6.diafana-Fila-M

6. Δυο διάφανα φύλλα ζελατίνας

“Όχι, δεν θέλω μαρμελάδα”, της λέει

και συνεχίζει να μασουλάει το μπισκότο του. Αυτή απορεί. “Μα πάντα ζητάς μαρμελάδα…”. Την κοιτά, δεν λέει τίποτα, παίρνει ήσυχα άλλο ένα μπισκότο. Τον τελευταίο καιρό της αντιστέκεται. Μικρά αλλά πολλά και σαφή τα σημάδια. Την κοιτά αλλιώς. Και της μιλά αλλιώς. Η παλάμη του επάνω στο δέρμα της δεν είναι πλέον ανήσυχη, ανάγλυφη, αλλά μια ομοιόμορφη επιφάνεια ελάχιστα εύκαμπτη.

Η γυναίκα ανησυχεί με τα σημάδια. Κυρίως όμως θυμώνει και αγανακτεί, γίνεται παιδί που του αντιστέκεται ο κόσμος. Θυμώνει γιατί αυτός τολμά να μην είναι συμβατός με την εικόνα του στο έσω σύμπαν της – ναι, σίγουρα, πρόκειται για μια θρασύτατη εισβολή στην ιδιοκτησία της (αν ήταν δυνατόν, θα του έχωνε στο στόμα με μια κουτάλα τρία βάζα Merenda). Μέρα με τη μέρα, αυτός που τον ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά, μοιάζει να εχθρεύεται την ίδια του την εικόνα. Μοιάζει να γίνεται αντίπαλος του ιχνογραφήματός του, κατασκευασμένο μέσα της τόσον καιρό με επιμέλεια και αφοσίωση.

Όμως τώρα, αν αυτός και η εικόνα του είναι ζωγραφιές σε δυο διάφανα φύλλα ζελατίνας, αυτή τα βάζει το ένα επάνω στο άλλο, αλλά τα περιγράμματα δεν ταιριάζουν. Δεν ξέρει τι να κάνει. Να σκίσει τα φύλλα; Να τσαλακώσει και να πετάξει το ένα και να κρατήσει το άλλο;…

Όμως άσκοπα μπερδεύεται.

Ό,τι και να κάνει με τις ζελατίνες, δεν θα σβήσει εκείνη η άλλη, η τόσο ξεχωριστή, άσβεστη και προαιώνια δίψα της, που ριζώνει επίσης στα έσχατα του καθενός μας και συνηθίζει να ζωντανεύει σε τέτοιες περιστάσεις. Μια δίψα τυφλή, να τραβήξουμε άγρια πάνω μας τον Άλλον, σε μια αγκαλιά που θα τον αφανίσει εντελώς από τον έξω κόσμο, θα τον κάνει να λιώσει επάνω μας ώστε να ρουφηχτεί μέσα τους πόρους μας. Και καθώς θα τον μεταβολίζουμε κάτω από το δέρμα μας, θα έρθει τελικά να χωρέσει πιστά στο καλούπι που πανέτοιμο περιμένει μέσα μας σαν ορθάνοιχτο πεινασμένο στόμα, άδειο και διψασμένο από την πρώτη κιόλας αρχαία στιγμή που γεννηθήκαμε, πεταχτήκαμε από το μητρικό σώμα και ο κόσμος πρωτοφάνηκε στα μάτια μας.

Ο άντρας σπρώχνει πέρα το βαζάκι με τη μαρμελάδα.

Παραμένει ανυποψίαστος ότι ο ρόλος του είναι να ταιριάξει απαραιτήτως σ’ ένα αρχαίο ρούχο ήδη ραμμένο και σιδερωμένο από τη γυναίκα που του μιλά. Όμως ήδη, νιώθει κι αυτός ότι το συνηθισμένο σκίτσο της μέσα του σαφώς πλέον αντιστέκεται, του ξεφεύγει. Αναρωτιέται πώς έγινε και αυτή η γυναίκα, τόσο επιθυμητή και οικεία μέχρι πρόσφατα, φαντάζει πλέον τόσο διαφορετική, τόσο απέραντα ξένη, τόσο αταίριαστη με τις εικόνες της μέσα του, πώς έγινε και ρίχτηκε τόσο έξω από την αγκαλιά του. “Όχι, τώρα δεν θέλω μαρμελάδα”, επιμένει.
Το βιβλίο ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, είναι 

μία λογοτεχνική – υπαρξιακή προσέγγιση τριών συγκλονιστικών φαινομένων της ανθρώπινης ύπαρξης: τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Έρωτας, αγάπη, σεξουαλικός πόθος: 

τρία συγκλονιστικά φαινόμενα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τρία αυτόνομα συμπλέγματα αναγκών, τα οποία, αν και τέμνονται, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο (όπως όταν πεινώ, όσο νερό κι αν πιω δεν χορταίνω) – με αποτέλεσμα τις άπειρες παρανοήσεις και τους περί σχέσεων μύθους των ημερών μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ – Τετράδιο Α

INFO: [78 σελίδες]  [16,5Χ21,5 cm]
2η έκδοση, ISBN 978-618-83861-1-2
[σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα]
εκδόσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΤΥΠΟΥ, 2018

1η έκδοση, ISBN 978-618-5321-19-2
εκδόσεις ΡΩΜΗ, 2018

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.
____

Η 2η ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ

***ταχυδρομικώς, οπουδήποτε
***στα βιβλιοπωλεία, συνήθως κατόπιν παραγγελίας
***ύστερα από επικοινωνία μαζί μου
Διαλέττη 17, 54621 Θεσσαλονίκη +30-2310-262872 +30-6977-210469

Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :