2.to-Perasma-M

#2. Το πέρασμα


ISBN  978-618-86246-1-0         81 σελίδες      μέγεθος 16,5Χ21,5 cm        εκδόσεις  PSYCHOLOGY.GR
**μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο ως ΕΝΤΥΠΟ από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, ΕΔΩ
**ή/και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΕΔΩ


Όλες οι στιγμές που συναντιόμαστε

και διασταυρωνόμαστε, δεν μπορεί να είναι πρώτες στιγμές – δηλαδή ικανές να δημιουργήσουν τη συνέχειά τους και μια ολόκληρη παράγραφο της ζωής μας. Γιατί οι διαδρομές μας τέμνονται με άπειρους τρόπους και σε αμέτρητες καταστάσεις.

Πρώτα-πρώτα στη φαντασία μας. Αλλά συναντιόμαστε και στον έξω κόσμο. Είτε απλώς ως σώματα που κινούνται και τα πιάνει η άκρη των ματιών μας είτε στο κέντρο βιαστικών, διακριτικών ή αδιάκριτων βλεμμάτων που μας ταξιδεύουν όταν το σώμα μας δεν κινείται ιδιαιτέρως.
Συναντιόμαστε στο σούπερ μάρκετ, στο ασανσέρ, περιμένοντας το φανάρι στη διάβαση, στις ουρές στην τράπεζα, σε παραλίες, σε βόλτες στην εξοχή ή τρέχοντας για ψώνια στην αγορά, σε ατυχήματα και γενικώς σε πολλά που μας αφήνουν άναυδους για τη σκληρότητα της ζωής, μπροστά σε βιτρίνες, ανεβοκατεβαίνοντας σκάλες, σε διαδρόμους, γραφεία, υπηρεσίες, μαγαζιά, πεζοδρόμια, πλατείες, συνωστισμούς, ακόμα και σε ερημιές.
Κι ακόμη, συναντιόμαστε σε μπαράκια, εστιατόρια, ταβέρνες και σινεμά, ως προσωρινοί κάτοικοι διπλανών τραπεζιών ή καθισμάτων.

Γεμίζουμε διαρκώς με εικόνες των μυριάδων Άλλων – στιγμιότυπα κάθε λογής: αδιάφορα, συναρπαστικά, συχνά ενοχλητικά. Οι Άλλοι, φορείς φευγαλέων και περαστικών νοημάτων της στιγμής, στοιβάζονται μέσα μας σαν διαφάνειες άτακτα ριγμένες η μια πάνω στην άλλη, έτσι που να μπερδεύονται οι μορφές, τα περιγράμματα. Και οι ήχοι, οι φωνές, τα λόγια, να είναι σαν μουσικές και θόρυβοι που ακούγονται μαζί.

Ωστόσο, κάποιες φορές,

σ’ αυτό το πολύχρωμο ποτάμι εντυπώσεων, γίνεται κάτι ξεχωριστό. Σε μια αστραπή στιγμής που γίνεται μια πρώτη στιγμή, συστηνόμαστε. Κι ας πούμε ότι ερωτευόμαστε. Κι ας πούμε ότι άλλες φορές μας φτάνει να γλεντούμε χορταστικά (ή, έστω, να νομίζουμε ότι γλεντούμε) τα σώματά μας. Κάτι τελοσπάντων κάνουμε από όλα όσα μπορούμε να κάνουμε λουσμένοι σε μια αστραπή.

Βέβαια, με τον χρόνο, τα πράγματα προχωρούν και μπορεί να συμβούν πολλά. Πάρα πολλά. Ανάμεσά τους, αν δεν αποχαιρετιστούμε (ή κατασπαραχτούμε), ίσως έρθει και μια άλλη πρώτη στιγμή. Μπορεί να είναι πολλά που τη γεννούν.

Ας πούμε, όταν αίφνης βλέπω το χέρι σου

να απλώνεται για να πιάσει ένα ποτήρι ή για να στρώσει λίγο το τραπεζομάντιλο και, σε μία παύση όλων των ρολογιών αυτού του κόσμου γίνεται ένα άλλο χέρι, με ένα άλλο νόημα, απερίγραπτο, κάπου αλλού και πέρα από ομορφιά, γοητεία, έλξη ή αισθητική.
Κι αυτό το νέο απερίγραπτο νόημα γίνεται σφιχτός σαν χούφτα παλμός, διασχίζει τον χώρο, με διαπερνά σαν σφαίρα και εισβάλλει στις φλέβες μου, μετά ξεφεύγει απ’ το σώμα μου και πάει στα αόρατα εντός μου όπου και απλώνει σαν ζεστός λεκές, χωρίς όμως να βρωμίζει.

Είναι η αστραπή της στιγμής που ο Άλλος, ή κάτι από τον Άλλον, ενδύεται με ένα καινούριο, ελάχιστο αλλά πανίσχυρο νόημα. Για την ακρίβεια, είναι η στιγμή που με όχημα αυτό το ελάχιστο νέο νόημα, ολόκληρος ο Άλλος εγκαθίσταται πλήρως σε ό,τι είμαστε. Είναι το πέρασμα από τον έρωτα ή τον πόθο στην αγάπη. Αν την αντέχουμε.


Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.


Ένα ΒΙΝΤΕΟ με τον συγγραφέα να παρουσιάζει
σε ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ το βιβλίο


Ένα βίντεο ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ με επιλογές εικόνων του βιβλίου
και μουσική από παλαιότερες συνθέσεις μου 

το βίντεο αυτό έγινε με εξώφυλλο προηγούμενης έκδοσης


Το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» σχετίζεται έμμεσα με ένα άλλο βιβλίο μου:
«ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ – τα μάτια που με κοίταξαν».

Εκεί, τα θέματα τα οποία στις Σημειώσεις εκφράζονται με λογοτεχνική διάθεση, παρουσιάζονται διαφορετικά, ως μία καλά εμπεριστατωμένη και πολυδιάστατη θεωρητική μελέτη του έρωτα.

Ο λόγος που αναφέρω τη “συγγένεια” των δύο βιβλίων, είναι γιατί θεωρώ ότι καταπιάνονται με τα ίδια θέματα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.
* Οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ είναι θεωρητικό κείμενο, μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο με λογοτεχνική διάθεση, πολύ κοντά στο ύφος του πεζού ποιήματος και του σύντομου αφηγήματος ή μονολόγου.
* Οι ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ είναι μια εκτεταμένη, βαθιά και πολυδιάστατη υπαρξιακή μελέτη αυτών των θεμάτων. Ωστόσο, αν και είναι θεωρητικό κείμενο, είναι γραμμένο με γλώσσα απλή και ποιητική.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να προμηθευτείτε τις ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ:
https://www.psychology.gr/bookstore/stis-skies-tou-erota.html

και να δείτε
*προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτικότατη και συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/stis-skies-toy-erota/a-to-thema-toy-vivlioy/


Τέλος, στις έννοιες της ΣΚΙΑΣ και του εσωτερικού μας παιδιού εστιάζεται το βιβλίο μου:
“Η ΣΚΙΑ: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής”

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο της ΣΚΙΑΣ:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/skia-o-siopilos-syntrofos-sta-taxidia/gia-to-vivlio/

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να το προμηθευτείτε:
https://www.psychology.gr/bookstore/skia-o-siopilos-syntrofos-sto-taxidi-tis-zois.html?search=Η Σκιά&description=true


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :