώνες που περιλαμβάνουν θεωρητικό υλικό και, μόνο για όποιον επιθυμεί, κύκλους μοιρασμάτων και κάποιες σύντομες, ενδεικτικές, βιωματικές ασκήσεις.

Το κάθε σεμινάριο του κύκλου διατηρεί τη σχετική αυτονομία του. Ωστόσο, όλα αλληλοσυμπληρώνονται. Και τα 6 «δένουν» σε μία ευρύτερη ενότητα, λόγω της αναφοράς τους στην κεντρική θεματική του έρωτα.
Για να συνθέσουν, τελικά, ένα συναρπαστικό ταξίδι – ένα ταξίδι που ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει σύμφωνα με τις δικές του, συγκεκριμένες και πάντα σεβαστές, ανάγκες. 

Οι ιδέες στις οποίες βασίζονται όλα τα σεμινάρια του κύκλου αναπτύσσονται διεξοδικά στο βιβλίο του συντονιστή «Στις Σκιές του έρωτα: τα μάτια που με κοίταξαν». 


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :