#18. Το βιβλίο της σχέσης


ISBN  978-618-86246-1-0         81 σελίδες      μέγεθος 16,5Χ21,5 cm        εκδόσεις  PSYCHOLOGY.GR
**μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο ως ΕΝΤΥΠΟ από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, ΕΔΩ
**ή/και ως ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΕΔΩ


Σ’ έναν ιδανικό κόσμο, οι άνθρωποι που είναι ζευγάρι για μεγάλο χρονικό διάστημα

γράφουν (αν θέλουν) το βιβλίο της σχέσης τους, μαζί. Ένα βιβλίο μόνο σε δύο αντίγραφα, που χωρά δυνητικά απεριόριστες λέξεις. Το κουβαλάς εύκολα, γιατί, όταν δεν το σκέφτεσαι, γίνεται ένας διακριτικός ελάχιστος κόκκος αισθημάτων, που κουρνιάζει ήσυχα κάπου στο απύθμενο μέσα σου. Όποτε θελήσεις κάτι να σημειώσεις, το βιβλίο εμφανίζεται πρόθυμα μπροστά σου. Σημειωματάριο ή ντοσιέ – ανάλογα με την περίσταση. Έχει και ειδικό χώρο υποσημειώσεων, για να σημειώνεις ό,τι θέλεις να ξέρεις αποκλειστικά και μόνον εσύ.

Κάθε πρωί, ο καθένας παίρνει το αντίγραφό του. Στη διάρκεια της μέρας γράφεις ό,τι θέλεις για τη σχέση σου, αν και όποτε θέλεις. Μια απρόσμενη σκέψη, ένα χαμόγελο στο χάδι μιας μνήμης ή το τρίξιμο σφιγμένων δοντιών ύστερα από κάποιο θυμωμένο τηλεφώνημα. Περίπου κάθε βράδυ, οι δυο συγγραφείς βρίσκετε λίγα λεπτά να συγκρίνετε τι γράψατε μόνοι σας μέσα στη μέρα. Οι απολύτως ιδιωτικές υποσημειώσεις του καθενός δεν κοινοποιούνται. Από δω, από κει, χαρούμενα ή θυμωμένα, στήνετε μαζί το κοινό κείμενο της σημερινής έκδοσης της σχέσης σας, το οποίο ο καθένας θα περάσει προσεχτικά στο δικό του αντίγραφο του βιβλίου. Την άλλη μέρα τα ίδια. Για όσο θέλετε να γράφετε μαζί αυτό το βιβλίο…

Ούτως ή άλλως, σε όποιον κόσμο κι αν ζούμε, ανανεώνουμε διαρκώς

μέσα μας ο ένας την εκδοχή του Άλλου. Κι όταν δεν σε βλέπω άμεσα, ζωντανά, να στέκεσαι μπροστά μου, δίπλα μου ή να κουρνιάζεις στην αγκαλιά μου, πηδάς από μέσα μου. Δραπετεύεις και γίνεσαι κάποιος άλλος Άλλος, που δεν μου ανήκει πλέον και δεν αντανακλάται στα μάτια μου. Όμως, εσύ δεν παύεις να υπάρχεις – όσο κι αν με δυσκολεύει να δεχτώ αυτήν την ιδέα.

Εσύ, από μόνος σου, συνεχίζεις να υπάρχεις μέσω άλλων σχέσεών σου με πολλά άλλα πράγματα κι ανθρώπους. Απλώς, όταν εγώ δεν σε σκέφτομαι, κρατώ μέσα μου κάποια εκδοχή σου σε νάρκη. Σαν ακίνητη καρτ-ποστάλ. Ή, το πολύ-πολύ, κινώ μια εικόνα σου με τα νήματα της φαντασίας μου – έχοντας το είδωλό σου σαν μαριονέτα. Στο μεταξύ, εσύ, “εκεί έξω”, συνεχίζεις να υπάρχεις – και να αλλάζεις από στιγμή σε στιγμή καθώς αγγίζεις τον κόσμο.

Έτσι, όταν σε ξανασυναντώ, δεν σε βρίσκω ποτέ όπως σε πάγωσα,

ούτε όπως σε μεταμόρφωσα με τη φαντασία μου. Αλλάξαμε και οι δύο. Γι’ αυτό και κάθε τόσο ξανα-συντονίζουμε το νέο κοινό μας τώρα. Αυτός ο ιδανικός κόσμος ίσως φαντάζει στον δικό μας κόσμο βαρετός. Γιατί εμάς μας αρέσει σαν γλειφιτζούρι η ψευδαίσθηση ότι, όσο δεν βλέπουμε τον Άλλον, αυτός παγώνει μένοντας ίδιος κι απαράλλαχτος. Ότι η σχέση μας συνεχίζεται το βράδυ από εκεί που την αφήσαμε το πρωί.

Γι’ αυτό και δεν κρατούμε βιβλία σχέσεων, αλλά συνήθως βιβλία παραπόνων. Θυμού. Απογοήτευσης και υποθέσεων σκανδαλώδους προδοσίας (σε βάρος μας). Τα βιβλία παραπόνων μας αποτελούνται από  δυσβάσταχτους τεράστιους τόμους, που δεν έχουν την ικανότητα να γίνονται διακριτικοί ελάχιστοι κόκκοι αισθημάτων, να κουρνιάζουν πότε-πότε ήσυχα κάπου στο απύθμενο μέσα μας – μια ικανότητα που διαθέτει αξιωματικά το βιβλίο της σχέσης, σε έναν ιδανικό κόσμο.


Το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί και σε ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ.
Στην Ελλάδα, η Αγγλική έκδοση διατίθεται μόνο κατόπιν επικοινωνίας με τον συγγραφέα.


Ένα ΒΙΝΤΕΟ με τον συγγραφέα να παρουσιάζει
σε ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ το βιβλίο


Ένα βίντεο ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ με επιλογές εικόνων του βιβλίου
και μουσική από παλαιότερες συνθέσεις μου 

το βίντεο αυτό έγινε με εξώφυλλο προηγούμενης έκδοσης


Το βιβλίο «ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ» σχετίζεται έμμεσα με ένα άλλο βιβλίο μου:
«ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ – τα μάτια που με κοίταξαν».

Εκεί, τα θέματα τα οποία στις Σημειώσεις εκφράζονται με λογοτεχνική διάθεση, παρουσιάζονται διαφορετικά, ως μία καλά εμπεριστατωμένη και πολυδιάστατη θεωρητική μελέτη του έρωτα.

Ο λόγος που αναφέρω τη “συγγένεια” των δύο βιβλίων, είναι γιατί θεωρώ ότι καταπιάνονται με τα ίδια θέματα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία.
* Οι ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΕΝ είναι θεωρητικό κείμενο, μιλούν για τον έρωτα, την αγάπη, τον σεξουαλικό πόθο με λογοτεχνική διάθεση, πολύ κοντά στο ύφος του πεζού ποιήματος και του σύντομου αφηγήματος ή μονολόγου.
* Οι ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ είναι μια εκτεταμένη, βαθιά και πολυδιάστατη υπαρξιακή μελέτη αυτών των θεμάτων. Ωστόσο, αν και είναι θεωρητικό κείμενο, είναι γραμμένο με γλώσσα απλή και ποιητική.

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να προμηθευτείτε τις ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ:
https://www.psychology.gr/bookstore/stis-skies-tou-erota.html

και να δείτε
*προσφορές και συνδυασμούς προσφορών όλων των βιβλίων μου*

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο “ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτικότατη και συνοπτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/stis-skies-toy-erota/a-to-thema-toy-vivlioy/


Τέλος, στις έννοιες της ΣΚΙΑΣ και του εσωτερικού μας παιδιού εστιάζεται το βιβλίο μου:
“Η ΣΚΙΑ: ο σιωπηλός σύντροφος στο ταξίδι της ζωής”

Επισκεφθείτε:
Την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ μου για πολύ επιπλέον ενημερωτικό υλικό σχετικά με το βιβλίο της ΣΚΙΑΣ:
βίντεο σε πρώτο πρόσωπο, αναλυτική περιγραφή του βιβλίου,
πολλές σελίδες διαθέσιμες για επισκόπηση
https://petrostheodorou.gr/category/βιβλία/skia-o-siopilos-syntrofos-sta-taxidia/gia-to-vivlio/

Στο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ των εκδόσεων, μπορείτε να το προμηθευτείτε:
https://www.psychology.gr/bookstore/skia-o-siopilos-syntrofos-sto-taxidi-tis-zois.html?search=Η Σκιά&description=true


Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.21 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα μικρό βίντεο (μόλις 1.26 min) ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ
και μόνο με ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΟΥ, για το βιβλίο των ΣΚΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Εγγραφή στο Newsletter

You can change your mind at any time by clicking the unsubscribe link in the footer of any email you receive from us, or by contacting us at petrosthu@gmail.com. We will treat your information with respect. For more information about our privacy practices please visit our website. By clicking below, you agree that we may process your information in accordance with these terms.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here: https://mailchimp.com/legal/

 Newsletter Permissions * :