Αναλυτική περιγραφή του βιβλίου


ISBN: 978-960-627-194-6            398  σελίδες         μέγεθος  14Χ21 cm      εκδότης iWrite
Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο άμεσα από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων iWrite, ΕΔΩ
ή από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR, ΕΔΩ


Το θέμα αυτού του βιβλίου των ΣΚΙΩΝ

έχει να κάνει με εκείνες τις “σκιώδεις” όψεις του εαυτού μας, οι οποίες, αν και μη συνειδητές, συχνά επιδρούν καθοριστικά σε ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε την κάθε στιγμή.

Πρόκειται για 

μια εμβριθή μελέτη της αρχιτεκτονικής στη σκιώδη κατοικία του θλιμμένου αλλά και εξοργισμένου “εσωτερικού μας παιδιού”, μια ξενάγηση στα άδυτα των στιγμών, των ημερών και του εαυτού μας.


Ένα βιβλίο για κάποια πολύ συνηθισμένα (αλλά εξίσου βασανιστικά και παράδοξα) φαινόμενα της καθημερινής ζωής και των σχέσεών μας.

Συγκεκριμένα, ένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο των Σκιών, είναι μία συχνά δυσάρεστη έκπληξη καθώς βαδίζουμε προς έναν στόχο μας. Με άλλα λόγια, κάποιες φορές, στη διαδρομή μας καθώς και στα συναπαντήματά μας, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως προσδοκούσαμε ή θεωρούσαμε φυσικό να πάνε.
Αυτό βέβαια, από μόνο του, δεν είναι και πολύ παράξενο, αφού η ζωή ξέρει καλά να σπέρνει γεγονότα χωρίς να μας ρωτά και πολλά-πολλά σχετικά με τη γνώμη και τις επιθυμίες μας…

Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν νιώθουμε ότι έχουμε βάλει ακούσια κι εμείς το χέρι μας

για την απρόσμενη εκτροπή των γεγονότων – χωρίς καν να το θέλουμε ή να καταλαβαίνουμε πώς έγινε.

Αν το πούμε αλλιώς, υπάρχουν φορές που ξεκινούμε θέλοντας να πάμε προς τα «εκεί», αλλά τελικά, χωρίς καλά-καλά να καταλάβουμε πώς έγινε, βρισκόμαστε «αλλού».
Ξαφνιαζόμαστε που πιάνουμε τον ίδιο τον εαυτό μας να ενεργεί πέρα από τις προθέσεις μας. Φωνάζουμε ότι τώρα μάθαμε πια… και την επόμενη φορά όλα θα είναι διαφορετικά. Κι όμως. Έρχεται η επόμενη φορά, και πάλι τα ίδια.

Σε μερικές καταστάσεις λοιπόν, όπως σημειώνεται στο βιβλίο, είναι:

          ***Σαν να φιλοξενούμε μέσα μας έναν ξένο, ο οποίος ενίοτε παίρνει τα ηνία της συμπεριφοράς μας με αιφνιδιαστικό πραξικόπημα· έναν ξένο μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ο οποίος αποτελεί ταυτοχρόνως τόσο ένα δικό μας κομμάτι όσο και κάτι αλλότριο και απειλητικό.

          ***Σαν να κατοικεί κρυμμένος στις υποσημειώσεις και στα «ψιλά γράμματα» της ίδιας μας της ύπαρξης και των σχέσεών μας, κάποιος σιωπηλός συνεταίρος στους τρόπους μας να οργανώνουμε τη ζωή μας και ό,τι κάνουμε με τους άλλους ανθρώπους.

          ***Σαν να υπάρχουν κάποιες περιοχές του προσωπικού μας κόσμου που δεν επισκεπτόμαστε ποτέ, αλλά οι άνεμοι που πνέουν από εκεί συχνά καθορίζουν ολόκληρη την πραγματικότητά μας.

          ***Σαν ακριβώς τη στιγμή που χρειαζόμαστε να εκδηλώσουμε σε ορισμένες καταστάσεις κάποιες όψεις του εαυτού μας, μυστηριωδώς δεν μπορούμε να το καταφέρουμε.

Θα λέγαμε σχηματικά ότι αυτές οι «απαγορευμένες» όψεις μας είναι ένα σύνολο εν δυνάμει υπαρκτών, αλλά εμπράκτως μη διαθέσιμων δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης με τον κόσμο.

Για την περιγραφή αυτών των θαμμένων δυνατοτήτων ο συγγραφέας θεωρεί όμορφο και χρήσιμο τον όρο «Σκιά» –  μία έννοια την οποία εισήγαγε ο Καρλ Γιουγκ, την οποία όμως χρησιμοποιεί, εξερευνά και εμπλουτίζει με τον προσωπικό του τρόπο.

Η «Σκιά» αυτή, το πώς δημιουργείται πέρα από τη συνείδηση και τη λογική μας, το πώς  συχνά τη διαχειριζόμαστε και το πώς μας ταλαιπωρεί όταν την παραμελούμε, είναι τα κεντρικά θέματα του βιβλίου.

Η Σκιά μου είναι παρούσα όταν, με έναν τρόπο ειλικρινή και ταυτόχρονα σχιζοειδή, λέμε:

«θέλω να κάνω κάτι αλλά, στην πράξη, δυσκολεύομαι από εμένα τον ίδιο και, ενώ δεν ξέρω γιατί ακριβώς με αναστέλλω, ο νους μου επιμένει ότι δεν έχω λόγο να αναστέλλομαι…»

Αυτό δε το βιβλίο, είναι μία επίσκεψη ακριβώς «εκεί κάτω», στα υπόγεια όπου σφυρηλατούνται οι Σκιές μας ως κάποιοι από τους πολλούς τρόπους να ξαφνιάζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό – ο οποίος ενίοτε φαίνεται να μας ξεφεύγει, να πηδά έξω από τον καθρέφτη, τολμώντας να χαλά το ίδιο μας το είδωλο.

Επίσης, η Σκιά είναι το μέρος όπου κατοικεί το λεγόμενο «εσωτερικό μας παιδί»μία άλλη σημαντική έννοια που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου.
Μάλιστα, το βιβλίο των Σκιών είναι ένας ιδιαίτερος καθρέφτης, ο οποίος φανερώνει ευγενικά και με φροντίδα τις σκοτεινές όψεις του εσωτερικού μας παιδιού, όλο τρόμο, ντροπή, λύπη, θυμό και μοναξιά. Όψεις που κάποτε ήταν μη αποδεκτές από το περιβάλλον (συνήθως την οικογένεια) και τώρα, παραμένοντας παγωμένες πηγές ενέργειας του παρελθόντος, επιδρούν στο παρόν και σκηνοθετούν κρυφά τα αδιέξοδα της ζωής μας.

Στις ανάλογες ενότητες του βιβλίου, τονίζεται εμφατικά ότι το εσωτερικό μας παιδί δεν είναι μόνο λυπημένο – όπως συχνότατα το παρουσιάζουν προσεγγίσεις που το ταυτίζουν (αδίκως) μόνο με τη νοσταλγία μιας χαμένης παιδικότητας. Το εσωτερικό μας παιδί είναι και πολύ, πάρα πολύ εξοργισμένο και όχι πρόθυμο να «συγχωρεί» – τουλάχιστον όπως η σύγχρονη μόδα της «αγάπης», και της «πνευματικής ανέλιξης» αντιλαμβάνεται τη λέξη.

Στο βιβλίο υπάρχουν συνεχείς αναφορές σε αυτήν την έννοια η οποία, όπως υπογραμμίζει ο συγγραφέας, είναι πολύ ταλαιπωρημένη από την τόσο μοδάτη «ποπ-ψυχολογία» των μέσων της κοινωνικής δικτύωσης και εν γένει του διαδικτύου.

Κι ακόμη, ένα άλλο φαινόμενο το οποίο μελετούν οι σελίδες του βιβλίου και το οποίο ριζώνει στις Σκιές μας,

είναι τα περίφημα «επαναλαμβανόμενα σενάρια». Πρόκειται για κάποια χαρακτηριστικά σχέδια «πλοκής», ως προς τα οποία εξελίσσονται διάφορα βιώματά μας, έτσι που να μας φαίνεται ότι σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας «παίζεται το ίδιο έργο». Μόνο που, χωρίς καν να το γνωρίζουμε συνειδητά είμαστε, λόγω των Σκιών μας, εμείς οι ίδιοι, οι κρυφοί πρωταγωνιστές και παραγωγοί του αναζητώντας, επίσης μη συνειδητά, συμπρωταγωνιστές με συμπληρωματικές Σκιές.

Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο των Σκιών απευθύνεται στον οποιονδήποτε αναγνώστη, ο οποίος ενδιαφέρεται να γνωρίσει την αρχιτεκτονική της Σκιάς, αυτής της κατοικίας του εσωτερικού μας παιδιού, καθώς και κάποιες εξαιρετικά ύπουλες και βίαιες Σκιές του συστήματος «οικογένεια», οι οποίες σπάνια αγγίζονται και ονομάζονται.
Είναι ένα ταξίδι με έντονες υπαρξιακές αποχρώσεις, το οποίο δεν προϋποθέτει καμία σχετική ή ειδική γνώση εννοιών και όρων.

Επίσης, ένα άλλο ξεχωριστό γνώρισμα του βιβλίου, είναι το εύρημα με τα διάσπαρτα «Παραθέματα» τα οποία,

ως επωδός, «κλείνουν» την κάθε ενότητα. Αποτελούνται από αποσπάσματα ποιητικού και πεζού λόγου, από στίχους τραγουδιών και μελοποιημένων ποιημάτων, με στόχο να δημιουργήσουν ένα άλλο, «από κάτω» κείμενο, ένα κείμενο «υπο-κείμενο», ώστε να γίνει η ανάγνωση του βιβλίου κάπως πιο «βιωματική» – και απολαυστική.

Καθώς προχωρούν τα Κεφάλαια, χτίζονται ένα-ένα τα βήματα ενός πιθανού «χορού με τη Σκιά» μας.
Σκιτσάρονται με πολύ πλούσιο και γερά στηριγμένο θεωρητικό υλικό, με στρωτή και ποιητική γλώσσα καθώς και με συχνές αναφορές στη λογοτεχνία, τους θρύλους και τα παραμύθια.

Η όλη ατμόσφαιρα αυτού του ταξιδιού προς τα εν τω βάθει τοπία μας, είναι σαφώς υπαρξιακής διάθεσης, ωστόσο πέρα από τη μόδα μιας αγάπης που ως ευλογία διορθώνει τα πάντα, πέρα από επιφανειακή αισιοδοξία και τους ψυχαναγκασμούς της λεγόμενης «θετικής σκέψης».
Το ύφος είναι ρέον και απλό, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να αποβαίνει σε βάρος της σοβαρότητας ή της ποιότητας της άφθονης πληροφορίας που παρέχει αυτό το βιβλίο, συνδυάζοντας πολλές ταυτότητες:

          ***Από απολαυστικό ανάγνωσμα μέχρι εμπεριστατωμένη μελέτη του πώς σχηματίζονται οι Σκιές μας καθώς αδιάκοπα συντίθεται οι στιγμές μας, τόσο στη μη συνειδητή μικρο-κλίμακα όσο και στη συνειδητή μακρο-κλίμακα της καθημερινής μας ζωής.

          ***Από δομημένη πρόταση θεώρησης του μεγαλείου (αλλά και του δράματος) που σημαίνει το «είμαι ζωντανός», μέχρι τη συνάντηση με ανοιχτές παρελθοντικές μας εμπειρίες, που ξέπεσαν μεν στη λήθη, αλλά παραμένουν ακόμη αιωρούμενες και απειλητικές στην ομίχλη του ρέοντος παρόντος χρόνου μας.

Ένα βιβλίο – ανάσα για την ολότητά μας, πέρα από προκαταλήψεις για ό,τι είμαστε και δεν θέλουμε ή, απλώς, αδυνατούμε να δεχτούμε ότι είμαστε.
Ένα βιβλίο που προχωρά σε πρωτόγνωρο βάθος τα θέματά του, καταφέρνοντας έτσι να γίνει μία συγκροτημένη πρόταση για την ανάπτυξη της ευελιξίας μας στον «χορό» με τη σκιά μας.
Και είναι μέσω αυτής της ικανότητας που μπορούμε να προσδίδουμε παροντικό νόημα στις ουσιαστικές και όχι στις τραυματικές συνδέσεις μας με τους Άλλους, οραματιζόμενοι έντιμα και ολόκληροι το πιθανό δυναμικό των επερχόμενων ημερών μας.

Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.


Βίντεο σε 1ο πρόσωπο για την κεντρική ιδέα
και τα γνωρίσματα του βιβλίου

 

2 μικρά βίντεο (χωρίς λόγια) σχετικά με την ιδέα
της ΣΚΙΑΣ και του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


Σημειώνω ότι η έννοια της ΣΚΙΑΣ είναι ο κεντρικός άξονας στον οποίο βασίστηκε το τέταρτο βιβλίο μου:
“ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ: τα μάτια που με κοίταξαν”

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτικότατη και συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/stis-skies-toy-erota/a-to-thema-toy-vivlioy/


Τέλος, το βιβλίο των ερώτων σχετίζεται με άλλο βιβλίο μου, το οποίο τιτλοφορείται “ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ”
και υπάρχει τόσο ως ΕΝΤΥΠΟ όσο και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ (audio book – αρχεία mp3, WAV, FLAC, AIFF).
[για την περιγραφή των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ στην ιστοσελίδα μου, πατήστε ΕΔΩ]

Στο ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ τα κείμενα αποδίδουν οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου.
Μπορείτε
να ακούσετε ΕΔΩ τα 6 από τα συνολικά 25 κείμενα του ΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ βιβλίου και να ενημερωθείτε σχετικά.

Οι “Σημειώσεις για σένα” περιλαμβάνουν 25 μικρά κείμενα (κοντά στο ποιητικό πεζό ή το σύντομο αφήγημα) καθώς και 25 εικόνες.
Αν το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ” έχει να κάνει με μία θεωρητική – υπαρξιακή ματιά στις σχέσεις έρωτα, αγάπης και σεξουαλικού πόθου,
οι “Σημειώσεις για σένα” είναι μία μάλλον λογοτεχνικού ύφους αναφορά μου στα συγκλονιστικά αυτά φαινόμενα που γυρίζουν τον πλανήτη μας για άπειρους λόγους.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
των εκδόσεων PSYCHOLOGY.GR μπορείτε να προμηθευτείτε
τις “Σημειώσεις για σένα” στην ΕΝΤΥΠΗ εκδοχή τους:
https://www.psychology.gr/bookstore/simioseis-gia-sena.html

ή/και
ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ και να κατεβάσετε τα αρχεία ήχου
https://www.psychology.gr/bookstore/simeioseis-gia-sena-audio.html
(διαθέσιμα από τα μέσα Νοέμβρίου 2022)

και να δείτε
*προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :