Αναλυτική περιγραφή του βιβλίου

Το θέμα αυτού του βιβλίου

είναι ένα οδοιπορικό στην ύπαρξη και τη στιγμή, στο μυστήριο της ανθρώπινης εμπειρίας και της προσωπικής πραγματικότητας, στον καθρέφτη και τις σκιές των ματιών του Άλλου.

Ξεκινά από τη φυσική πραγματικότητα,

μέσα στην οποία παίρνουμε όποια σκυτάλη μας παραδίδεται με τη γέννησή μας, για να γράψουμε την πορεία μας κρατώντας την σφιχτά και μετατρέποντάς την σε μαγικό ραβδί ή μπαστούνι.
Στη συνέχεια, περνά από σημαντικά κοινά μας γνωρίσματα σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο, στη βάση των οποίων αναζητούμε ο ένας τον Άλλον και συναντιόμαστε – ή τουλάχιστον διασταυρώνουμε τα βλέμματά μας.

 

Περί τίνος πρόκειται;
Τα κείμενα αυτών των σελίδων είναι ένας χάρτης, ένα οδοιπορικό

με μονοπάτια και σταθμούς. Θεματικά, ξεκινά από τη φυσική πραγματικότητα, μέσα στην οποία παίρνουμε όποια σκυτάλη μας παραδίδεται με τη γέννησή μας, για να γράψουμε την πορεία μας κρατώντας την σφιχτά και μετατρέποντάς την σε μαγικό ραβδί ή μπαστούνι. Στη συνέχεια, περνά από σημαντικά κοινά μας γνωρίσματα σε φυσικό και ψυχολογικό επίπεδο, στη βάση των οποίων αναζητούμε ο ένας τον Άλλον και συναντιόμαστε – ή τουλάχιστον διασταυρώνουμε τα βλέμματά μας.

Επίσης, το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου δεν είναι κάποιες υπέρτατες αλήθειες, που θα σκορπίσουν τριγύρω το φως τους – και σίγουρα “δεν” είναι πολλά άλλα πράγματα, στα οποία αναφέρομαι στην επόμενη ενότητα.

Κι εγώ, δεν μιλώ ως κάποιος “ειδικός”.

Μιλώ ως άνθρωπος συνεπαρμένος από τα θαύματα του κόσμου και της ύπαρξής μας, η οποία καταφέρνει να αρθρώνει τόσο το “εγώ είμαι” όσο και το “πού είσαι” ή το “πώς γίνεται να…”. Η όποια γνώση και η όποια επαγγελματική διαδρομή μου, συνθέτουν μόνο έναν σκελετό, ώστε να έχουν σχήμα και νόημα αυτά για τα οποία θα μιλήσω.

Όσα ακολουθούν, αρχικά, ήταν προορισμένα να αποτελέσουν μέρος του άλλου μου βιβλίου, με τίτλο “…στους αιρετικούς της αγάπης: τα μάτια που με κοίταξαν” . Για την ακρίβεια, θα συνιστούσαν τη θεωρητική – φιλοσοφική βάση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζω σε εκείνο το βιβλίο τον έρωτα, τον πόθο, την αγάπη, τις σχέσεις.

Στην πορεία όμως τα πράγματα άλλαξαν.
Προτίμησα να χωρίσω το υλικό, αρχικά σε δύο μεγάλα τμήματα και τελικά σε δύο αυτόνομα βιβλία· τόσο γιατί οι θεματολογίες του καθενός τους αυτονομήθηκαν όσο και γιατί κατάλαβα ότι ο τρόπος γραφής τους έπρεπε να είναι πολύ διαφορετικός – για να μην αδικήσω κανένα τους (το άλλο βιβλίο ζητούσε πολύ πιο ρέοντα και ποιητικό λόγο).
Τελικά, η επιλογή αυτού του διαχωρισμού αποδείχτηκε σωστή, γιατί το άλλο βιβλίο, με τον έντονο λυρισμό και τη μουσικότητά του, πήρε μία μορφή πολύ διαφορετική από τη μορφή του συγκεκριμένου βιβλίου).    

Συγκεντρώνω αυτό το υλικό εδώ και πολλά χρόνια. Καθώς προχωρούσα στη δική μου ζωή, άρχισαν

να γίνονται μέσα μου κάπως πιο συγκεκριμένες οι οπτικές γωνίες από τις οποίες μιλώ σε αυτό το βιβλίο. Κι εγώ, γέμιζα με απορία, έκπληξη, δέος, σεβασμό για το θαύμα του κόσμου και της ύπαρξης, για την αδιανόητη ικανότητα των συμπαντικών και ανθρώπινων πραγμάτων να προχωρούν και να συμπλέκονται μεταξύ τους, για την ικανότητά τους να χωρούν τα μικρά στα μεγάλα και τα μεγάλα στα μικρά, ήσυχα, αβίαστα, απλά γιατί “έτσι συμβαίνει”.

Φυσικά, ακόμα προχωρώ κι ακόμα υποκλίνομαι στα πράγματα: “Θαύμα θαυμάτων! Έτσι να κοιτάς τον κόσμο” (Χαρισιάδης, 2016, σ. 52). Μόνο που τώρα, κάποιες φορές, επιπλέον λυπάμαι, γιατί στροβιλίζομαι όσο ποτέ στην τόσο ύπουλη βία και την τόσο αμείλικτη γκριζάδα των καιρών μας.

Τότε, κάπως ξεχνώ το “κόλπο” της αποδοχής του ότι “όλα, κι εγώ μαζί τους, είναι όπως είναι”· πρόκειται για ένα κόλπο που συνήθως αποκαθιστά τη σχέση μου μ’ εμένα και τον κόσμο καθώς και την όρεξή μου να θυμάμαι, να παλεύω στο παρόν μου για ευτελείς ή μεγαλόπρεπες αλλά πάντα κατά το δυνατόν δικές μου επιδιώξεις, να ονειρεύομαι, να “είμαι”.

Αυτό το βιβλίο είναι ένα “ημερολόγιο καταστρώματος”,

ακριβώς για να ξεχνώ λιγότερο και για να μαθαίνω να μετρώ όλο και πιο σοβαρά, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ένα πολύτιμο μυστικό: ότι στο χορό των θαυμάτων αυτής της ζωής είμαστε πολλοί οι ταξιδιώτες…


Ο χορός των θαυμάτων:
τα μεγάλα ταξίδια στα μικρά βήματα

INFO [668 σελίδες]  [A4: 17,2 X 24,5 cm]
2η έκδοση, ISBN 978-618-83861-5-0
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΝΤΥΠΟΥ, 2019

1η έκδοση, ΡΩΜΗ, 2017.

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :