#5. Αν

Στέκονται λίγο πιο πέρα από τη διάβαση.

Κάτι του λέει έντονα, δυνατά. Αυτός κοιτά κάτω. Kουνά ελαφρά το κεφάλι – δεν μιλά, σαν παιδί που το μαλώνουν. Σχεδόν του φωνάζει, χειρονομεί.
Αυτός πού και πού σηκώνει το βλέμμα, την κοιτά σιωπηλά, κάτι πάει να πει, σιωπά, ξανασκύβει ή κοιτάζει λίγο πλάι. Έχει τα χέρια στις τσέπες.

Κάποια στιγμή φορά τα βγάζει, τα σηκώνει λίγο, ανοίγει τις παλάμες, γνέφει σαν να συμφωνεί σε κάτι, την κοιτά με μάτια ορθάνοιχτα, μοιάζει να λέει “έχεις όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος σου… αλλά… τι άλλο μπορούσα να κάνω;” – αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο τι ακριβώς θα έλεγε αν τελικά μιλούσε.

Του γυρίζει απότομα την πλάτη.

Φεύγει με μεγάλες δρασκελιές βουτώντας στο πλήθος και στο ποτάμι του δρόμου. Αυτός ακόμα κοιτά κάτω. Σαν να ντρέπεται.
Χτυπά δυο-τρεις φορές, όλο και πιο δυνατά, τη δεξιά γροθιά στην αριστερή παλάμη.
Σφίγγει λίγο τα χείλη. Όπως όταν απογοητευόμαστε με τον ίδιο μας τον εαυτό και τα βάζουμε μαζί του.

Γιατί, πράγματι, είναι φορές που στα συναπαντήματά μας

τα πράγματα σκουραίνουν. Και είναι φορές που όταν συμβαίνει αυτό, εμείς ξεχνούμε κάτι θεμελιώδες: πως ό,τι γίνεται με τον Άλλον, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς.

Μέσα από τη λαχτάρα και τη δίψα μας για τον Άλλον, νομίζουμε ότι κάτι κάναμε “λάθος”. Μικραίνουμε. Σηκώνουμε στη ράχη μας την αβάσταχτη ευθύνη γεγονότων που ούτως ή άλλως μας ξεπερνούν, ενόσω ο Άλλος γίνεται ακίνητο και αλάνθαστο τοτέμ.

Παλεύουμε να βρούμε λογικές αιτίες και ιδιαίτερα τα κρίσιμα σημεία που κάναμε “λάθος”. Νιώθουμε ολόκληροι ένα λάθος. “Αν είχα κάνει εκείνο το τηλεφώ­νημα…”, “αν δεν είχα χάσει το τρένο…”, “αν σε είχα προλάβει πριν…”, “θυμώνω μ’ εμένα που…”.

Κοβόμαστε στη μέση και το ένα μισό μαλώνει το άλλο μισό σαν κακό παιδί που “φταίει” γιατί δεν ήξερε να κάνει το “σωστό” – λες και τα παιδιά μέσα μας πρέπει να ξέρουν οτιδήποτε για το τι είναι σωστό και τι όχι.

Ο άντρας ακόμα στέκεται λίγο πιο πέρα από τη διάβαση.

Κάθε τόσο σηκώνει το βλέμμα του, μισοκλείνει τα μάτια και κοιτά επίμονα ανάμεσα στο πλήθος που σαρώνει τον δρόμο από το απέναντι πεζοδρόμιο.
Χαμογελά αδιόρατα. Λες και τη βλέπει να προβάλλει με μεγάλες δρασκελιές ανάμεσα από τα περιγράμματα των ανθρώπων του πλήθους, χαμογελαστή, με μια μεγάλη, ανοιχτή αγκαλιά.

 
Το βιβλίο ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, είναι 

μία λογοτεχνική – υπαρξιακή προσέγγιση τριών συγκλονιστικών φαινομένων της ανθρώπινης ύπαρξης: τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο.

Έρωτας, αγάπη, σεξουαλικός πόθος: 

τρία συγκλονιστικά φαινόμενα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τρία αυτόνομα συμπλέγματα αναγκών, τα οποία, αν και τέμνονται, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο (όπως όταν πεινώ, όσο νερό κι αν πιω δεν χορταίνω) – με αποτέλεσμα τις άπειρες παρανοήσεις και τους περί σχέσεων μύθους των ημερών μας.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ – Τετράδιο Α

INFO: [78 σελίδες]  [16,5Χ21,5 cm]
2η έκδοση, ISBN 978-618-83861-1-2
[σε 200 αριθμημένα και υπογεγραμμένα αντίτυπα]
εκδόσεις ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΤΥΠΟΥ, 2018

1η έκδοση, ISBN 978-618-5321-19-2
εκδόσεις ΡΩΜΗ, 2018

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.
____

Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου


Όλη η θεωρητική – φιλοσοφική βάση και η υπαρξιακή προσέγγιση στην οποία στηρίζονται τα 25 κείμενα των “Σημειώσεων για σένα”, αναπτύσσονται διεξοδικότατα στο 4ο βιβλίο μου, “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ: τα μάτια που με κοίταξαν”, ως μία προσωπική πρόταση.

Το βιβλίο των Σημειώσεων υπάρχει και σε μορφή AUDIO BOOK (αρχεία mp3), όπου τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
Μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ 6 από τα συνολικά κείμενα του βιβλίου.

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :