9. Ένα πιάνο, σεξ και αγάπη

Ένα πιάνο. Με πολλά όμορφα, γυαλιστερά, άσπρα και μαύρα πλήκτρα.

Το έργο του κάθε πλήκτρου είναι να παράγει μία μόνο νότα. Κανένα πλήκτρο δεν είναι φτιαγμένο για να κατανοεί ή να νοιάζεται για τη μουσική που παράγει ολόκληρο το πιάνο. Το μόνο που ξέρει το πλήκτρο να κάνει είναι, όταν το πατούν, να παραμένει ευαισθητοποιημένο στην πίεση του δαχτύλου επάνω του. Και, ανάλογα, να κινεί το σφυράκι που θα χτυπήσει μία συγκεκριμένη χορδή για να γεννηθεί στον αέρα η εφήμερη νότα αυτής της χορδής. Αυτός είναι όλος κι όλος ο κόσμος του πλήκτρου.

Αντίθετα, η μουσική που γεννά ολόκληρο το πιάνο, είναι ένα αδιανόητα λεπτόπλοκο αμάλγαμα πολλών πραγμάτων. Και πάντα οφείλεται σε μία εξαιρετικά σύνθετη πρόθεση που ενώνει σαν κόκκινη κλωστή τους κόσμους πολλών ανεξάρτητων πλήκτρων σε έναν κοινό στόχο. Όμως η μουσική αυτή υπάρχει σε μια μεγάλη κλίμακα όπου περιπλέκονται ζητήματα δομής, ευαίσθητων ισορροπιών συνηχήσεων, ρυθμού, αισθητικής. Ο σκοπός της έχει να κάνει με το πώς θα συνδυαστούν όλα αυτά τα ζητήματα της μεγάλης κλίμακας στην οποία υπάρχει.

Από αυτήν τη μεγάλη κλίμακα,

δεν μπορεί να δει την κατά πολύ μικρότερη κλίμακα της ζωής ενός μεμονωμένου πλήκτρου – όπως όταν βλέπω το χέρι μου κινείται, δεν μπορώ να δω τι κάνουν σε επίπεδο αρθρώσεων τα νεύρα, οι τένοντες, οι μυϊκές δεσμίδες, τα αιμοφόρα αγγεία. Η μουσική, αν και αδυνατεί να υπάρξει χωρίς το πλήκτρο, δεν μπορεί (και δεν νοιάζεται) να περιγράψει τους επί μέρους, λεπτομερείς μηχανισμούς με τους οποίους οποιοδήποτε πλήκτρο, κάτω από το δυνατό ή τρυφερό άγγιγμα ενός δακτύλου, φτάνει να κινεί το σφυράκι που χτυπά κάποια χορδή.

Αντίστροφα, το πλήκτρο για να βγάλει έναν ήχο δεν χρειάζεται να έχει κατά νου καμία απολύτως πρόθεση να παίξει σώνει και καλά καμία μουσική. Η μουσική δεν είναι σκοπός του πλήκτρου. Για την ακρίβεια, το πλήκτρο δεν ξέρει καν τι θα πει μουσική. Ο σκοπός του, όπως είπαμε, συνοψίζεται στο να παράγει όσο πιο καλά μπορεί μία στρογγυλή, όμορφη και γεμάτη νότα. Κοντολογίς, η ζωή του δεν έχει την ίδια γλώσσα και τα ίδια νοήματα με τη ζωή της μουσικής του πιάνου. Όμως η μουσική δεν είναι ηθικά “καλύτερη” ή “ανώτερη” από τον μεμονωμένο ήχο ενός πλήκτρου. Πρόκειται για δυο διαφορετικούς κόσμους. Ο καθένας με το σκοπό και την ομορφιά του, χωρίς να χρειάζεται να εξηγούν αναγκαία ο ένας τον άλλον.

Ας ξαναδιαβαστούν παρακαλώ όλα αυτά,

αντιστοιχώντας τη νότα ενός πλήκτρου σε μια σχέση με κίνητρο και γνώρισμα κυρίως το άγριο σεξ, και τη μουσική σε μια σχέση που καλώς ή κακώς κατάφερε να περάσει στην αγάπη.
Το βιβλίο ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, είναι 

μία λογοτεχνική – υπαρξιακή προσέγγιση τριών συγκλονιστικών φαινομένων της ανθρώπινης ύπαρξης: τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Έρωτας, αγάπη, σεξουαλικός πόθος: 

τρία συγκλονιστικά φαινόμενα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τρία αυτόνομα συμπλέγματα αναγκών, τα οποία, αν και τέμνονται, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο (όπως όταν πεινώ, όσο νερό κι αν πιω δεν χορταίνω) – με αποτέλεσμα τις άπειρες παρανοήσεις και τους περί σχέσεων μύθους των ημερών μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ – Τετράδιο Α

INFO: [78 σελίδες]  [16,5Χ21,5 cm]
2η έκδοση, ISBN 978-618-83861-1-2
[σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα]
εκδόσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΤΥΠΟΥ, 2018

1η έκδοση, ISBN 978-618-5321-19-2
εκδόσεις ΡΩΜΗ, 2018

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.
____

Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ

***ταχυδρομικώς, οπουδήποτε
***στα βιβλιοπωλεία, συνήθως κατόπιν παραγγελίας
***ύστερα από επικοινωνία μαζί μου
Διαλέττη 17, 54621 Θεσσαλονίκη +30-2310-262872 +30-6977-210469

Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :